субота, 22 січня 2022 р.

Queen's House Greenwich

 

Queen's House Greenwich



   Все не вистачало часу розповісти про один туалетний набір, який дарували нареченій на весілля у кінці 17 ст.- на початку 18 ст. Та ось зібралася з думками і покажу фото, які зробила у Будинку Королеви у Гринвічі.


   Квінз-гауз (англ. Queen's House, що перекладається як «Будинок Королеви») — невелика двоповерхова будівля з мінімальним декором, побудована для королеви Анни Данської в 1614-17 рр. у Гринвічі за проектом архітектора Ініго Джонса. Вона входила до комплексу королівського палацу часів Генріха VIII, на місці якого Крістофер Рен згодом вибудував Королівський морський госпіталь (с)

   Сьогодні більшу частину оригінального декору та інтер'єру Квінс-гаузу втрачено. Колись інтер'єр Будинку Королеви прикрашали розписи Ораціо Джентлескі, але їх перенесли до Мальборо-Гауса. Залишилися тільки витончені гвинтові сходи та деякі елементи настінного живопису.  




Будинок Королеви є домом для знаменитого портрета Єлизавети I від Армади, придбаного для нації в 2016 році та ретельно відреставрованого.

Центральним елементом Будинку Королеви є Велика зала. Зал ідеальної форми куба знаходиться в центрі будівлі та має галерею на першому поверсі, з якої відкривається вид на вражаючу чорно-білу мармурову підлогу. 
   
   У галереї знаходиться понад 4000 картин, що належать до різних часових періодів. Останніми роками в Будинку Королеви були виставлені деякі з найкращих творів мистецтва Королівських музеїв Гринвіча, зокрема картини Лелі, Хогарта, Гейнсборо, Рейнольдса, Ходжеса та ван де Велдеса. Крім всього іншого мене зацікавив ось цей туалетний набір і, здається, зрозуміло чому.

   У кінці 17 - на початку 18 ст в Англії на весілля нареченій дарували туалетний набір - добірку предметів, які використовувалися для вмивання, одягання, зачіски та макіяжу. Всі предмети викладалися на туалетний столик. Набори часто прикрашали орнаментами. У фігурному оздобленні використовували сцени із римської історії. 

  Змішаний срібно-позолочений туалетний набір складається з настільного дзеркала, глечика з рожевою водою, скриньок, неглибоких тарілок для їжі, каністри, підносів, мілкої миски, чаши з кришкою, горщиків для помади, пензля та свічників.

  Здається, не вистачає помандера, горщика пурі та пляшки для парфумів. Та це вже на мій смак...








Немає коментарів:

Дописати коментар