неділя, 23 січня 2022 р.

Nueva Maja Myrurgia

 

Nueva Maja Myrurgia



   Придбавши зовсім випадково мініатюру Nueva Maja Myrurgia, я потрапила у середину величезної історії. Пристрасної, колоритної іспанської історії з яскравим минулим та "мильним" сьогоденням.

   Реклама стверджує, що у продажі є мило Maja Myrurgia, а споживачі пишуть, що воно пахне дуже приємно. Саме тому я схарактеризувала сучасність "мильною", а не тому, що теперішня композиція нагадує "мильну мексиканську оперу". Це все не перевірені чутки, тому потрібно зважати, а ось мило неодмінно розшукаю.

   Щоб з головою поринути у парфумерну історію, варто відправитися на полювання за старими зразками parfum Maja Myrurgia в одному із флаконів, які розробив Жульєн Віар, та на пакуваннях з зображенням іспанської танцівниці раннього модерну Тортолою Валенсією, яка була музою парфумерної компанії. До слова, виконавиця надихалася творчістю Айседори Дункан, та це вже інша історія, не парфумерна.

   За мить до знайомства з рідиною, що знаходиться у мініатюрі, все ж потрібно написати кілька слів про компанію Myrurgia, яку заснувала у 1916 році у Барселоні родина Монегаль. Компанія виробляла парфумерію, косметику та туалетно-косметичні засоби. Тематика ароматів була іспанською та якість намагалися рівняти з французькими зразками, доказом чого була співпраця з Jean Carles, за словами Грейс Е. Хаммел.

   Назва Myrurgia походить від слів myrron (запашна смирна) та urge (індустрія). За словами внука засновника компанії Естебана Родеса Монегала назва означає "парфумерна індустрія" чи "парфумерна фабрика".

   У 1921 році у Myrurgia вийшли парфуми Maja, присвячені прекрасним іспанкам. Махо - чоловік та маха - жінка - явище в іспанському суспільстві 18-19 ст. Махи розмовляли кастильською мовою, ходили у національному вбранні, на противагу знаті, яка наслідувала французьку моду.

   Міські жительки у небагатих ремісничих кварталах Мадрида йменувалися махами. Темпераменті, гордовиті, романтичні, спокусливі та незалежні махи були символом іспанської жінки. Махою могла бути і циганка, й провінційна жінка чи куртизанка. Це був улюблений образ художників, поетів та музикантів.

Джон Берджесс "Іспанська красуня", 1876

  Наприклад, Ліон Фейхтвангер у моєму улюбленому романі "Гоя" яскраво описує цей період, а також і те, як іспанські аристократки полюбляли приміряти наряди не просто для розваги, а саме національний костюм, як прояв самоідентичності, на відміну від модного "офранцуження".

   "Герцоги Альба займали одні із небагатьох кімнат, які, за бажанням короля, були обставлені із легковажним смаком останнього століття. Один гобелен був виготовлений із картону, зроблений ним самим, Франсіско Гоєю, ще у той час, коли він радісно та безтурботно малював все, що заманеться. Гобелен зображав веселу народну сценку. Чотири дівчини забавлялися, високо підкидуючи на хустці паяца - пелеле. Композиція була не погана, рухи - природні. Та все ж ця його попередня робота не сподобалася Гойї. На гобелені махи, дівчата із народу, які підкидали ляльку, були не справжні: не махи, а придворні дами, які бавилися, ніби махи, і радість їх була теж загримована, застигла, ніби церемоніальний ритуал, який він спостерігав при ранковому туалеті королеви. Смішні, розслаблені рухи паяца були правдивіші, ніж рухи дівчат" (с) Л.Фейхтвангер

   Ще можна привести багато цитат із роману та повернуся до мініатюри з зображенням махи.

   Отож, у мене не Maja Myrurgia, а так званий фланкер, який вийшов у 1960 році - Nueva Maja Myrurgia. І танцюристка фламенко вже інша, не відома Тортола Валенсія. Автором зображення є Хуліо Мойсес Фернандес де Вілласанте. Та цю картину художника компанія використала ще за 10 років до появи зміненої композиції.

   Parfume de Tocador - така концентрація вказана на пакуванні, що означає туалетні парфуми. Знайшла інформацію, що саме у 1970 роках була така особливість.

   Nueva Maja Myrurgia - мінливий аромат, який щоразу розкривається по-іншому. То приваблює та інтригує, то зачаровує та обіцяє повідати таємниці, то лякає колючістю та відштовхує старомодністю. Та у будь-якому випадку - це цікава запашна історія для небайдужих та спраглих за парфумерними враженнями.

  Колючі цитруси та льодяниковість на старті. Іншим разом - терпко-гірка герань. Але завжди є мильний мускус з виразним анімалістичними ознаками.

   Карамельно-солона-амбровість та медово-терпка солодкість.

   Пряність спецій та свіжість лаванди. Кремовість гвоздики та натяк на жасмин. Запах кави.

   Nueva Maja повільно запомаднюється і перестає лякати своїм поважним віком та ретро-звучанням.

   Звичайно, було б добре затестити першоджерело Myrurgia або хоч трохи наближений до оригіналу зразок. Втішилася, що була нагода дістати "Гою" та при нагоді обов'язково з задоволенням черговий раз перечитаю.




 



Немає коментарів:

Дописати коментар