неділя, 3 жовтня 2021 р.

Pikovaya Dama Xerjoff

 

Pikovaya Dama Xerjoff


   5.01.2020
   Два види мистецтва - парфумерія і література - тісно пов'язані між собою. Є багато романів, у яких згадуються парфуми, а аромати допомагають створити певний образ.

   Та й парфумери для своїх ароматних історій використовують літературні образи та сюжети романів. Наприклад, Mitsouko Guerlain та головна героїня роману Клода Феррера "Битва" японка Йорисака Мітсуко, Vol de Nuit Guerlain та "Нічний політ" Екзюпері, Tendre est la Nuit Majda Bekkali присвячений героїні роману С.Фіцджеральда "Ніч ніжна", а інший аромат бренду Mon Nom est Rouge - однойменному роману Орхана Памука " Мене звуть червоним", у компанії Ravenscourt Apothecary всі аромати на честь героїв британських творів ("Аліса в країні Чудес", "Грозовий перевал", "Гордощі та упередженість"), Love Tuberose Amouage присвятили Тетяні - героїні опери "Євгеній Онєгін"...

   Та можна ще багато інших прикладів пригадати чи розшукати, якщо мати натхнення та бажання. Та я лише планувала підвести до розмови про легендарну "Пікову Даму" - повість О.Пушкіна з містичними елементами, за якою П.Чайковський написав оперу. А італійський бренд  Xerjoff  випустив парфуми Pikovaya Dama,  з якими я мала щастя познайомитися ще минулої осені.

   Сьогодні Pikovaya Dama розпочинається кремовими альдегідами, льодяниковими цитрусами та борошнисто-солодкуватим запахом ірису. Як ніжно! Промайнула думка про подібність з якоюсь парфумерною легендою із минулого, але все ж із сучасним звучанням. Та в мить з'явилася пильність та відтінок "ретро" , що часто відлякує людей , які "не в матеріалі".

   Запах альдегідів поступово став щільним, густим, помітила і маслянистість і восковість, і "морозність". Якби я не знала аромату, то при сліпому затесті вирішила б, що це щось із далекого минулого.

   Тягуча карамельність та вершковість. Читаю свої враження про Pikovaya Dama і дивуюся, що так вдалося мені минулого разу помітити нюанси. Сьогодні ж аромат звучить так щільно, додати не вдається майже нічого, крім повторення про тягучу вершковість, яка повільно перетворюється на пухку солодкість для любителів гурманіки.

   Парфуми Pikovaya Dama присвячені саме літературному твору, а особисто у мене виникає асоціація з оперою, а точніше з оперними дівами - пишнотілими красунями з досконалою доглянутою білосніжною шкірою.

   У ароматі не спостерігаю ні драми, ні містики, ні характерних образів, ні азарту, лише розкіш театральної зали, пильні портьєри та товстий шар пудри на примадонні.

   Чи то я трохи розчарувалася, чи, навпаки, зраділа, що нічого захопливого не відбувається, і переключила свою увагу на інші справи.

   А Pikovaya Dama тим часом все розкривалася, повільно та підступно, як старі аромати, які випробовують на терпіння та наполегливість, і якщо тобі властиві такі якості, то у винагороду отримаєш дивовижної краси фруктово-помадно-кремовий аромат троянди, не менш красиве звучання ірису, шоколадний серпанок ладану, пряно-смолисто-деревні відтінки, солодко-кремову ваніль, гірку шкіряну маслянистість та спокусливу солодкувато-мускусну базу.

   Pikovaya Dama ніби стала такою ж пудрово-кремовою, але вже невагомою, як хмаринка, витонченою та тендітною. Це вже не оперна діва, це прима-балерина, яка танцює не Пікову Даму і навіть не Лізу, а саму ПРИСТРАСТЬ,

   6.10.2018
   Я без фанатизму відношуся до італійського бренду Xerjoff, деякі композиції мені здаються простими, деякі симпатичними, але ще ні разу не зворушили чимось особливим. Звичайно, це моє особисте сприйняття і я не применшую цінності ароматів. Pikovaya Dama Xerjoff придбала із цікавості, як і інші парфумерні новинки. Поклала у коробочку з рідкісними ароматами у пробірках і, як часто трапляється останнім часом, забула. Коробочку періодично діставала і помічала, що якийсь один аромат заявляє про себе голосніше за інші. Але не змогла визначити який саме.

   Pikovaya Dama приготувала для знайомства ще кілька днів тому та все відволікалася на щось інше. Вчора вирішила присвятити день саме їй.

   Взявши пробірку в руки приємно здивувалася, зрозумівши, що голосніше всіх у моїй коробочці звучала саме Pikovaya Dama. Далі нове здивування - пахло від пробірки дивовижним мускусом і чимось "вінтажним".

   Терпкий бергамот, солодка борошнистість ірису та густа тягуча вершковість. Колючі льодяникові цитруси та пряна мускатність, солодкуватий дим ладану та насичена ваніль. Свіжість неролі та помадність троянди.

   Маслянисті альдегіди з часом стають оксамитовими, як у вінтажній Chanel №5 та не лише у ній. Взагалі, саме альдегіди у великій кількості я відчула, коли вперше знайомилася з парфумами.

   Густа карамельність та смолисто-вершкова кремовість тонка бобів.

   Мускус маслянисто-анімалістичний та неодмінно хочеться сказати - чуттєвий. Місцями пахне чистотою, часом мильно.

   Смолисто-оксамитові пачулі.

   Pikovaya Dama Xerjoff з глибиною вінтажних парфумів, мінливістю та багатством відтінків здається апетитною гурманською дамою. З часом її солодкість розбавляє гірко-терпко-пряний коріандр. Шлейф приємно огортає кремово-пудровою вуаллю.

   Те, що залишилося на одязі сьогодні, дуже нагадало Magie Noire Lancome. І мені захотілося всю цю ароматну історію пережити ще раз.


Немає коментарів:

Дописати коментар