понеділок, 3 січня 2022 р.

Iris Pallida 2007 L'Artisan Parfumeur

 

Iris Pallida 2007 L'Artisan Parfumeur



   19.02.2010

   Димно, гірко, землисто, соковито, кислувато і ще при цьому прохолодно, волого та сіро. Але прекрасно! Саме таке я останні 2-3 роки дуже люблю.

   Повільно з'являється солодкість, борошнистість і Iris Pallida 2007 L'Artisan Parfumeur стає теплим.

   Помітна липкість, маслянистість та карамельність.

   Але це все загальні характеристики, а конкретно чомусь нічого. Та ні! Це все про аромат ірису - елегантний, аристократичний, вишуканий, витончений. Без смутку та меланхолії. Врівноважений та політкоректний. Завдяки м'якому та тихому, але стійкому звучанню, можна сміливо носити на роботу, не хвилюючись за наполегливий та викликаючий роздратування шлейф. "Як ви гарно пахнете!"- прокоментувала п'ятирічна Кіра у кінці робочого дня, чим підтвердила вірність моїх роздумів. Кіру слідом підтримало ще кілька дівчаток. Як же ж приємно мати свій фан-клуб!

   Якщо добре прислухатися, то в тихому голосі ірису чую фруктовість, димність, десертність. Але найбільше запам'ятовується, що Iris Pallida відрізняється від інших композицій вершково-кремово-маслянисто-помадним звучанням.

Ірис Палліда, фото з Вікіпедії

 

   Доповнюють враження про квіти солодкувата деревина кедру, помадність фіалки та кислинка листя, карамельна кремовість амбри. В повітрі вловлюю звучання троянди.

   Я би з великим задоволенням носили Iris Pallida L'Artisan Parfumeur, радуючи своїх юних поціновувачів, та мій зразок, на жаль закінчився. Але ж у мене є інші ірисові композиції, які теж варті компліментів.

 
   11.10.2019
   Дуже дивно, що захоплюючись ірисовими ароматами, я до цього часу не знайома з легендарним Iris Pallida 2007 L'Artisan Parfumeur, про який у колі колекціонерів складають легенди.

   Ось і у мене є зразок рідкісного аромату і навіть знайшовся час для знайомства.

  Аромат був створений парфумером Anne Flipo під враженням від італійської провінції Тоскани. Це лімітоване видання, яке присвячене врожаю квітів 2007 року, як Fleur D'Oranger у 2005 році та Fleur de Narcisse у 2006 . Це частина колекції "Виняткові врожаї". У 2011 році Iris Pallida був знову запущений на обмежений час у звичайному дизайні.

   Ірис Палліда - це назва далматинського ірису або солодкого ірису, як пише Вікіпедія. Є вихідцем із Далматинського узбережжя (Хорватія), але широко розповсюджений і в інших місцях (в Чорногорії, Албанії, Боснії). Широко культивується в Італії та Франції. Здається, в горах Македонії я зустріла саме його. До цього часу пам'ятаю здивування та захоплення, коли вперше на скелі побачила блідо-голубі квіти.

В горах Македонії

   Інколи надмірне очікування шкодить об'єктивному сприйняттю. Зазвичай, в таких випадках не минути розчарування. Ось і з Iris Pallida десь вийшла подібна історія.

   Розпочинається композиція солодкувато-пряно-лікарським веселим і теплим, характерним запахом анісу. Одночасно почула кілька відтінків кислого, які то чергувалися, то об'єднувалися: водяниста кислинка гібіскусу, трохи з іншими ознаками мускуc та огірочно-кислувате листя фіалки. 

Охрид, Македонія

   Виразна солодкувата деревина кедру, яка протягом всього звучання буде створювати тло. З часом доповниться делікатним ароматом сандалу та знайомим всім запахом грифелю.

   Якийсь час мені здавалося, що ірису, за ради якого я так розшукувала парфуми, я і не помічу. Можливо, на тлі холодної, сирої, дощової осені композиція розкривається так водянисто-сіро-сиро, стримано та відсторонено.

   Та ні, ірис все ж є - з землистістю корінців, з запахом шоколаду та ніжного крему соковиті пелюстки. Остання характеристика викликала в пам'яті Prada №1 Iris. Зелено-трав'яниста пудровість, що нагадала запах гіацинтів, поступово стає солодкувато-оксамитовою.

   Невиразні пачулі перекликалися з запахом опавшого мокрого листя. Та шоколадність, про яку я згадувала, це завдяки їм, думаю. Ще пильність та тихий запах прілого, без характерної смолистості. Доповнює звучання ветивер, додаючи деревної гіркоти та сухості.

   Періодично помічаю запах гнилого та розкладаючого, але не чітко, ніби натяком, але протягом всього розкриття. Цей, здавалося б, неприємний нюанс, але додає натуральності та присутності "життя".

   При тому, що аромат акварельний, майже прозорий, невагомий, з часом наближений до шкіри, квіткова аура все ж таки помітна. Не голосно, але переконливо, надзвичайно витончено, чуттєво та вишукано. І поступово розумію, що цей солодко-вершково-шоколадно-кремовий серпанок мене не залишає байдужою.

   Ті перші думки про "нічого особливого" зникають і забуваються, тому що абсолютно непомітно попадаю у чари вишуканої простоти та постійної мінливості.

   Ароматна палітра стає різноманітною. Вже чути камфорність, димність, маслянистість. Фруктовий відтінок натякнув на присутність троянди та за мить помадність підтвердила здогадку.

   Та й сам аромат ірису вже інший - солодко-фруктово-пудровий, що властиве саме тосканському ірису - символу Флоренції.

Фото з Інтернету

   У шоколадно-деревному борошнистому звучанні Iris Pallida хочеться все ж таки зустрічати весну. А для осені дістати щось шипрово-мшисте чи загріваюче-хмільне. Але знайомству неймовірно рада і впевнено можу поповнити коло тих, хто захоплюється красою Iris Pallida 2007 L'Artisan Parfumeur.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар