вівторок, 26 жовтня 2021 р.

Murasaki Shiseido

 

Murasaki Shiseido




   17.02.2019
   "Нехай ти непостійна і легковажна, якщо характер твій від природи відкритий і людям з тобою легко, вони не стануть засуджувати тебе" - ці рядки належать Мурасакі Сікібу - японській поетесі середньовіччя, яку вважають основоположником жанру новели в Японії. Її роман "Повість про Гендзі" з часом назвуть не просто шедевром, а найбільшим досягненням світової літератури і будуть захоплюватися через 800 років. "Щоденник Мурасакі Сікібу" представляє собою щось середнє між світською хронікою та журналом "Космополітен".

   На честь Мурасакі названий кратер на Меркурію і аромат від японської компанії Shiseido.

   Як я задивлялася на флакончик, який формою своєю нагадує морський камінчик до блиску відполірований за багато років водою! А чудові відгуки підігрівали бажання познайомитися з ароматом. Тоді я навіть не здогадувалася, що познайомлюся не просто з бажаним ароматом Murasaki, а старим його варіантом. І знову завдяки Тетяні Пашко! Дякую, Тетянко!!!

   На Amazon знайшла таку інформацію, що Murasaki Shiseido вийшов у Японії у 1960 році і був одним із найкращих хітів Shiseido. У 1980 роках композиція стала відомою у Америці та Європі. У 1990 роках, коли компанія переформулювала багато своїх ароматів, Murasaki став легшим , менш деревним та мшистим, а темно-фіолетову пляшку замінили прозорим склом з фіолетовою кришкою.

   Мій зразок парфумованої води розпочинається насичено зелено. Завдяки гальбануму - гірко і шершаво, інколи навіть маслянисто, з вершковість молочка стебла.

   Яскравий та насичений запах гіркуватого гіацинту. Приходжу до висновку, що це одна із улюблених квіток в японській парфумерії. І не даремно - його багатий квітковий аромат поєднує в собі і свіжість жасмину, і п'янкість лілії. Одночасно звучить насичено, і ніжно, витончено. Ненав'язливо пригадався Chamade Guerlain.

   Дзвінке кришталеве весняне повітря наповнено ароматом і інших ніжних квітів. Ледь вловима індольність, тиха вершковість гарденії та свіжість конвалії.

   Буду не оригінальною, коли скажу, що Murasaki Shiseido нагадує Chanel №19, але значно невагоміший, абсолютно відсутні неприступність та діловий характер. Дещо перегукується з Anais Anais Cacharel.

   З часом Murasaki стає кремово-сандаловим, оксамитовим і теплим. Прохолода розсіюється, кришталева дзвінкість затихає, гірчинка запудрюється. В повітрі вловлюю м'який аромат ірису. Соковитий зелений змінює блідий фіолетовий колір. 

   Я уявляю Murasaki зеленого кольору, вірніше, поєднання світлих та темних зелено-бірюзових відтінків. Думаю, що це не лише моє враження. Так чому ж тоді дизайн коробки та флакону фіолетовий? З япоської мови мурасакі перекладається як фіолетовий. І напевно, ті яскраві гіацинти, які вражають своєю красою на початку композиції, саме фіолетового кольору. (Я вже не можу дочекатися періоду цвітіння цих квітів!)

   Murasaki Shiseido - чистий та ніжний, легкий та свіжий, дзвінкий та врівноважений аромат. Аромат світлого високого неба, прозорого струмка та найніжнішого шовку кімоно. Аромат, який можна охарактеризувати рядками поетеси Мурасакі Сікібу "Там, де ллються витончені вірші, не залишається місця марнослів'ю". Поєднання поезії, кольору та запаху.

Графюра. Поетеса Мурасакі Сікібу.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар