вівторок, 20 липня 2021 р.

Arpege Lanvin

 

Arpege Lanvin



   Lanvin - одна із найбільших парфумерних компаній XX століття поруч із Dior, Chanel, Guerlain. Одна із не багатьох, яка виробляла парфуми на власній фабриці - на півночі Франції у Нантеррі. У Мілані існувало дочірнє підприємство Lanvin Italie.

   За життя засновниці компанії Жанни Ланвен назва вказувалася Jeanna Lanvin. По її смерті після другої світової війни родина реорганізувала діяльність, змінивши назву Lanvin Parfums (1947- 1958), а з 1958 по 1989 (?) - Lanvin або Lanvin Paris. Найпопулярнішими парфуми Ланвен були у 1960 роках, а у 1989 році компанія закрила свою фабрику у Нантеррі та парфумерні лінії у інших країнах, припинила випускати всі аромати, окрім Arpege, які виробляються деінде.

   "Lanvin був проданий Midland Bank France, потім проданий Orcofi (тобто Louis Vuitton) в 1990 році, потім L'Oreal в 1996, потім до Harmonie у 2001, потім до Interparfums у 2007" - вказується така інформація у блозі "Рейдери загубленого запаху".

   У 1927 році Жанна Ланвен, щоб відсвяткувати тридцятиріччя своєї доньки Марі-Бланш, замовила в Андре Фрейса парфуми, для яких він мав би використати найкращі матеріали не залежно від вартості. Парфумер звернувся за допомогою до колеги Пола Вашера і разом вони поєднали 62 "ноти" аромату. Як ніколи термін "ноти" звучить гармонійно, бо цю композицію назвали Arpege, оскільки винуватиця події Марі-Бланш була віртуозною піаністкою.  У одному джерелі знайшла інформацію, що саме донька вигадала назву для аромату. Арпеджіо - музичний термін, який означає послідовне, неодночасне виконання звуків акорду.



Фото з відкритих джерел

   Чорний флакон кулеподібної форми (флакон-буле) з круглим ребристим ковпачком розробив дизайнер, один із засновників стилю арт-деко, Арман-Альбер Рато. Художник Поль Іріб зобразив на пляшці золоту емблему Lanvin - зображення Жанни Ланвен з донькою, що кружляють у танці, за мотивами реальної фотографії з зображенням мами та доньки. Перші випуски пляшок мають корок у вигляді чи то ягоди малини, чи то шишки.


Фото з відкритих джерел

   У 1993 році Arpege було переформульовано Губертом Фрайсом та пишуть, що сучасна композиція все ж віддає данину своїм класичним корінням, хоча й відразняється від оригіналу. 

   Я ж маю велику радість познайомитися зі зразком 1960 років!!! Цілих 15 мл у прямокутному флаконі flacon carre із чорним скляним корком, у середині якого вирізано логотип Lanvin. Такі пляшки були створені ще у 1930 роки та продавалися до 1980. Ідентифікувала випуск зразка за допомогою інформації у блогах "Рейдери втраченого запаху", "Будуар Клеопатри" та Віктора Вонга. Неймовірно цікаво та захопливо. Пережила той стан та емоції, які були колись на початку колекціонування.

   Було й хвилювання при відкритті флакону, бо давно не тримала у руках старі зразки. Та віск гарного, але дивного фіолетово-малинового кольору, легко відділила ножем, а корок піддався руці у гумовій рукавичці. Навіть вдалося не розірвати золоту нитку, яка з часом значно потемніла.

   Хоча люблю альдегідні аромати у морозну погоду та чекати до зими не має терпіння та ще й не відомо чи будуть морози. А тут довгоочікуваний дощ підбадьорив.

   Arpege видає щільні воскові альдегіди, які дещо нагадують №5 Шанель. Вирвавшись на волю, вони повільно поширюються у просторі, ніби вдихаючи повітря, розпочинають дихати на повні груди. І я вловлюю обіцянку прохолодного букету...

   Після того, як пляшка постояла певний час відкритою, зник той характерний запах застарілого та затхлого. І я констатую факт, що парфуми мають чудове здоров'я та поки звучать приглушено, але послідовно розкриваються, як звучання арпеджіо.

   Ледь вловима цитрусова кислинка та терпкість бергамоту. Найпершим вдається ідентифікувати прохолодний аромат жасмину. Далі ягідна помадність троянди, вершкова льодяниковість іланг-ілангу, солодка фруктовість персика.

   Arpege раптом зникає і я встигаю засмутитися та за мить видає виразну дозу індолу, який нагадує сучасні аромати Dusita.

   Борошнистість, згодом солоно-солодкувата карамельність амбри та запах деревини сандалу: то сухий пильний, то масний гіркуватий.



   Помадно-ягідно-персиково-квітковий Arpege Lanvin надихнув у свою чергу мене на створення хореографічного номера з однойменною назвою. А Олена Додчук зробила кілька чудових світлин.

   Впевнена, це ще не всі враження від легендарних парфумів. Тому далі буде.



 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар