вівторок, 11 січня 2022 р.

Bal d'Afrique Byredo

 

Bal d'Afrique Byredo


   Моїй подрузі дуже подобається скандинавський стиль в інтер'єрі. Такі його характерні риси як функціональність, простота та краса взагалі відображають схильності Тані у всьому. Коли вона замовила розшукати Bal d'Afrique Byredo, я не відразу виявила зв'язок між ароматом та художнім напрямом та світоглядом.

   Саме парфуми Byredo я привезла на замовлення із Лондона. Тому вони є частиною спогадів про чудове місто, магазин Селфридж та запах цикламенів.

   Десь у середині композиції з'являється це прохолодне водянисто-трав'янисте квіткове звучання, тихе, але тепер таке приємне для мене та невідривне від ольфакторного образу Лондона у грудні.

   Та й сам Bal d'Afrique своєю стриманістю та акварельністю трохи нагадує британські аромати, хоча, його сутність, думаю, ще більше стримана, лаконічна та проста.

    Bal d'Afrique Byredo - це запашна розповідь про зірку паризького кабаре 1920 років Жозефіну Бейкер, але, звісно, з скандинавськими особливостями, ніби через призму північної темряви. Можливо, це саме у мене таке сприйняття, але яскраві кольори та запахи, які асоціюються з відомою танцюристкою, зображені у композиції досить стримано. Толерантність та демократичність - найкраще характеризують звучання. Стильний мінімалізм, нічого зайвого, але гарно - точно як в інтер'єрі, який надихає мою подругу.

   Хоча інші парфуми, які мають французькі традиції, теж не асоціюються у мене з колоритним образом Жозефіни Бейкер. А вони були створені у далекому 1933 році Жаком Герленом і називаються Sous le Vent Guerlain (За вітром) - ароматний образ тропічних островів французької карибської колонії.

   Якщо Жак Герлен особисто був знайомий з Жозефіною Бейкер та мав можливість подарувати парфуми артистці, то Бен Горем, засновник бренду Byredo, надихався ж розповідями свого батька, який у свій час довго подорожував Африкою і залишив щоденник з нотатками. Така собі уявна подорож через чужі слова.

   На перший погляд, розпочинається Bal d'Afrique трав'янистою гірчинкою чорнобривців у оточенні кисло-димних цитрусів. Та згодом вимальовується виразний ольфакторний портрет саме сонячного жителя Італії - соковитого та льодяникового лимона зі свіжістю м'якоті та терпкістю шкірки.

    Помітно ягідну солодкість, але запашних фарб, як на рекламному постері, все ж не вистачає.



   Багатообіцяльний старт швидко змінюється запахом деревини кедра та я чую багато мускусу, який видається "сірим".

   Землистість ветивера та характерний акорд чоловічого гелю для гоління, а потім аромат звучить солодкувато-карамельно-кедрово.

   У мене знайшовся старий зразок Bal d'Afrique і він виявився трохи іншим, а часом здавалося, що це зовсім різні композиції. Більше солодкої квітковості та ментольно-бальзамної грайливості. Впізнати вдалося лише по такому ж карамельно-деревному звучанні.

   Я ще не розпитувала подругу яке ж її враження від Bal d'Afrique Byredo та, думаю, Таня зможе роздивитися та оцінити строгу скандинавську красу, а згадка про темношкіру танцівницю її точно втішить.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар