середа, 1 вересня 2021 р.

Gardenia Chanel

 

Gardenia Chanel


   3.07.2018
   Дзвінка, свіжа, волога, ніжна, кремова Gardenia Chanel. Білосніжні квіти гарденії мають солодко-зелений яскравий аромат в композиції, з ледь вловимою кіслинкою та натяком на фруктовість.

   Чистота та молодість - перше, що спадає на думку. Це аромат нареченої. Це парфуми до білої сукні.

   М'яка, обволікуюча, дещо борошниста Gardenia Chanel. Ця вершкова солодкість нагадує запах туберози та відрізняється особливою ніжністю та кремовістю.

   Доповнює квітковість гарденії молочна тягуча солодкість кокосу. І якби не зелено-фруктова кислинка, то було б занадто приторно.

   В шлейфі чути пухнасту ненав'язливу ваніль.

   Трохи буде звучати банально, але так і хочеться назвати Gardenia Chanel - "50 відтінків білого". Білосніжний, кремовий, вершковий, зеленкуватий, жовтуватий, сіруватий, ванільний... Благородна чистота.

   Колись давно, коли я лише починала активне життя в парфумерному товаристві, у мене була Gardenia у концентрації edt. Пам'ятаю лише особливу ніжність і витонченість, а мені на той час хотілося яскравих, барвистих запахів. Цю симпатичну мініатюри (вже концентрація edp) придбала більше для колекції, ніж для носіння, але зловила себе на думці, що аромат мене зачаровує і вабить. Нічого, напевно, дивного: мій літній гардероб сьогодні складається виключно з білих речей.

   Найперша Gardenia Chanel вийшла у світ в далекому 1925 році, автором якої був легендарний Ернест Бо. І та Gardenia була присвячена улюбленій квітці Коко Шанель - камелії. Кажуть, що вперше Габріель зацікавилася цією квіткою після того, як прочитала роман О.Дюма "Дама з камеліями". Крім того, вперше Артур Кейпел подарував Шанель саме камелії. А ще Коко говорила, що біла камелія нічим не пахне, тому не відволікає увагу від аромату улюблених парфумів.

Камелія в колекціях Шанель прикрашає сукні, зачіски, аксесуари та ювелірні вироби.

   Із всіх квітів ніжний аромат гарденії та й її вигляд найближчі до бажаної камелії. Так і з'явився цей фантазійно-квітковий аромат. У 2007 році у колекції Les Exclusifs de Chanel Jacques Polge відновив Gardenia в концентрації тв, а в 2016 році його син Olivier Polge перевипустив, як і всі інші композиції, у пв. Було б цікаво тепер порівняти варіанти, а ще краще - дістати парфуми.

Про виникнення камелії на землі існує така легенда. Еротові , пересиченому любов'ю богинь Олімпу і земних жінок, його мати Афродіта порадила полетіти на іншу планету. На Сатурні він почув хор ангельських голосів і побачив красивих жінок з білим тілом, сріблястим волоссям і ясно-блакитними очима. Вони співали хвалу Господу, що він дав їм тіло з льоду, який заспокоює пристрасті і гасить всякі бажання. Вони подивилися на Ерота, замилувалися його красою, але не захоплювалися ним, хоч як він не пускав свої стріли. Тоді в розпачі кинувся до Афродіти, а та ,обурена такою невластивою жінкам бездушністю, вирішила, що ці істоти негідні бути жінками і повинні будуть зійти на землю і перетворитися на квіти. І ось ці чарівні, але бездушні створіння і обернулися в камелії.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар