середа, 29 вересня 2021 р.

Etoile d'Or Volnay

 

Etoile d'Or Volnay


    Мшисто-лісистий, колюче-царапливий старт переходить у прохолодно-тонізуюче та одночасно заспокійливе звучання лаванди та цитрусово-ментольних льодяників.

   Смолиста солодкість тонка бобів, пухнастість ванілі, густа вершкова кремовість бензоїну, пряна борошнистість. Щоразу пригадую Шалімар і цього разу без фантазій та порівнянь не обійшлося.

   Далі гірко-масний запах шкіри та щільна пудровість,  яка поступово розпорошується.

   Солодкувата квіткова кремовість апетитна та спокуслива, витончена та вишукана, просто "неможливо прекрасна".

   Це все про розкішну Etoile d'Or Volnay.

вівторок, 28 вересня 2021 р.

Femme Rochas Rochas

 

Femme Rochas Rochas


   Густий та щільний запах чорносливу з димністю та фруктовістю м'якоті. Борошниста солодкість кориці на тлі соковитого та терпкого бергамоту.

   Масна анімалістичність та гіркота шкіри.

   Солодкість час від часу то посилюється, то маскується за пряними відтінками спецій та деревини, то стає лікерно-тягучою, п'янкою та липкою.

   Вершкова кремовість бензоїну з ванільною апетитністю - ось ескіз жіночого тіла, майстерно виконаний однією плавною лінією.

   Солодка карамельність амбри.

   Фруктовість стає з часом невагомою та світлою. Легко впізнати персики-абрикоси, яікі іншим разом нагадують про Mitsouko, але не сьогодні.

   А ще сьогодні на мені не розкрилися квіти. Аромат на мить ніби хотів заперечити, видав порцію помадності, яка могла б засвідчити наявність троянди, та на цьому все і закінчилося.

   Якось я вже писала, що мені не пасує Femme Rochas Rochas, але я дуже люблю спостерігати за її розкриттям. А наявність колючої мшистості - задоволення для шипромана. Мої наміри оновити в пам'яті композицію змінилися все ж рішенням зробити Femme Rochas ароматом дня і я вирушаю у чергову осінь, огорнута фруктово-шкірясто-карамельною аурою.

   Не зважаючи на розбещеність у парфумерних скарбах, окрема радість тримати у руках пляшку Femme Rochas, відкручувати пробку та черговий раз внюхуватися та прислухатися до парфумів.

 

понеділок, 27 вересня 2021 р.

Corallium Carthusia

 

Corallium Carthusia


   21.09.2018
   В теплі сонячні дні у нашому кліматі Corallium Carthusia може здатися дещо дивним - сирим та солоним, незвичним і неорганічним. Та поки я вдихала аромат, ніс адаптувався і в пам'яті швидко знайшлися спогади про морську подорож. Солоний присмак повітря прохолодного ранку на узбережжі Егейського моря, шум хвиль і їх ритмічний рух, незабутній "мармеладний" світанок. Напевно, аромат Corallium Carthusia точніше відтворює запах на Середземному узбережжі, та це вже нюанси... По-хорошому заздрю тим, хто має можливість відправитися до моря саме восени, хоча море прекрасне в любу пору, навіть зимою.

   Отже, сьогодні буду згадувати море і насолоджуватися Corallium Carthusia, який має кислувато-солодкий початок завдяки димному бергамоту та солодкуватому мандарину.

   Свіжо, тонізуюче, прохолодно, бадьоро. Деревина кедру з капельками смоли додає відчутної липкості. Прохолодна гірко-солоно-смолиста димність ладану змінюється пряно-терпко-трав'янистим з камфорністю запахом шавлії. Здається, що розтираю в пальцях рослину і лікарські нюанси ще більш загострюються.

   З часом увага переключається на сирість та землистість пачулі, а потім на кисло-терпкий мускус характерного сірого кольору.

   Corallium Carthusia буде цікавою для тих, хто вивчає ароматичні композиції.

Chanel №5 Chanel

 

Chanel №5 Chanel



   29.08.2018
   Вчора ввечері нанесла краплину Baghari Robert Piguet, а для порівняння - вінтажну туалетну воду Chanel №5 і така приємна хвиля ніжності накрила, що захотілося сьогодні продовжити милуватися цією красою. А тим більше, що в волоссі ще живуть карановські троянди і доповнити їх буде гідно саме Chanel.

   Це саме той варіант Chanel №5 із літрового флакону випуску 1970 років, з яким я знайомилася у виснажливу спеку. Думаю, сьогодні здивує чимось незвичним.

   Густі воскові альдегіди, без характерної морозної колючості. Всього на мить з'явилися цитрусово-деревні ознаки неролі та маслянистість шкірки бергамоту, але без бажаної димної терпкості.

   Лікарський запах іланг-ілангу з деревним підтоном.

   Гірка трав'яниста борошнистість ірису на мшистому фоні.

   Лише здалеку доноситься солодкуватість ванілі. Але сьогодні Chanel №5 строга, зібрана, такою зазвичай буває №19.

   Делікатний запах деревини сандалу і маслянистість цибетину. Смолистість пачулі і пряна карамельність амбри.

   Густа помадність з'являється поступово і чергується з ірисовою пудровістю. Аромат троянди абстрактний, але впізнати дуже легко.

   Сухе тепло, пильна землистість і раптом - в'язка квітковість. І цей аромат квітів неможливо охарактеризувати, так як він дуже мінливий і абсолютно невизначений.

   Маючи кілька варіантів Chanel №5, я не змогла не порівняти. Адже так цікаво помічати різницю, хоча в загальному сприйнятті це все та ж знайома П'ятірка. Отже, варіант 70 років - сухий, борошнисто-мшистий, більш повітряний, а в шлейфі дзвінкий та світлий. А варіант 80х - трояндово-анімалістичний, маслянистий і густий.


Eaux de Caron Forte Caron

 

Eaux de Caron Forte Caron


   27.08.2018
   У духмяному фруктовому початку Eaux de Caron Forte Caron є і кислинка цитрусу, і соковитість яблука, і солодкість апельсину, і терпкість листя смородини, і пухнастість мускусу, і мильність бузку.

   Свіжо, апетитно, ненав'язливо, без амбіцій, без вираженої синтетичності. Приємна композиція для трудових буднів, домашнього відпочинку або для рекомендації юній племінниці.

    Якщо потрібно розвантажитися після носіння глибоких, об'ємних, насичених, яскравих ароматів. Така собі - фруктова дієта - і корисно, і смачно. Але це абсолютно не та композиція, яка сподобається любителям ароматів Карон.

   І все ж із всіх заявлених фруктів найбільше чую сьогодні аромат яблука - солодкувато-винний та трохи липкий, але без неприємного відчуття. То чітко уявляються великі червонобокі соковиті яблука з товстою шкіркою, ароматом яких наповнюється все приміщення, коли вони пролежать добу. То це свіжовижатий сік медового кольору з густою піною. А іншим часом - шматочки яблук у мускусі.

   Так як я все-таки більше "мисливець", ніж "збирач" у колекціонуванні, то позбуваюся дуже швидко всього, що мені не підійшло і думка порадувати когось Eaux de Caron Forte Caron теж виникла, але із-за великої любові до компанії Caron все-таки залишила. Аромати Карон хороші і якісні навіть коли такі - дієтично-фруктово не нав'язливі.


Baie Rose 26 Chicago Le Labo

 

Baie Rose 26 Chicago Le Labo


   20.08.2018
   Продовжую знайомитися з ароматами американської нішевої компанії Le Labo. І чим далі, тим все цікавіше. І хочеться дізнатися більше інформації про саму компанію, яка відрізняється особливою ексклюзивністю.

Фабрис Пено та Едді Роші працювали в компанії Armani, з часом об'єдналися, щоб рухатися далі і результат їх співпраці - нью-йоркська парфумерна компанія Le Labo.

   Їх магазин у Нью-Йорку нагадує лабораторію (і назва, власне, від цього слова) або старовинну аптеку. Кожен покупець може взяти участь у створенні власної композиції просто у магазині. А можна вибрати вже готові аромати, на створення яких власники запрошують незалежних парфумерів.

   Флакон нагадує аптекарські чи лабораторні пляшечки, на які наклеюється чорно-біла етикетка, яка нагадує рецепт на ліки.

   Аромати Le Labo виглядають оманливо просто. Одного разу спробувавши, зупинитися знайомитися з новими композиціями вже не має сили. Я довго чи то ігнорувала, чи ще щось, а тепер з задоволенням здалась.

   У компанії є ексклюзивна колекція ароматів City Exclusive Collection - присвячена містам світу. Аромати колекції були створені в якості подарунку кожному місту, в якому представлена продукція Le Labo.

   Baie Rose 26 Chicago - перший аромат колекції, з яким я познайомилася. Присвячена композиція місту Чикаго, яке асоціюється з джазом.

   Мускусна кислинка, зелень та терпкість гвоздики-спеції змінюється пряною деревиною. Камфорність та солодкуватість запашного рожевого перцю.

   На такому фоні з'являється помадна з зеленим підтоном троянда, в міру солодкувата, з відтінком підгнивших та свіжих фруктів. Здається, восковості та сяяння надають їй альдегіди. Аромат троянди дуже реалістичний. Здається, що тримаєш у пальцях її соковиті пелюстки.

   Сухий солодкуватий деревний фон. Інколи можу з твердістю сказати, що чую запах кедру, то щось абстрактно-деревне, то пряно-димне, то кислувате.

   Карамельність амбри з солодко-солоним присмаком. І цей дивовижний сандал, характерний для Le Labo, який я вже з легкістю розпізнаю. Кажуть про присутність амброксану, який зазвичай мені не подобається, та у даному випадку не привертає мою увагу.

   Для любителів троянди в парфумерії цікавий екземпляр!



Happy Birthday, Coco Chanel!

 

Happy Birthday, Coco Chanel!

   
   18.08.2018
   
   Новий день викликає нові бажання. Нові події впливають на нові дії. Сьогоднішня дата є радісною для багатьох людей, а у мене великий вибір для вибору аромату дня.

   Якщо розчинитися у Яблучному Спасі, то можна було б обрати щось фруктово-медове. Дві мої знайомі - яскраві і колоритні особистості - святкують свій ДН, на честь них я би дістала щось святкове із Roja Dove. А ще сьогодні ДН у легендарної Коко Шанель. Традиційно 19 серпня я дістаю Chanel N°19. Цього разу я в багатьох її ароматах одночасно. Ну, таке ж буває, ви знаєте.

   Chanel - парфумерний дім, до якого я відношуся з великою повагою і любов'ю, хоча і без особливої пристрасті. Але у Шанель не має жодної композиції, яка б мені не подобалася чи не підходила категорично, як, наприклад, Шалімар у Герлен. Її аромати завжди актуальні та доречні. Можна мати в колекції лише Chanel і почуватися впевнено і комфортно.

   Отже, я дістану ... , якщо мені захочеться чогось особливого.

   Chanel N° 5 - коли хочеться бути особливо елегантною, засумувала за альдегідами, коли випадає перший сніг.

   Chanel N°19 - традиційно у ній я відправляюся у подорож, а ще, коли потрібно бути організованою та дисциплінованою.

   Chanel N°5 Eau Premiere - коли хочеться вершкової пудри. Це ароматний образ моєї подруги.

   Coco - коли драйвовий настрій і емоції зашкалюють, коли потрібно бути яскравою і виразною.

   Bois des Iles - зимою зіграватися і милуватися вершково-ванільними тонка бобами, вишнево-карамельною амброю та тягучими смолами.

   Chanel N°22 - літом, щоб насолоджуватися ароматом ніжної лілії, восени - бути в пудрово-вершково-гіркуватому коконі.

   Cristall - на початку літа, коли цвітуть піони.

   Boy - коли захочу компліментів, на роботі активно реагують саме на Boy.

   Paris – Deauville - літом, коли буду мріяти про чергову поїздку і насолоджуватися гірко-цитрусово-пачулістими переливами.

   Paris – Venice - як приємну солодко-кремово-ірисову згадку про Венецію.

   Paris – Biarritz - не спекотним літом, щоб освіжитися грайливим ароматом неролі.

   Chanel N°28 - ранньою весною, коли буде розтавати сніг. Тендітна жінка з сильним характером - це ж і про мене :).

   Chanel N°18 - коли ірисів багато не буває, в приступі ірисоманії.

   Chanel N°31 - коли захочу отримати ольфакторне задоволення, в любу пору року.

   Gabrielle - коли захочеться квітів і чогось несерйозного.

   Cuir de Russie - осінньою порою, коли шукаю флакон з ароматом шкіри.

   Allure - коли захочеться персиків або пригадати аромат мами.

   Coromandel - зимою і коли хочеться запаху ладану.

   Gardenia - коли буду у білому і хочеться додати фантазійно-квіткового, дзвінкого, свіжого, ніжного аромату до образу.

   Beige - коли захочеться відпочити від яскравих і складних парфумерних композицій.

   Bel Respiro - зустрічати весну в соковитій зелені.

   Sycomore - для впевненості і діловитості.

   Misia - коли виникне ностальгія за ніжними фіалками.

   1932 - коли захочеться ніжного, гарного, комфортного.

   Coco Mademoiselle - щоб пригадати колишню найкращу подругу - їй так пасував цей аромат.

   Можливо, я щось і пропустила і не згадала з повагою. Єдина композиція, яку взагалі не знаю - Eau de Cologne, потрібно терміново надолужити! 

   А який аромат Шанель вам подобається?

 


Fate for Women Amouage

 

Fate for Women Amouage


    Ще один аромат для театру. Цього разу свідомий вибір. Результат, як на мене, більше, ніж вдалий. Та, власне, кому ж до цього є якусь діло? Та все ж влучне поєднання драматичної історії кохання під час Другої світової війни у виставі "Суперники" та аромату Fate for Women Amouage, у якому я цю виставу дивилася.

   Так, історія кохання жінки та чоловіка - це "Доля". "Доля героїв знаходиться у їх руках - вони створюють її самі, не зважаючи на те, що для них було призначено" - здається, колишній креативний директор Amouage Кристофер Чонг говорив це не лише про парфумерну композицію, а й про білоруську красуню Домну та німецького офіцера Ераста із "Суперників".

   Мені, якщо чесно, сподобалося грати у цю "театрально-ароматну" гру, чим урізноманітнюю цьогорічну осінь та пробуджую бажання експериментувати далі, стаючи при цьому палкою шанувальницею театру.

   Що ж стосується самого аромату, то чи то завдяки забаві, чи осіннйі порі, я пройнялася, як ніколи раніше, розкриттям Fate й хоча не була вражена чи здивована красою, та все ж насолодилася запашним звучанням.

   Кисло-терпкий, колючий та хрусткий цитрусовий старт та димність бергамоту доповнюється гіркотою на зразок полину та фруктовою солодкістю.

   Пікантно-пряно-камфорно від перцю та солодко-тягуче-лікерно від кориці. Хоча остання має витончене звучання, не характерне упізнаване.

   Делікатна масна анімалістичність касторіума додає чуттєвості та глибини, як витончена еротична тема у "Суперниках" одночасно й лірична, й з гумором.

  Густа помадність троянди з вишневою мармеладністю та сяянням. Це найгарніша частина Fate for Women, як на мене, як розкішне волосся актриси Юлії Крет, яка грає Домну у "Суперниках".

   Бензойно-тягуче, ванільно-вершково, кремово далі, а у фіналі та шлейфі - димно-шоколадно-смолисто-серпанково-ладанно - трагічно та філософсько-задумливо, як посмак вистави "Суперники".

   Здається, саме порівняння вистави та Fate for Women Amouage допомогла мені побачити аромат по-новому, помітити нові нюанси та відтінки, а фрагменти "Суперників" прожити ще раз, а фрази героїв зробити крилатими хоча б на кілька днів.

   Я сьогодні не піду до театру, але з задоволенням дістану ще раз Fate і буду пригадувати та смакувати вчорашніми враженнями.

 
1.04.2018
Сложный, многогранный Fate for Women Amouage с философским названием, напоминающий старые ароматы и тем самым вызывающий уважение, для меня больше осенний. Но я вчера носила его с огромнейшим удовольствием и огромной радостью, что появилась такая возможность. После выхода в свет композиции в 2013 году я, конечно, сразу приобрела отливант, а в следующем году уже имела флакон. В какой-то момент обнаружила, что спрей во флакона не работает. Перепробовала все советы девушек с форумов, ничего не помогло. Оставалось или вскрыть флакон, чтобы достать жидкость, или продать, чтобы кто-то другой это сделал. Но рука не поднималась искалечить эту перламутровую красоту и желания расстаться не было. Периодически я доставала флакон, крутила его, что-то делала, но все безрезультатно. А вот в пятницу у меня получилось, как ни странно, хотя похожие манипуляции уже проводились и раньше - я сменила родной распылитель на элемент от атома и, перевернув вверх тормашками флакон, все заработало. Конечно, не очень удобно использовать парфюм, но все же лучше, чем другие варианты.

   Сочный, дымный, терпкий бергамот. Густая, тягучая сливочность, покрытая пряной пылью специй на смолисто-прохладном фоне ладана. Этот компонент в Fate один из главных и не может не понравится любителям благовоний. Он то рассеивается до прозрачности, то сгущается и приобретает горько-терпкий запах, а смолистость кажется, что становится липкой. Усиливается это звучание еще и лабданум.

   Бальзамичность и сладость корицы больше подходит для осенних дней.

   Медово-сладко-терпкие оттенки кастореума с маслянистостью соленой кожи добавляют тепла, чувственности, глубины и особенной магической притягательности. Влажная мшистость.

   Пряно-специево-цветочные аккорды напоминают Opium.

   Особенной красоты атласная роза - без маслянистости и помадности, но яркая, насыщенная фруктовыми оттенками, без зелени, кислинки или мускусности.

   Сладкая ваниль на древесном фоне может напомнить Shalimar, но ее ровно столько, чтобы не превратиться в шедевр Guerlain.

 

 

 
   

   14.06.2014

    Начало остро - пряное, терпкое. Бергамот, перец начинают композицию. На мне нет корицы. Так же нет розы и жасмина, а может, я не слышу. Горчинка нарцисса, благоуханность лабданума, сладковатость дымного ладана.

   Со временем появляется сухая колючая шипровость. Много теплой животной ноты.

   Мне он густой, но светлых желто - зеленых тонов с золотыми оттенками. Переливается, переходит из одного состояния в другое плавно и незаметно. От влажного до сухого, от терпко - горького до сладковатого.

   Шлейф очень длинный. Иногда кажется , что вокруг меня в три раза обмотан. Часто ловила ванильный его хвост, иногда слышала амбру.

   Стойкий, яркий, пряно - специево - цветочно - шипрово - животный. Хорош в любое время года. Многие сравнивают с "Опиумом". На мой нос 1% сходства. А с "Шалимаром" вообще не нахожу ничего похожего.

 

пʼятниця, 24 вересня 2021 р.

Jasmin 17 Le Labo

 

Jasmin 17 Le Labo


   18.07.2019
    Перебираючи атоми, шукала рятувальну соломинку, але чомусь все здавалося не тим, що заспокоїть. Як раптом, з пляшечки з назвою Jasmin 17 Le Labo почула ніжну і хвилюючу фруктову квітковість білосніжного жасмину. Неодмінно потрібно ближчим часом вигуляти! Як це така краса сумує у шафі?!

   І ось це день настав! Прохолода із флакончика здавалася рятувальною. І з величезним задоволенням у передчутті задоволення нанесла рідину...

   Терпкість, зеленкуватість та свіжість неролі. Пильність, різкість та металевий присмак мускусу. Із пляшечки пахло так спокусливо медово-квітково, а те, що я почула, якщо чесно, розчарувало у мить.

   Солодкувата ваніль пом'якшила враження. Цитрусова льодяниковість додала радості.

   Крім металевого крижаного звучання поступово роздивилася і індольно-гнилі нюанси, які розрізноманітнили ситуацію і трохи розрадили. Деревина сандалу здалася мускусно-мильною, не звучала так цікаво, як минулого разу.

   Та компенсував розчарування приємний шлейф! Солодкувато-свіжий, квітково-ванільний! Дзвінкий та сяючий, з мерехтливими часточками.

 
   18.08.2018
   Чим більше помічаєш невипадкових випадковостей, тим частіше вони трапляються у житті. Якби і хотів так все підтасувати, то, напевно, не вийшло б. Здається, дрібнички, але саме із них складається все важливе. Ось вчора я вибрала ніжний акварельний аромат Floraïku не для того, щоб піти у лікарню, а просто бажання розносити First Dream of the Year співпало випадково (чи не випадково?) з візитом до лікаря. Сьогодні одночасно дістала Jasmin 17 Le Labo і прочитала, як завжди, цікаву статтю Матвія Юдова про різні види жасмину. Випадково?

  Терпкість, металевий присмак, прохолода - до такого ароматного початку хочеться дістати ідеально випрасувану білу сорочку. Але саме ці особливості в ароматі жасмину мені не дуже подобаються, хоча, здається, тут справа швидше у присутності мускусу.

   Поступово з'являється тепло та фруктово-вершкові відтінки. Специфічний свіжо-пряний запах неролі. Масляниста деревина сандалу, димно-мускусно-солодкувата, аромат якої не яскравий, але дуже виразний.

   Медово-фруктовий флердоранж додає сонячності і радості. І ще раз хочеться звернути увагу на кремову вершковість, яка згладжує переходи, а з часом обертається ніжною ваніллю.

   Маленький натяк на індольність, яка захована десь дуже глибоко. Ніжна карамельність амбри з апетитним вишневим присмаком.

   Аромат повітряно-квітковий, але все ж я чекала появи жасмину і дуже здивувалася, коли так і не дочекалася. Швидше, це жасминовий настрій чи жасминовий десерт.

  Після Iris 39 Le Labo та Ylang 49 я чекала від Jasmin 17 чогось особливого, а отримала гарні, але абсолютно не хвилюючі та зовсім не емоційні враження. Jasmin 17 здався мені світлим та невинним, милим та простим ароматом. Але, як виявилося, не все так просто...

   Косметолог прокоментувала, що від мене пахне цікаво, квітково і дуже мінливо. Їй здалася спочатку лілія, а потім вона засумнівалася у визначенні.

   З подругою  вирішили випити кави і обрали кафе на вулиці. В цей час розпочався дощ і вологість ще більше посилилася. Поруч сиділи чоловіки і палили, а вітер весь дим направляв саме в нашу сторону. Запахло бальзамічно-димною деревиною, глибоко і пронизливо. "Хто так гарно пахне?" - вивалось у мене. "Напевно, я?"- невпевнено запитала подруга. Уважно принюхавшись до неї, нічого подібного не почула, а нова хвиля бальзамічності знову приблизилась. "Напевно, палить хтось сигару"- вирішила я і ми дружно повернули голову в сторону курців, та були розчаровані примітивними та погано пахнучими цигарками і в мить пересіли за інший столик. І коли в черговий раз в один голос визначили, що пахне сандалом хорошої якості, я засіяла від радості, що це від мене такі аромати лунають. Ось, а я охарактеризувала цей Jasmin 17 простим.

 

First Dream of the Year Floraïku

 

First Dream of the Year Floraïku


   17.08.2018
    Поезія - це найвитонченіша форма літератури. Завдяки ретельному вибору слів поети можуть викликати глибокі емоції та створювати яскраві образи. У японській культурі існують вірші хайку (хоку) - трирядковий неримований вірш на основі першої півстрофи танка, що складається з 17 складів (5-7-5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу.

   Така поезія надихнула Джона та Клару Моллой (засновників Memo Paris) створити Floraïku - колекцію з 11 окремих ароматів.

   "Французька мрія про Японію" - так  характеризують Floraïku, аромати яких поєднуються  разом з віршем, мандрівкою та ритуалом.

   Вже давно у моїх закладках збережено сайт Floraïku. Розглядаючи зображені флакони, я не змогла в них не закохатися і була готова придбати, не зважаючи на зміст, та доставка в Україну була занадто дорога. На щастя одна парфумерна фея вже володіє цією красою і я маю кілька мл аромату.

   First Dream of the Year Floraïku - Перша мрія у році. Аромат вийшов у серії, яка присвячена японській церемонії ікебани.

   Перша мрія у році

   Перше бажання

   Чумацький шлях вище.

   Ці рядки хайку розміщені на задній стінці флакону. Кришка-стопер флакону прикрашена традиційним живописом на тканині. Флакон знаходиться у кофрі-шкатулці.

   Тонко, делікатно, стримано, прозоро, лаконічно, романтично.

   Реалістичний апетитний гіркий, кисло-солодкуватий грейпфрут. Здається, що тримаєш в руках і передчуваєш задоволення від смакування. Свіжий та тонізуючий початок. Ментольно-камфорно-трав'янисті нюанси життєстверджуючі та надихаючі. Поступово з'являється терпкість деревини, підсилюється кислинка і це нагадує про присутність петітгрейна. Навіть характерна одеколонистість відчувається.

   Спочатку важко вловлювати ароматні відтінки та поступово ніс налаштовується на певну частоту і в цій ніжності починаю відокремлювати певні деталі, а їх, як виявляється не мало.

   Маслянистість та карамельність амбри, пухнастий мускус, ледь вловима мигдальність та запах вишні (або це себе так геліотроп проявляє). Взагалі фруктові відтінки мінливі, крім вишні я помічаю і стиглу сливу. Можливо, це моя фантазія розійшлася? А ще ніжна вершковість та квіткова гірчинка ірису, що змінюється мильністю.

   При всій прозорості і делікатності, я постійно вловлювала легку ароматну борошнистість і стійкість виявилася хорошою.

   Як же добре, коли мрії здійснюються! Хоча мрія познайомитися з ароматом Floraïku була не першою у році та все ж приємно. Ще б потримати в руках цей дивовижний флакон!

 

Paris – Deauville Chanel

 

Paris – Deauville Chanel


   16.08.2018
    Спала спека і можна дістати аромати, які чекають своєї черги для знайомства. Довгоочікувана зустріч з Paris – Deauville Chanel трохи затягнулася. Час від часу я діставала флакончик і намагалася "роздивитися" ароматну картинку приморського курорту на узбережжі Нормандії - іграшкового, яскравого міста Довіль.

   Напевно, в цій трилогії Les Eaux De Chanel потрібно було розпочинати знайомство саме з Paris – Deauville, так як за хронологією розвитку подій це було перше значне місце для Шанель. Саме в Довілі вона запустила першу колекцію у власному магазині на вулиці Gontaut-Biron. Саме в Довілі Мадемуазель стала першою, хто ввів моду на спортивний стиль у одязі, а ще на простий крій та використання дешевих матеріалів та засмагу.

   Отже, Paris – Deauville розпочинається кисло-льодяниковим лимоном та ментольно-трав'янистою гірчинкою базиліку. Терпкість та димність бергамоту. Трохи солодкувата і одночасно мильна цедра цитрусів. Деревний відтінок петітгрейну. Свіжо, тонізуюче, бадьоро, натхненно. Це ароматний ранок після дощу, коли всі запахи особливо загострені.

   Якщо розтерти молоді гілочки з ніжним листям в пальцях, то буде саме такий гіркувато-вершковий з тихою камфорністю запах.

   Прілість і оксамитовість пачулі, трохи пильно і одночасно сиро. До соковитого зеленого додали коричневих відтінків. Горіхово-терпко-свіжо. Певна колючість нагадує мшистість. З часом з'являється землистість, а потім ніжна помадність.

   Особисто для мене основним компонентом здається все-таки гірко-цитрусово-деревний петітгрейн.

   За час мого найомства з ароматами Les Eaux De Chanel я встигла пошкодувати, що придбала флакон саме Біарріц, що не звернула увагу на Венецію, що не прислухалася до внутрішнього голосу, який вказував на Довіль. Але тепер, коли всі враження і емоції заспокоїлися і встановилися, впевнена, що зробила правильний вибір. Симпатичні всі композиції, але Paris – Biarritz Chanel мій фаворит.

  4.09.2018
  Трав'янисто-ментольно-терпко, а ще - димно, трохи смолисто та солодкувато. Свіжо та волого. Цитрусово-бергамотний початок змінюється ароматом пачулі, в якому переливаються деревні, землисті, трав'яні відтінки, гірко-димні та бальзамічні нюанси.

   Прохолодний запах базиліку з'являється ще раз, розбавляючи осінній настрій пачулі. Його пряно-солодкий приємний запах, як приємні спогади про літо і компенсація відсутності аромату квітів.

   Якщо така осінь буде, як зараз, то ще довго можна насолоджуватися оксамитовим сезоном і Paris – Deauville Chanel. 

Magie Noire Lancome

 

Magie Noire Lancome


 Біблійський пророк Ісая, перераховуючи різні жіночі прикраси та дрібнички, згадує предмет, назва якого в перекладі означає "притулок душі" (прихисток, домівка, причал). Сучасні перекладачі та коментатори Біблії передають цей вираз як "скринька для пахощів", "посудина з парфумами".

   Відомий етнограф Дж.Дж.Фрезер пропонує таке пояснення: "Розуміння виразу "притулок душі" можна вважати однойменним трактуванням як "посудина з пафумами". Народ, який, на зразок євреїв, ототожнює початок життя з диханням, простому вдиханню ароматичної речовини може легко надати значення акту духовної якості. Вдихнути у себе пахощі - значить укріпити свою життєву силу, збагатити сутність самої душі. З такої точки зору - всякий пахучий предмет - пляшка з парфумами, ладан чи квітка - природно стає центром, який випромінює духовну енергію".

   Таким гарним ритуалом ми щодня розпочинаємо новий день. Просто якась магія, якщо замислитися!

   А якщо взяти пляшку з написом "Чорна Магія", то додасться до дійства ще більше чаклунства та загадковості.

   Отже, Magie Noire Lancome. Ще один шипр, про який я пригадую саме восени. Легендарний аромат із нашого радянського дитинства. Та його звучання мене не відправляє ні у 1980 чи 1990 роки. Напевно, ні мої педагоги, ні мої знайомі не користувалися цими парфумами. Але я добре пам'ятаю рекламні світлини у журналі Бурда, який  жадібно розглядала у бібліотеці.

Фото з відкритих джерел

   Зовсім недавно я так само пристрасно вдивлялася у фото колекціонера Люби з Америки з акуратно виставленими флаконами, кількість яких викликала захоплення та тремтіння у руках.

   Сьогодні мене не дивують вже такі скарби й навіть при можливості я б не стала заповнювати поличку дублями та все ж про пляшку з рідиною у концентрації парфум мрію, а поки насолоджуюся красою вінтажної туалетки.

   Терпко-соковито-трав'янисто, солодко-смолисто. Димно та прохолодно. Гірко-гальбанумно. Краплина камфорності, дрібка колючості. Виразний запах розтертого листя смородини, а згодом - запашна солодкість ягід.

   Пильний запах кори та мшистість з кислинкою та землистістю. Солодкуваті ознаки деревини.

   Як я вже раніше визначила, що мій зразок має особливість - він характеризує Magie Noire та відрізняє її від інших випусків солодко-гірко-терпкою медовістю. Ось саме аромат меду мені не лишее подобається у парфумерії, але й викликає невизначене, але зворушливе почуття.

   В густих зарослях прихована квітковість. Та все ж вдається помітити металевий присмак гіацинтів, помадність троянди, льодяниковість іланг-ілангу. Маслянисто-борошнисто-аніалістично та оксамитово-огортаюче.

   Бонусом до ароматних міркувань та спостережень за квітковим шипром отримала помадно-трояндовий шлейф.

 

середа, 22 вересня 2021 р.

Miss Dior Christian Dior

 

Miss Dior Christian Dior


    Про Miss Dior я зазвичай пригадую восени, коли настає період дощів та є потреба розважати себе кольоровими шаликами та парасольками, а разом з цим і розкриттям шипрових композицій. І ось останні холодні дні я саме у легендарному ароматі Christian Dior, який вже понад 70 років має своїх шанувальників.

   Часом видаюся собі в ароматі не органічною, іншим разом зачаровуюся винятковою красою квіткового серця, то вишукую цікаві факти про долю Miss Dior, то мрію про перший флакон, який мав форму давньогрецької амфори та нагадував контури жіночого тіла.

   Різко-димно-прохолодно, солодкувато-пряно-лікарсько-шалфейно. Терпкість шкірки бергамоту та трав'янистість. Солона карамельність амбри та густа маслянистість.

   Солодка квітковість, помадність троянди, борошнистісь ірису. Одного разу потрібно внюхуватися, щоб роздивитися цю красу, а ось вчора букет сам наполегливо привертав мою увагу.

   Поступово солодкість посилюється, смолистість пачулі стає яскравою та "атмосферно-осінньою". Колюче мшисте тло поступово запомаднюється.

   Крім запашних спостережень у ці дні дізналася, що парфуми Miss Dior дуже любила Марго Фонтейн - зірка Royal Ballet та найвідоміша партнерка Рудольфа Нурієва. А коли теми ароматів та хореографії поєднуються, мій захват множиться. Балерина у 1948 році на гастролях у Парижі особисто познайомилася з Крістіаном Діором і з того часу шанувала стиль та одяг бренду. Це захоплення було взаємним, оскільки і Марго була улюбленою клієнткою кутюр'є. Згодом він створив для неї весільну сукню. А спогади про пристрасть зірки балету до  Miss Dior  є у розповідях Моріса Бежара, в яких він розповідає як танцюристка поливалася ароматною рідиною перед виходом у світ та ця звичка передалася і йому.

понеділок, 20 вересня 2021 р.

Interlude Woman Amouage

 

Interlude Woman Amouage



    Соковита кислинка та димність бергамоту, трав'яниста гіркота, пильна пряність, шоколадність та запах кави. Густа тягуча вершковість, кремовість, помадність... Всього так багато, що не вдаєтьья зосередитися. Вірніше, саме так було минулого разу і я втомилася від яскравості та голосного звучання Interlude Woman Amouage.

   А вчора випадково обрала аромат для візиту до театру. "Здається, Amouage - саме те, що потрібно для такого заходу" - вирішила я. Як не дивно, зачарувалася стартом, а потім і квітковим серцем, а згодом і смолисто-димним ладанним шлейфом. Дорогою подумала, що дуже вдало підібрала саме аромат до вистави - гірко-шоколадний, солоно-карамельно-амброво-тягучий, терпко-солодко-медовий Interlude та трагедія Шекспіра "Гамлет".

  Психологічне напруження драми, філософські міркування "Чи бути, чи не бути", теми людських стосунків, кохання, поваги та щирості, боротьби добра та зла, божевілля та смерті квітково-шипровий аромат Amouage доповнював, підкреслював, загострював, фокусував своїм фіміамно- смолисто-солодкуватим, ванільно-кремово бензойним звучанням з посмаком чорносливу та шкіри.

   Напевно, якби я навмисне підбирала аромат, то так вдало б не вийшло.

   Під час вистави кілька раз у залі відчувалися запахи від певних дій на сцені. То коли палили папір, то горіла свічка, то вогонь в урні. Ці ольфакторні ефекти посилювали сприйняття. Зловила себе на думці, що хотіла би потрапити на виставу, в якій аромати були б рушійними у створенні образів.

 

пʼятниця, 17 вересня 2021 р.

Fracas Robert Piguet

 

Fracas Robert Piguet


   Від вчорашнього Scandal Roja Dove залишився аромат туберози на сукні та шалику. Хороша нагода продовжити квіткову тему парфумами, які теж називаються Скандал, вірніше саме так перекладається англійською Fracas, а французькою - тріск, грім, збій.

   Отже, вінтажна туалетна вода випуску 1970 - початку 1980 років Fracas Robert Piguet. З композицією конче потрібно познайомитися кожному любителю парфумерії хоча б для загального розвитку, якщо навіть уявити себе не можливо у центрі дурманного звучання туберози. Та згодом Fracas стане камертоном для визначення якості багатогранної палітри квітки, коли ніс натренується та налаштується на сприйняття.

   Вперше Fracas з'явився у далекому 1948 році й це вже був третій аромат від модного Дому Robert Piguet. Як і дві попередні композиції, Bandit & Visa, став бестселером і до сьогодні викликає інтерес.

   Автором Fracas була легендарна Жермен Сельє, одна із перших жінок-парфумерів у чоловічій царині. Є версія, що пані Жермен присвятила Fracas французькій актрисі театру та кіно Едвіж Феєр, у яку ніби була безумовно закохана.

   Fracas Robert Piguet це улюблені парфуми не лише співачки Мадонни, але й Кім Бесінджер та Кортні Лав, Софії Копполи та Келлі Брукс.

   "Аромат сміливий та яскравий. Ляпаси для нюху, до яких не легко звикнути. Злякані зворушливою силою аромату, жінки дочекаються, поки весь Голлівуд "підсяде" на Fracas, й лише після того масово стануть його купувати" - пише Марі Бенедикт Готьє у своїй книзі Parfum Mythiques.

   Здається, аргументів, щоб познайомитися з ароматом вистачає, тож звертайтеся до колекціонерів з проханням виділити кілька мл чарівної провокаційної рідини.

   Та неодмінно раджу розшукати вінтажний варіант, бо зачарувалася своїм зразком.

   Ви бачили піраміду Fracas? Так, у кращих традиціях старої школи з великою кількістю компонентів та на цьому розкішному тлі тубероза у ролі королеви. Тягуча солодка вершкова кремовість, фруктовість та карамельність. Яскрава запашна палітра квітки постійно змінюється. То солодкість розбавляється кислинкою, то доповнюється льодяниковістю, згодом переходить у терпкість. То нагадує запах згущеного молока, то уявляю мереживну пінку від кип'яченого, то крихке печиво, то тортик. Апетитно, п'янко, дурманно...

   Коли звикаю до Fracas, вдається крім ознак туберози помітити й свіжість та дзвінкість жасмину з металевим посмаком та індольністю. Оксамитову шкірку персика та абрикосово-медово-чайний османтус. Масна анімалістичність. Деревна борошнистість.

   Та чогось непристойного так і не відбулося, як і не помітно було вікових ознак. Fracas поступово запомаднюється, стає ніжно-кремовим та ванільно-пухким.

   Вдячна за знайомство з ароматом Людмилі Кравченко!!! Фото її також!

 


середа, 15 вересня 2021 р.

Scandal Roja Dove

 

Scandal Roja Dove




   Зазвичай аромат Roja Dove Scandal дійсно викликає скандал, але не той, який планував автор. Його "зафукують" та нещадно критикують. Часом здається, що я одна розумію композицію і чую те, що не вдається помітити іншим.

   Та Scandal щоразу інший. Якщо ви прочитали про парфуми негативні відгуки, не поспішайте вірити, хоча і довіряєте автору! Так, Scandal може налякати липкістю, розчарувати "невнятністю", викликати асоціацію з няшним рожевим кольором, засмутити туберозною нав'язливістю, але й у його можливостях здивувати та зачарувати.

   Якщо ж Scandal дати шанс, то він розкриється кисло-грайливо-цитрусово, димно-бергамотно, терпко-зеленкувато-маслянисто та льодяниково-радісно на старті.

   Кремову солодку тягучість туберози розбавить прохолода вишуканої фрезії у серці. Душність білих квітів, яку так дехто уникає, буде чергуватися з весняною свіжістю конвалій. А згодом Scandal стане дзвінким та осяйним кришталевим. І я почуватимуся у королівському вбранні.

   Тілесний мускус та карамельність, трояндова помадність та хрусткість жасмину, медовість та мармеладність. Десь з далеку, із глибини доноситься анімалістичність та індольність, що додає чуттєвості та емоційності. Та ще багато інших нюансів та відтінків вас неодмінно потішать, якщо ви полюбляєте багатогранні та мінливі квіткові парфуми.

   А якщо для вас важлива думка довкілля, то Scandal щоразу збирає компліменти. Причому аудиторія шанувальників композиції дуже широка: від поважної пані до юних, ще не сформованих особистостей, які з жадібністю пізнають світ.

 Roja Dove Scandal

вівторок, 14 вересня 2021 р.

SpellBound Estée Lauder

 

SpellBound Estée Lauder



   В останні дні літа, коли вже хтось чув запах осені, мені повітря у ранковому парку було наповнене фруктово-абрикосово-персиковими смаколиками. Часом здавалося, що природа напахнілася конкретно SpellBound Estée Lauder.

   SpellBound Estée Lauder апетитно-гурманський, фруктово-квітковий, багатогранний та мінливий аромат, який зачаровує та дивує, викликає захоплення та залежність. Напевно, швидше для впевнених жінок або ж тих, хто має досвід у парфумерних пропозиціях.

   Спочатку SpellBound про апетитні фрукти та сухофрукти, особливо про абрикоси. Масне димне звучання продовжується пряно-деревною історією з терпкістю, гіркотою та різкістю. SpellBound у цей момент видається пікантно-кардамоново-зухвалим.

   Згодом парфуми пахнуть пухкою ванільною випічкою з вершковим кремом. Можливо, це вплив геліотропу?

   Та понад усе я очікувала квіткове серце. Свіжий та одночасно п'янкий аромат лілій, про які я мрію з часу повернення з Волинської Голандії. Кремова вершковість туберози (шкода, що у наших краях ще не вирощують цю квітку). Фруктова помадність троянди. Кремовість гвоздики. Та крім ідентифікованих відтінків ще й медовість, цукерочність, мармеладність...

   В умовній третій частині SpellBound задимлює гірко-шоколадно-смолистим ладаном, часом проявляє тілесність та чуттєвість, іншим разом дивує гірко-масною анімалістичністю та заспокоює карамельно-солоною амбровістю.

   Напевно, буде без перебільшення сказати, що душа сонячного бабиного літа - це SpellBound Estée Lauder. 

    SpellBound Estée Lauder