середа, 21 липня 2021 р.

Opium Yves Saint Laurent

 

Opium Yves Saint Laurent

   31.07.2020
   "Передчуття свята краще за саме свято" - цей відомий вираз сьогодні для мене і про мене, а все тому що у відпустці не спостерігаю за датою. Чи то від щастя, чи від лінощів, але у мене вже 1 серпня, не зважаючи на купу календарів зі всіх боків. Тому я святкую ДН одного із моїх улюблених дизайнерів, ще однієї яскравої особистості - Іва Сен Лорана. Лише в другій половині дня я вияснила, що всі інші шанувальники зроблять це завтра...

   Статусом дня мала бути є фраза модельєра "Навіть найвишуканішому вбранню необхідна хоч краплина парфумів. Тільки вони зроблять його закінченим і досконалим, а вам додадуть шарму і чарівності". Саме такими словами хотілося розпочати день. Власне, так і сталося, а завтра буде продовження лорановського настрою.

   Завтра YSL виповнилося б 84 роки! Неодмінно передивлюся в черговий раз один із улюблених фільмів "Стиль - це я" з чудовим Гаспаром Ульєлем. А сьогодні аромат дня - парфуми Opium і головна тема нашої парфумерної зустрічі.

   Взагалі, Opium у мене асоціюється з Новим роком. Традиційно я доповнюю святковий образ саме цим ароматом. Та у літню спеку він розкривається ще краще.

   Сьогодні парфуми подарували мені кілька самостійних частин, було враження, що дивлюся художній фільм.

   Розпочалася ароматна історія емоційним танцем полум'я, смолисто-помадні язики якого звивалися, іскрилися льодяниковими цитрусами, інтригували соковито-апельсиновими натяками, манили апетитними сливами, зачаровували п'янким бальзамно-насиченим теплом, огортали оксамитовими шаликами,

   Наступна частина - це вже східна казка. Срібний серпанок ладану заполонив мої фантазії. Пряна сухість та терпкість гвоздики, камфорність перцю, солодка вершковість, бальзамність кориці та щільна ваніль. Чергування сухих та борошнистих  гірко-пряно-смолистих відтінків доповнювалося тягучою карамельністю, мінилося, світилося, затихало та з новою силою та у іншій формі себе проявляло.

   Про кохання, бажання та пристрасть була частина, коли на першому плані з'явилися маслянисто-шкіряні, медово-пряні ознаки касторіуму.

   Квіткове серце розкрилося розкішним букетом троянд. Одні пахніли персиками, інші були сяючі мармеладні, ще - помадні та фруктово-маслянисті. Здається, такої розкоші мені ще не вдавалося роздивитися у Опіумі раніше. Напевно, це компенсація за дезорієнтацію у часі...

   Доповнюють букет кремово-трав'янисті гвоздики та стиглі фрукти.

   А ось що було після квітів не розповім, бо переключилася увага зі звучання Opium на порівняння різних випусків та концентрацій, а ми їх назбирали у клубі не мало. Хоча знаю колекціонерів, у яких є повні зібрання цієї ароматної розкоші.

   На тлі сучасних Montale та The Merchant of Venice, Stéphane Humbert Lucas 777 та Moresque Opium Yves Saint Laurent вже не виглядає скандальним та провокаційним, але викликає все ту ж наркотичну залежність завдяки багатогранному, пристрасному, розкішному звучанню, яке викликає ілюзії та фантазії та бажання поринути з головою у мистецтво сходу.

 

    18.11.2019

Пильна пряність, масляниста терпкість та гірчинка гвоздики, камфорність, бальзамність та солодкість кориці - такий собі зігріваючий глінтвейн, який пом'якшує апетитна фруктовість.

   Шоколадний ладан чергується з кремовою ваніллю. Густа вершкова смолистість бензоїну змінюється виразним запахом стиглих слив.

   Димність та кислинка бергамоту з'являється з запізненням. А далі сувова смолиста деревина, терпка мшистість та ще щось шкіряно-гірке. А за мить розумію, що це помадно-медово-терпка, гірка анімалістичність касторіуму. І ця частина аромату сьогодні дуже довго звучить, але чомусь мені не дуже подобається.

   Помадна троянда прекрасна, як і кремова трав'янистість гвоздики, та чи то у нашій місцевості їх краса ховається за смолисто-пряно-димною палітрою, а у Парижі аромат розкривався фруктово-квітково-помадно, кремово-спокусливо та радісно.

   Поступово Opium стає помадним та з присмаком солоної карамельності і пряним післясмаком.

   Я залишилася не задоволена тим, що чула. Тому у другій половині дня обновила аромат. І як не дивно, цього разу парфуми почали розкриватися дещо по-іншому - дивовижно нагадуючи Jubilation for Women Amouage і помадність була такою, як я мріяла, і квітковість, і кремовість, і легкість, і спокусливість, а пряно-ладанна палітра створювала лише фон.

   Вершково-смолисто-ванільну кремовість бензоїну розбавляли цитрусові кислувато-льодяникові нюанси.

   Анімалістичність така ж насичена, але без гірко-шкіряних брутальних акцентів.

   Солодка м'якіть персику викликала усмішку і в мить пригадалися ті щасливі дні у Парижі.

   Чергування помадно-фруктового аромату троянди та смолисто-землистого запаху пачулі доповнила тягуча кремовість і Opium заграв яскравими відтінками, "задихав", засяяв.

   Ось так за день отримала абсолютно протилежні враження від композиції. Але все ж таки Opium Yves Saint Laurent розкішний!!!


   1.01.2019

   Найулюбленіше моє свято - Новий рік! До цього часу, а можливо, тепер ще й більше, я щиро вірю в магічність та силу Новорічної ночі. В цю ніч для мене мають значення всього три речі: щоб поруч був мій чоловік, бажання, які відправлю в космос і парфуми, в яких я буду.

   Не задумуючись ні на секунду і не змінюючи свого рішення я дістала вінтажні парфуми Opium Yves Saint Laurent. Їх розкіш, багатство, ароматна палітра - це мій новорічний наряд і стан душі одночасно. Opium - це моя новорічна сукня та елегантне взуття, це стильна зачіска і досконалий макіяж, це прикраси... Opium - це символ радості, свята та успіху. Це таємниця, магія, віра, впевненість. Це неосяжна і прекрасна творча енергія. Життєва сила сонця і вогню, яка надихає, активізує та збуджує.

   Звичайно, в таку ніч не будеш сидіти, приклавши ніс до зап'ястя та виділяти окремі ароматні відтінки. Та й Опіум звучить так монолітно і одночасно оксамитово-ніжно. Він створює образ та настрій.

   Та це пристрасне парфумерне захоплення, як і інші пристрасті, руйнує нас із середини і ми робимо певні дії неконтрольовано. І здається не можливим не помітити цю дивовижну димність соковитого бергамоту та яскраві іскристі цитруси. А маслянистість, помадно-шкіряні нюанси та тепло касторіуму! Камфорність, солодкувата пильність перцю, терпкість гвоздики, шоколадна смолистість, бальзамічність, вершкова тягучість... Зосереджуюся і намагаюся повернутися у реальність, та відволікає димний запах м'якоті сливи, а потім солодко-кисла фруктовість та помадна квітковість. Чергування пряно-смолистих відтінків, солодко-гіркого, сухого та тягучого, медового та карамельного, містичного та фантазійного. Здається, що в цю розкіш провалююсь. Зачаровано блукаю по лабіринтам золотих ієрогліфів і надихавшись чогось наркотичного не в силах вибратися на волю.

   З Новим роком, друзі!


   4.08.2018

   Я люблю Opium Yves Saint Laurent надягати у Новорічну ніч, навіть фото у мене відповідного змісту, та не менш вишукано та багато розкриваються парфуми в цю спеку. Як і інші аромати вони розтікаються по шкірі, плавляться, димляться, але не зникають, а навпаки, розкривають нові свої сторони і можливості.

   Кислинка бергамоту та димність його шкірки. Липкість соку фруктів та масляниста анімалістичність з характерним гірко-медовим нюансом.

   Пряна терпкість гвоздики. Камфорність чорного перцю. Смолиста маслянистість. Густа, тягуча вершково-ванільна кремовість. Солодка бальзамічність кориці. Прілість листя. Суха солодкувата деревина. Димність і поруч - помадність.

   М'яке тепло, яке не викликає неприємних відчуттів у спеку, а створює духмяну ауру. М'якіть стиглих слив з ледь помітним натяком диму. А з часом - величезний букет гвоздик з вершково-трав'янистим гіркуватим ароматом.

   Пухка невагома ваніль. Тягуча лікерність. І знову пряна терпкість гвоздики-спеції. Солоно-карамельна амбровість. І ще багато всього протягом дня.

   Аромат постійно чути, але він не відволікає. Постійно змінюється і змінюється. Лагідний і пухнастий, як котик, тихо муркоче на вушко, створюючи затишок. І для нього не потрібний особливий привід у таку погоду, це його органічне середовище. І обов'язково з сієстою!


   1.01.2018

   Я долго не могла придумать повод, чтобы открыть Opium Yves Saint Laurent винтажные духи. Лучшего праздника, чем Новый год, для меня просто быть не может! И я терпеливо ждала этого момента, в предвкушении сказочной красоты! И мои надежды были оправданы! Магия Новогодней ночи дополнилась магией аромата!

   Дымный бергамот и маслянистость его кожицы. Колючие цитрусы. Ментольно-камфорное звучание со свежестью и терпкостью. Мягкое тепло укутывает пушистым облаком. Дыхание замирает от предчувствия чего-то особенного. Конечно, я боялась разочарования, но все страхи улетучились с первых минут звучания легенды. Аромат не просто раскрывался, он оживал, приобретал осязаемую форму, его можно было увидеть глазами. И не обязательно было подносить запястье к носу, одна картинка сменялась другой, и наблюдать за этим действием огромное удовольствие. Что-то подобное из современной парфюмерии я чувствовала только, когда носила Superstitious Frederic Malle.

   Сдержанное начало медленно ускоряло темп и проявляло голос. Терпкость и пряность гвоздики. Фруктовая сладость и сразу же сладко-пряно-бальзамичный запах корицы. Мускусно-дымно-пряная мирра. Смолистость, сливочность, сладкая ваниль, сухая древесина. Маслянистость цибетина и кожано-пудровый запах кастореума. Непроизвольно вспомнился Fetish Pour Homme Roja Dove. Сравнение с современными композициями говорит о том, что Opium, который вышел в мир в 1977 году, актуально звучит и сегодня. И при всей своей яркости и богатстве он не утомляет, не кричит, не оглушает своим напором.

   Спелая душистая мякоть сливы и дымность прохладного дымного ладана. Помадная роза. Нежная сливочность становится густой, тягучей. Появляется карамельная сладко-соленая амбра. При том, что все компоненты хорошо слышно, аромат звучит слитно, мягко, гармонично.

   И не надо себя убалтывать, что современные выпуски симпатичные, достойные, они совершенно не стоят внимания. Разве только для сравнения, чтобы почувствовать разницу, чтобы понимать, как было.

   Так получилось, что мой флакон Opium самый дорогой в моей коллекции. Я сначала даже сомневалась в правильности моего решения его приобрести. Сейчас радуюсь, что решилась и не передумала.

   Определять год выпуска флаконов - отдельное приятное, увлекательное и даже азартное занятие. Изучив надписи, знаки, коды, я пришла к выводу, что мой вариант духов 1979 года. Но описанию этому процессу стоит посвятить отдельную статью.

   Я продолжаю наслаждаться ароматом, выбрав его и для первого дня 2018 года. Не перестаю восхищаться и радоваться, открывать новые грани и нюансы, продолжать собирать информацию, рассматривать постеры и говорить на эту тему. 

   С Новым 2018 годом!!! А какой аромат выбрали вы для Новогодней ночи?

    

   15.06.2014

   Когда - то давно в 90е годы у моей тети были духи "Opium". Я не помню, чтобы тетя ими пользовалась, просто ее сын в то время плавал на корабле и превез из-за границы. Мне довелось ими пару раз надушиться. Совсем не могу вспомнить свои впечатления. Помню только название и красивенный флакон.

   Сегодня, когда собиралась писать свои впечатления о аромате, решила почитать как они создавались. И очень удивилась, что до сих пор я не знала этой интересной и скандальной истории. Но пересказывать не буду, прочитать можно везде, отмечу только самое главное.

   Духи "Opium" от Yves Saint Laurent запущены в 1977 году в Европе, в 1978 году в США. Авторами самого скандального и провокационного аромата XX века стали парфюмеры Jean Amic и Jean-Louis Siezac ( автор Duna, Fahrenhein, Oscar). В своем творении они постарались максимально воплотить главное требование Сен Лорана создать непревзойденный аромат, который смог бы понравиться Великой китайской императрице, "нефритовой орхидее" Цыси ( правившей с 1861 по 1908 г.г. ), запомнившейся как одна из самых грандиозных личностей в истории Китая.

   Автором великолепного флакона для аромата стал Pierre Dinand. Основой вдохновения для дизайнера стали японские шкатулки "инро". Маленькие лакированные коробочки "инро" были неотъемлимой частью гардероба богатого горожанина в средневековой Японии, в которых первоначально хранили личную печать, а позже использовали для ароматных трав, табака и др. мелочей. Изящная шкатулка представляла собой конструкцию из нескольких нанизаных друг на друга отделений и подвязанных шелковым шнурком с украшением.

   Рабочее название аромата было "Ichi" ( "один "). Только когда Ив Сен - Лоран увидел, как будет выглядеть бутылка парфюма, у него родилось настоящее имя будущей легенды : " Opium ".

   У меня винтажные духи в пробирке отличной сохранности. Мое скромное описание ничто в сравнении с этим шикарным парфюмом. А слышу его так...

   В начале цитрусы сочные, бергамот с бальзамическими оттенками терпкий и немного дымный. Молотый черный перец , но не бьющий в нос, для остроты. На разных частях тела слышно другие компоненты. Так на сгибе локтя хорошо слышу сладость мандарин. Не очень яркая, но отчетливая гвоздика- специя.

   Один из самых красивых восточных ароматов. Богатство красок и оттенков, ощущений и впечатлений. Из глубины горящего костра появляется прохлада и свежесть . Как такое возможно?

   Жасмин чарующий и пьянящий,влажный, медовый.

   Аромат обволакивает сладостным облаком. Постоянно хочется вдыхать. При каждом вдохе возникает новая картинка. Даже нежный ландыш показался мне.

   Древесные ноты, смолы и бальзамы, циветта. Дымный, теплый, сладковатый ладан. От базы нельзя оторваться. Мускусно - ванильно - амбровая. Звучит долго магически - притягательно. Вот чего нет в современной парфюмерии так это такой шикарной базы.

   Богатейший состав и шикарнейшее звучание. Представляю его в красно - коричневых тонах. Восхитительная восточная сказка!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар