пʼятниця, 6 серпня 2021 р.

Vol de Nuit Guerlain

 

Vol de Nuit Guerlain


   11.02.2020
   Є романи, які можна порівняти з парфумами. І ті, і інші не підвладні часу, вони надовго залишають у душі не чіткий, але в той же час відчутний слід."(с)

   Ці рядки стосуються і короткої та прекрасної історії про те, як нічний поштовий літак, який вилетів із Патагонії до Буенос-Айрес, потрапив у буревій, боровся із стихією, а в цей час на землі пілота чекала молода дружина. У 1931 році вийшов у світ роман Екзюпері "Нічний політ", а у 1933 році друг письменника Жак Герлен випустив однойменні парфуми, з вінтажним зразком яких мені все ще не вдалося познайомитися.

   Недавно я придбала 1 мл начебто старих парфумів Vol de Nuit Guerlain із флакону Rayonnant (Radiance) 60 мл. Враховуючи інформацію з сайту guerlainperfumes, це може бути випуск 1977-1983 років. Так як рідини дуже мало , і щоб не витрачати даремно, проявляю не аби яку силу волі та характер. До цього часу не нанесла повноцінно на шкіру, лише насолоджувалася з пробірки.

   Кілька днів тому на очі потрапив текст Екзюпері "Мистецтво маленьких кроків", який дуже схвилював своєю глибиною та красою. Щодня подумки повертаюся до цієї молитви і щоразу акцентую увагу на іншій фразі, хоча не можливо сказати, яка з них важливіша. Мимоволі пригадую Vol de Nuit Guerlain, який є у мене.

   А от сьогодні подумалось, що для пізнання цієї композиції мені потрібно було найбільше часу, найбільше терпіння та наполегливості. І це було своєрідне "мистецтво маленьких кроків", яке наблизило до прекрасного "польоту душі". Хоча я здогадуюся, що мій зразок туалетної води 2006 року, це лише бліда копія оригінального твору.

   Жак Герлен був перший, хто використовував у великих дозах гальбанум. Саме його трав'янисто-смолисто-гірким запахом розпочинається ароматна історія Vol de Nuit. Димність, через яку просвічується солодкість. Цитрусова кислинка. Восково-помадні альдегіди. Медово-гірко-солодкий нюанс флердоранжу.

   Завдяки моєму терпінню та наполегливості повільно аромат піддається розумінню. Один за одним розкриваються нові відтінки і з'являється складне, хоч і не яскраве, ольфакторне полотно.

   А на перший "погляд" ніби звучав лише сандал сухим солодкувато-деревним голосом, який швидко запудрився. З часом запах деревини стане маслянистою, іншим разом - просоченою гірко-шкіряними ознаками анімаліки.

   Шоколадно-кремовий ірис та волога землистість. Гірчинка нарцисів та помадна ніжність фіалки. Ледь помітна фруктовість троянди.

   Солодкість ванілі та кремова вершковість. Камфорність перцю та пряність. Тихі ознаки вінтажності і - в мить інтерес оживає, з'являється надія, що зараз почую щось особливе. Але далі вловлюю лише солодку тягучу карамельність, яка швидко стане солоною.

   Протягом кількох годин Vol de Nuit в туалетній воді розкривається і далі звучить тихо кремово-борошнисто. Шкода, що в цьому симпатичному сучасному звучанні не залишилося ознак тієї легендарної композиції, яка надихала у різні часи на створення інших парфумерних шедеврів.

   Але ж у мене є краплина парфумів...

   3.09.2019
    Трав'яниста гіркота гальбануму, терпкість і прохолода поступово доповнюються солодкуватістю фруктів.

   Гірчинка нарцису та борошнистість ірису. Лише згодом помітна пильність альдегідів.

   Запах деревини найвиразніший, але прикрашений квітковими красотами, тому звучить пудрово-солодкувато.

   Ледь вловима, часом здається, що ввижається, шипровість. Невиразна мильність неролі з цитрусовою кислинкою та деревним підтоном.

   Аромат ірису оживає і гірко-пудрова палітра збагатилася новими нюансами: вологою землистістю, солодкуватою кремовістю, соковитістю пелюсток.

   Троянда сьогодні лікерно-фруктова.

   Деревина сандалу має витончене звучання з мускусно-гіркувато-солодкувато-пряними відтінками. Щось є в цьому "голосі" Vol de Nuit Guerlain пронизливе і зворушливе.

   25.03.2019
   На фоні кислих цитрусів, різкості та терпкості гальбануму, колючій мшистості відразу, ніби як на замовлення, з'явився гірко-солодкувато-борошнистий аромат ірису, звучання якого підсилили щільні альдегіди.

   Помадність троянди та кремовість фіалки удосконалюють пудру. А ось витончена пряність спецій та суха солодкувата деревина сандалу ніби вишукана форма для пудри. Вкупі вони справляють посилене враження.

   Фруктово-медовий дивовижний, чуттєвий та спокусливий жасмин додає хвилювання.

   Просто на очах Vol de Nuit Guerlain оживає, перетворюючись на квітково-пудрово-деревну ароматну замальовку, викликаючи захоплення та пробуджуючи чуттєвість. Чи то інтуітивно, чи автоматично само собою пригадалися фрази Екзюпері із "Маленького Принца" і перекликаються з ароматними акордами, створюючи ілюзію театрально-ольфакторного дійства.

   "Ніколи не треба слухати, що говорять квіти. Треба просто дивитися на них і дихати їхнім ароматом. Моя квітка напоїла пахощами всю мою планету, а я не вмів їй радіти."

   Мені тепер дивно, що колись я не чула і більшої половини змісту Vol de Nuit Guerlain. Колись це була просто сандалово-борошниста композиція, яку дуже важко було охарактеризувати. А тепер, якщо чесно, то за останній місяць, що я ношу ірисові композиції, це моє найемоційніше ольфакторне враження. І потрібно врахувати, що це варіант туалетної води 2006 року, а не вінтажні парфуми. О, де ж знайти їх хоч краплину?!

   Додам, що мій ніс отримав атаку якогось вірусу і повільно втрачає здатність гостро чути відтінки, але як добре, що все ж встиг насолодитися розкриттям Vol de Nuit Guerlain.

   4.10.2018
    Не раз зустрічала інформацію, що Hasu-no-Hana Grossmith нагадує Vol de Nuit Guerlain. Напевно, мова йде про вінтажні парфуми, які я не знаю. Можу лише порівняти туалетну воду 2000 року випуску, тому її і дістала.

   В вершково-кремовій, гірко-борошнистій ніжній квітковості я, як не дивно, подібність прослідкувала, хоча це швидше як тінь, як давні спогади, як те, що не має форми. Vol de Nuit у моєму варіанті дуже тихий і без ознак життя, як я розумію. Але все-таки, коли трохи розчарування пройшло, я змогла вловити ту гірко-солодкувато-пудрову красу, яка колись бентежила серця прихильників аромату.

   Розпочинається композиція гірко-терпко-трав'янисто-мшисто завдяки суворому гальбануму та моху. Останній, звісно, синтетичний, без бажаного об'єму та глибини, без багатої лісової палітри ароматних відтінків. Дуже виразний запах деревини сандалу. Димність та пряність. Гірчинка має квітковий відтінок і тому нагадує аромат осінніх хризантем, але це враження швидко зникло з появою густої солодкуватої вершковості.

   Зовсім несподівано Vol de Nuit став сухим і не просто тихим, а майже прозорим. Здавалося, що ще мить і аромат взагалі зникне. Та саме в цей момент з'явилася та вершково-кремова квітковість, з помадністю фіалки, натяком на присутність троянди, що компенсувало моє невдоволення.

   Навіть ваніль мені здалася виснаженою, без характерної солодкості та позитивного настрою.

   А можливо, справа не в Vol de Nuit, а в мені. Минулого разу все було симпатичніше. Та бажання познайомитися з оригінальною композицією мене не залишає.

 
   29.01.2018
   Чтобы понять Vol de Nuit Guerlain мне понадобилось очень много времени. Несколько дней назад переставляя флаконы Guerlain, за компанию нанесла мою edt 2006 г., и как обычно, ничего особого не ожидала. Мне Ночной Полет всегда сложно было описывать, я никогда толком не могла сложить свои впечатления, а тут такая красота! Нежнейшая древесная пудровость! Мягкая, обволакивающая, напоминающая бежевый шелк. Как же хорошо, что я когда-то сняла с продажи мой рефилл.

   Сладость апельсина, кислинка лимона, дымность и терпкость бергамота, горечь гальбанума, что-то амиачное и сладкая пушистая ваниль.

   Горько-травянисто-шоколадный пудровый ирис. Помадная фиалка на сандаловом фоне.

   Запах сандала слышно больше всего - то сухой сладковатый, то маслянистый с анималистичной нотой, то пудровый, то конфетный. Тихая соленая карамельность постепенно дополняет древесный фон.

   Vol de Nuit становится мягким, тихим, очень уютным и комфортным. Эта сладко-ванильно-пудровая древесность вызывает в памяти фантазийную игру. Волнительно, чувствительно, трогательно. Кажется, что что-то хорошо знакомое, но вспомнить не получается. Немного есть от Shalimar, немного от Habit Rouge.

   Я хорошо понимаю, что винтажные духи отличаются от моей туалетки, но общее впечатление у меня теперь окончательно оформилось. Я увидела его форму и поняла содержание - и теперь есть к чему стремиться! Иметь в коллекции флакон из дымчатого стекла, который напоминает пропеллер самолета, особенная гордость. Так и представляю, как открываю квадратную металлическую пробку и начинаю путешествие в бесконечность. Даже захотелось перечитать повесть Антуана де Сент-Экзюпери, которому и посвящена была композиция в 1933 году.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар