неділя, 3 жовтня 2021 р.

Satyricon O'Driu

 

Satyricon O'Driu


   15.11.2018
    Я була впевнена, що настане момент, коли захочеться дістати знову Satyricon O'Driu. Це лише здавалося, що познайомилася з композицією - і добре. Все-таки, аромат зачепив своєю неподібністю та якістю виконання.

   І хоча автор хотів би, що його твір оцінювали з точки зору мистецтва, а не характеризуючи чим пахне і не розкладали на складові, мені все ж цікавий сам запах, аналіз його розвитку,  емоції та асоціації, які він викликає.

   Цього разу, хоч я пригадала сюжет Сатирикону, та прив'язки не відбулося. Достатньо було вражень від багатогранної винно-фруктово-анімалістичної ароматної палітри.

   Пряні трави, розтерті в борошно, виділяють гіркоту та терпкість. Камфорно-лікарські нюанси не лякають, а навпаки розбурхують уяву. Ментольна свіжість холодить.

   Солодко-димні сухофрукти на початку здаються лінивими лежнями. Запах їх стає більш інтенсивнішим і апетитнішим лише якщо взяти у руки. Та з часом вони справляються з своїми обов'язками на "відмінно", то прикидаються свіжими соковитими, то створюють враження підгнивших, трохи підбродивших елементів.

   Лікерна липкість змінюється карамельною маслянистістю. Гірко-шкіряний анімалістичний делікатний відтінок з часом звучить активно.

   Більше всього мене в цій композиції приваблює кисло-терпкий аромат вина - насичений, густий темно-бордовий. Духмяність винограду змішана з пряними спеціями. В бокалі з глінтвейном плавають гвоздика, яка додає пікантності, та кардамон (кажуть, що він піднімає настрій та розслабляє). Палички кориці віддають свою солодкувату бальзамічність. Ускладнює ароматну палітру ванільно-шоколадно-карамельний букет рому, який неодмінно потрібно додати при приготуванні напою, та яскрава фруктовість апельсинів-мандаринів. Теплі алкогольні пари трохи б'ють у ніс. Такий цікавий аромат, що не хочеться зіпсувати, тому не наважуюся зробити ковток, хоча вже уявляю, як від нього тепло розливається по тілу.

   Непомітно шоколадний запах ладану м'яко огортає і плутає думки. Приводить до тями анімалістичний акорд. Не так маслянистий, як вологий. Ніби чую касторіум, але він пахне фруктовою шкірою. Димно-карамельно-солоно і ще трохи солоно.

   Час від часу Satyricon привертає до себе мою увагу. Я ловлю насичене ароматом п'янких фруктів повітря, яке здається одного разу желейним, іншого помадним. І дивно, але в шлейфі добре помітна солодка ваніль, яка, як не дивно, мені подобається.

   Осінь - час не лише шипрів, а й теплих обіймів, гарячого глінтвейну, м'якого пледу та запашного Satyricon O'Driu.

 
  19.10.2018
    Італійський парфумер із Генуї Анжело Ораціо Прегоні, який працює під брендом O'Driu з 2011 року, виглядає епатажно та постійно заграє з публікою. Він полюбляє дивувати і шокувати, використовувати заборонені інгредієнти. Ви, напевно, чули його рекомендації до аромату Peety додати 10 крапель власної урини, щоб отримати ексклюзивну унікальну композицію.

   Прегоні є не лише парфумером, але й художником, режисером та учасником власних парфумерних шоу, які наповнені сюрпризами, таємницями та загадками. Артисти, які беруть участь у видовищах, дуже часто оголені або ж їх одяг є необхідним предметом для створення аромату. Прегоні заснував мистецький рух Nouse Art. Кажуть, що джерелом натхнення для парфумера є антична література.

   Саме із-за такої скандальної характеристики Анжело я теж зацікавилася його ароматами. Придбала для знайомства Satyricon та Italian Angel.

   Назву Satyricon Прегоні запозичив чи то використав під впливом твору давньогрецької літератури сенатора Петронія Арбітра. За мотивами цього твору у 1969 році Феддеріко Феліні випустив фільм дещо змінивши сюжет першоджерела. Сатирикон Прегоні символізує радість та веселощі давньогрецьких бенкетів, присвячених Діонісу - богу виноробства. Напівбоги сатири правили нестримними веселощами рутуальних оргій, в яких поєднувалося і мирське, і священне.

   Так про що ж може тоді бути парфумерна композиція, як не про яства та вино? Гірко, пряно, з трав'янистою соковитістю та терпкою солодкістю. Духмяний запах різноманітних фруктів: нестиглих, стиглих, зацукрених, підгнивших. Кожен може обрати те, що полюбляє.

   Запах поту розігрітого тіла натякає на любовні стосунки. Солодко-кисло-терпкий аромат вина п'янить та створює легкий, безтурботний настрій. Адже, там, де вино ллється рікою, сатири друзі роду людського.

   Камфорність, бальзамічність, ментольність. Та хаотичність, яка здається при першому знайомстві, зникає. Непомітно приєднуєшся до цієї вакханалії, але, як не дивно, нічого в ній не лякає, навіть подобається. І від моєї негативної першої реакції не залишилося і сліду. Непомітно виникає запитанння: невже я така зіпсована?

   Суха шершава трав'янистість змінюється кислувато-солодким запахом ананасу. Сухий гірко-пряний дим ладану поступово стає солодко-шоколадним. Густа смолистість, карамельно-солона амбровість, тягуча медовість. Я би сказала, що головний компонент композиції - лабданум.

   На мій смак у Satyricon O'Driu не має такого епатажного чи шокуючого звучання, як характеристики автора. Цікава яскрава композиція з приємним післясмаком, що мені особливо подобається, але не на стільки, щоб отримати ольфакторне захоплення.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар