вівторок, 26 жовтня 2021 р.

Pois de Senteur Guerlain

 

Pois de Senteur Guerlain


   12.01.2019
   Квітка, яка має назву чина запашна (горошок запашний, горошок пахучий, горошок душистий) не може не привернути увагу любителів ароматів та парфумерів. Від однієї назви, здається, налаштовуєшся на сприйняття особливої духмяності і яскравого запаху.

   Ніколи не задумувалася і не зустрічала історію виникнення цієї квітки до останніх днів, хоча рослина дуже поширена в нашій місцевості і запах я вже добре знаю.

   Виявляється, що духмяний горошок у 1800 роках вивів селекціонер Генрі Екфорд у Англії. Завдяки схрещенню він нічим не примітну квітку з сильним солодким ароматом родом із Сицилії чи то Перу перетворив на дуже гарну та барвисту. Англійською мовою вона називається Sweet Pea, а на латині - Lathyrus odoratus (гарний духмяний). З того часу горошок запашний вирощують в садах як декоративну рослину із-за квітів та насиченого аромату з веселим характером, а також із-за здатності витися.

   Щоб створити парфуми, які б повторили цей солодко-медовий запах. парфумеру потрібно бути особливо майстерним. Методом дистиляції природний запах квітів виділити неможливо, тому ефірної олії пахучого горошку не існує. Аромат можна створити завдяки змішуванню певних компонентів.

   Я ніжно люблю Pois de Senteur Caron. Аромат хоча і рідкісний, але періодично з'являється можливість його придбати. А сьогодні рада повідомити, що мала нагоду познайомитися із Pois de Senteur Guerlain!!!!

   Pois de Senteur створив Жак Герлен ще задовго до появи однойменної композиції у Карон - у 1917 році. Хоча інформація не чітка, плутана, у деяких джерелах вказується 1840 рік (?), але тоді автором не може бути саме Жак.

Фото із блогу "Будуар Кліопатри"

   Завдяки Людмилі у мене є рідина із флакону квадрелоб  і, як думає господиня, імовірно 1940 року випуску!

   Яскравий, кокетливий, радісний аромат. Мінливий і грайливий! Наповнений повітрям. Одночасно я чую безліч відтінків: солодка медовість, трав'яниста терпкість, цитрусова кислинка, фруктовість жасмину, помадність троянди, гірчинка деревини.

   Розвивається стрімко, з часом стає борошнистим і теплим, мускусним. Здається. що видко зникає, але це випадкове враження. Навіть отримала комплімент на роботі. І скориставшись нагодою, почала розпитувати, чим саме пахне від мене. Дивно, але у відповідь отримала, що чути пряний запах, "але дуже гарний"- ніби виправдовувалася колега.

   У мене стійке враження, що я добре знаю цей аромат! Хоча точно рідкісний аромат Герлен вперше у мене з'явився. Звичайно, цей безтурботний квітковий запах може бути лише родом з дитинства.

Фото із мережі. Власниця Юля опублікувала його ще у 2007 році. 

Pois de Senteur Guerlain у трьох влаконах різних років випуску!!!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар