неділя, 12 вересня 2021 р.

Магія ароматів

 

Магія ароматів


   6.03.2020

   "Серед всіх відчуттів людини не існує відчуття більш загадкового, невловимого, ніж нюх. Ніяким словами та метафорами не передати запах фіалки чи жасмину, морського вітру чи свіжоскошеної трави" - так розпочинається книга К.К. Васильєвої та Ю.С.Пернатьєва " Магія ароматів (про магічні властивості ароматів)" 1997 року видання.

   В першому розділі автори описують найбільш запашні рослини (аніс, бергамот, ветивер, герань...), але їх характеристики загальні, без детальних нюансів у ароматній палітрі, чого, на мій погляд, дуже не вистачає.

   Якщо ви бажаєте приготувати ефірну олію, то поради у книзі вам точно знадобляться, як і рекомендації щодо їх застосування.

   Витяжки із ефірних олій та свіжих рослин , ароматичні воски та нюхальні солі, ароматизаційні лампи та лікувальні збори. Багато порад як позбутися неприємних запахів, як скласти букет від молі, як приготувати крем.

   Є частина, присвячена парфумерії, трохи теорії та багато рецептів, як відчути себе парфумером. Та значно пізнавальнішої та різноманітнішої інформації у розділі, присвяченому прянощам.

   Ще рецепти алкогольних напоїв, приготування кави та чаю. Оригінальними мені здалися поради, як приготувати трояндовий соус та суп із кардамону. Шкода, що мій чоловік не любить такі екзотичні експерименти у кулінарії.

   У п'ятому розділі цікаві і не відомі для мене легенди та міфи про запахи Древньої Греції, Китаю, Єгипту та Іудеї, а також розповіді про троянду у різних культурах та традиціях, у релігіях та у творчості поетів.

   Ще більше, ніж розділ про спеції, мені сподобався шостий розділ "Вчення Агні Йоги про запахи та душу". Ось, наприклад, рядки: "Витончений стан серця викликає особливу діяльність всіх почуттів. Нюх, слух, зір, смак діють безперервно. Не має тиші, бо при затиханні всіх земних звуків починають доноситися відгуки Тонкого Світу. Не має моменту без запаху, бо навіть найчистіше повітря наповнено запахами..." спонукають розшукати оригінал.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар