неділя, 25 квітня 2021 р.

Vetiver Guerlain

 

Vetiver Guerlain


   Чарівна трава ветивер, яка захищає ґрунт від ерозії, зменшує забруднення, понижує токсичність, має довге міцне коріння, з якого можна плести штори для вікна, щоб захиститися від спекотного сонця, або ж використовувати для ароматизації постільної білизни, також застосовувати у медицині, релігійних ритуалах та з харчовою метою.

   Ефірну олію ветивера називають засобом для спокою, а, як відомо, в парфумерії використовували ще у XIX столітті.

   Чи був перший деревний аромат Chanel у 1930 році Sycomore ветиверним, не знаємо, а ось точно задокументовано, що у 1957 році компанія Carven представила композицію з назвою Vetiver, а вже у 1959 році з цим винятковим природним парфумерним компонентом з'являються парфуми у Givenchy - Eau de Vetyver та Guerlain - Vetiver. З того часу майже у кожного бренду почали з'являтися однойменні аромати та не лише адресовані чоловікам, але й у більш елегантних версіях для жінок.

   Автором Vetiver Guerlain став молодий Жан-Поль Герлен. Аромат спочатку планувався для латиноамериканського ринку та композицію так високо оцінили, що було б не справедливо та великою помилкою не поділитися з усім світом.

   Кажуть, Жан-Поль для створення Vetiver надихався запахами садівника, тютюну та землі.

   Як добре, що у мене ще залишився зразок одеколону 1980 років і я маю можливість черговий раз уважно "роздивитися" аромат.

   Пряно-ароматичний старт у Vetiver Guerlain доповнюється квітковою свіжістю неролі, кислинкою, соковито-липким цитрусом та димним бергамотом.

   Пильність та камфорність перцю, найдрібніші часточки якого осідають на вологість від лимона та утворюють запашну солодкувато-пряно-помадну кашку. Приємна та делікатна одеколонистість, яка зовсім не асоціюється з гендерною направленістю.

   Огортаюче оксамитове тепло тютюну з шоколадним запахом. Ірисова кремовість та трав'янистість гвоздики. Ніжна солодкуватість.

   Гіркувато-зелений запах ветиверу, підкопчений та борошнисто-землистий. Урочистий та елегантний. Та його присутність не випирає на перший план, а органічно сплітається з іншими деревними, тютюновими та пряно-борошнистими аспектами.

   При всій моїй повазі до попередніх ароматів, все ж Vetiver Guerlain займає першу позицію у списку ветиверних композицій. Хоча мушу визнати, що мій досвід не є аж таким строкатим.

 

    30.07.2016

   Глубокий, насыщенный, с множеством нюансов и оттенков аромат ветивера есть одним из самых популярных компонентов в парфюмерии. Мое ветиверное путешествие продолжается вместе с эталонным Vetiver Guerlain. И сегодня он мне нравится как никогда раньше. Нет, не так, раньше я вообще не понимала его красоту, а сегодня "рассматриваю" его совершенно другими "глазами". Я просто захлебываюсь от эмоций и парфюмерной эстетики!!! А фраза Жан Поль Герлена меня взволновала до глубины души и, кажется, что еще больше заострила восприятие.

   «Сумерки меня тревожат. Им я предпочитаю рассвет: когда ароматы обостряются влажностью уходящей ночи. Запахи пробуждаются и оживают…. Симфония красок, трепет ароматов. Абсолютная гармония, которую я хочу запечатлеть в себе, чтобы потом воссоздать… Каждое мгновение в моём уголке Иль-де-Франс отражается в запахах, которыми я одержим… я верю, что однажды умру, оглушённый ароматами». – Жан Поль Герлен.

   Кисло-сладкие цитрусы не слетают за минуту. Они поднимают настроение с самого утра и бодрят. Плавный переход от желтого к зеленому, от кислого к древесно-дымному и вот уже суховатый, сладковатый запах героя композиции - ветивера.

   Сладковато-смолистый табак то с шоколадным оттенком, то с вишневым. Пряная мускусность и древесность.

   Чередование прохлады и тепла, свежей зелени и сухой древесины, сладковатости и пряности. Еще мне чудится то легкая мыльность, то цветочность, то анималка, то кожаный нюанс.

   При том, что аромат "говорит" тихо, слышно всего очень много. Особенная чувственность улавливается в ароматном облаке. Самый волнующий нюанс в послевкусии, но не поддающийся описанию. Несколько раз я отбрасывала мысль, которая постоянно возвращалась: в Vetiver Guerlain очень много эротичности, сдержанной, без кокетства. Телесность и чувственность.

   Мое парфюмерное взросление проходит быстро или медленно не знаю, но я хорошо чувствую каждый новый этап. Восприятие и понимание нового просматривается так, как чувствуются прокачанные мышцы. Только вот нет крепатуры, а вместо нее - тихое волнение и радость. И не хочется думать ни о чем, кроме ароматов, не хочется ни чем другим заниматься, как изучением парфюмерного искусства.


   1.08.2015

   Vetiver Guerlain cologne, выпуск начала 80 годов. Совсем не похож на тот, что был у мужа (edt 2011).

   Мягкое цитрусовое начало. Пряный мускатный орех и дымный бергамот. Аромат звучит, будто дым стелется над землей. Спокойно, тихо и выразительно. А еще кажется, что через зеленое стекло смотришь на солнце.

   Сладковатая перечность, негромкая древесность. Ветивер в центе композиции. Его запах сухой и глубокий, немного шершавый, пропитан теплом солнца. В этом варианте он отличается деликатностью и утонченностью. Нет землистости и насыщенных горько-терпких оттенков. Есть нежность. Самый женственный ветивер из тех, что я знаю.

Немає коментарів:

Дописати коментар