субота, 3 квітня 2021 р.

Ptah Parfums Ciro

 

Ptah Parfums Ciro


   Ще одна композиція у Parfums Ciro з єгипетськими мотивами - Ptah. І вірно було б розпочати саме з неї, бо вона вийшла у компанії у 1923 році, а лише через рік вже згадуваний Le Chypre Du Nil. Та не завжди вдається зорієнтуватися, коли з'являється багато нової інформації.

   Птах - за єгипетською міфологіє - бог-творець, який створив світ за допомогою слова. Птах був покровителем ремесел, мистецтва, майстерності та істини. Є припущення, що птах втілював пізнання, як відкриття світу. Саме з цієї причини мав вигляд мандрівника. А той факт, що він прикритий одягом, вказує, що покров таємниць, які ховаються від наших очей і можуть розкрити суть буття, надзвичайно щільний.

  В моїй фантазії аромат з назвою єгипетського бога Ptah мав би бути димно-смолисто-ладанно-бальзамним за звучанням та філосовським за настроєм.

   Композиція ж 1923 року, за словами Грейс Хаммель, це квітковий аромат для жінок з бергамотним стартом, з букетом із троянд, резеди та незабудок у серці та ванільно-кумариново-ветиверною базою. Створила його для Ciro Генрієтта Габілла з Les Parfums de Gabilla, як і попередній Le Chypre Du Nil.

Бог Птах 

   Можна знайти навіть зразок флакону Птаха тих далеких років.

Фото із мережі

   Кришталева пляшка нагадує ритуальний алебастровий глечик з кулеподібною пробкою. Подовжена етикетка нагадує картуш, який використовували у давньоєгипетських ієрогліфах, що містять імена королів. Горло флакону обмотано шовковими шнурами, які закінчуються китицями. Пляшка була розроблена Гаєм Т. Гібсоном та виготовлена компанією Баккара.

Фото із сайту "Будуар Клеопатри". Зверніть увагу на дату  - 26.01.20126

Фото із сайту "Будуар Клеопатри". Дизайн флакону саме для квіткової композиції

 

   А сучасний варіант Ptah Parfums Ciro, автором якого є Олександра Карлін, співпадає з моїми фантазіями - він пряно-ароматичний, димно-бальзамний, вершково-смолистий, огортаючий ладанним серпанком та оксамитовим теплом. І таки філософський.

   Розпочинається холодним, терпким, трав'янисто-пряним та лікарсько-різким з камфорністю та маслянистістю запахом шавлії. Спочатку звучання дещо лякає різкістю, потім заспокоює ментольністю, а коли вже вдається адаптуватися до характеру рослини, а ознаки починають розчинятися у повітрі, здається, що вже чогось не вистачає. Присутність кислинки бергамоту натякає на оригінальну композицію.

   Солодкувата деревна борошнистість та шоколадно-вершкова бальзамність.

   Сріблястий серпанок ладану переходить у ірисову кремовість. Ледь вловима квітковість та помадність троянди.

   Густий та лікерно-тягучий запах смолисто-вершково-ванільних тонка бобів, який задимлює землистий ветивер.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар