пʼятниця, 17 вересня 2021 р.

Fracas Robert Piguet

 

Fracas Robert Piguet


   Від вчорашнього Scandal Roja Dove залишився аромат туберози на сукні та шалику. Хороша нагода продовжити квіткову тему парфумами, які теж називаються Скандал, вірніше саме так перекладається англійською Fracas, а французькою - тріск, грім, збій.

   Отже, вінтажна туалетна вода випуску 1970 - початку 1980 років Fracas Robert Piguet. З композицією конче потрібно познайомитися кожному любителю парфумерії хоча б для загального розвитку, якщо навіть уявити себе не можливо у центрі дурманного звучання туберози. Та згодом Fracas стане камертоном для визначення якості багатогранної палітри квітки, коли ніс натренується та налаштується на сприйняття.

   Вперше Fracas з'явився у далекому 1948 році й це вже був третій аромат від модного Дому Robert Piguet. Як і дві попередні композиції, Bandit & Visa, став бестселером і до сьогодні викликає інтерес.

   Автором Fracas була легендарна Жермен Сельє, одна із перших жінок-парфумерів у чоловічій царині. Є версія, що пані Жермен присвятила Fracas французькій актрисі театру та кіно Едвіж Феєр, у яку ніби була безумовно закохана.

   Fracas Robert Piguet це улюблені парфуми не лише співачки Мадонни, але й Кім Бесінджер та Кортні Лав, Софії Копполи та Келлі Брукс.

   "Аромат сміливий та яскравий. Ляпаси для нюху, до яких не легко звикнути. Злякані зворушливою силою аромату, жінки дочекаються, поки весь Голлівуд "підсяде" на Fracas, й лише після того масово стануть його купувати" - пише Марі Бенедикт Готьє у своїй книзі Parfum Mythiques.

   Здається, аргументів, щоб познайомитися з ароматом вистачає, тож звертайтеся до колекціонерів з проханням виділити кілька мл чарівної провокаційної рідини.

   Та неодмінно раджу розшукати вінтажний варіант, бо зачарувалася своїм зразком.

   Ви бачили піраміду Fracas? Так, у кращих традиціях старої школи з великою кількістю компонентів та на цьому розкішному тлі тубероза у ролі королеви. Тягуча солодка вершкова кремовість, фруктовість та карамельність. Яскрава запашна палітра квітки постійно змінюється. То солодкість розбавляється кислинкою, то доповнюється льодяниковістю, згодом переходить у терпкість. То нагадує запах згущеного молока, то уявляю мереживну пінку від кип'яченого, то крихке печиво, то тортик. Апетитно, п'янко, дурманно...

   Коли звикаю до Fracas, вдається крім ознак туберози помітити й свіжість та дзвінкість жасмину з металевим посмаком та індольністю. Оксамитову шкірку персика та абрикосово-медово-чайний османтус. Масна анімалістичність. Деревна борошнистість.

   Та чогось непристойного так і не відбулося, як і не помітно було вікових ознак. Fracas поступово запомаднюється, стає ніжно-кремовим та ванільно-пухким.

   Вдячна за знайомство з ароматом Людмилі Кравченко!!! Фото її також!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар