середа, 14 липня 2021 р.

За мотивами Густава Клімта

 

За мотивами Густава Клімта


   Коли думаю про Відень, пригадую романтичні та трагічні історії про Сісі, музеї природи та мистецтва, аромат фіалок та смак шоколадного торта Захер, оперний театр, подругу Тетяну, деревисті величезні піони та квітучі рожеві каштани, імператорські стайні та голубів... Можливо, не в такому порядку, а точніше, щоразу у іншому, в залежності від ситуації та настрою.

   Сьогодні ж я пригадую Відень у зв'язку з ДН художника, ім'я котрого асоціюється теж з цим вишуканим австрійським містом. У мій перший візит до столиці Австрії я не могла відірвати погляду від величезних банерів у історичному центрі міста з репродукцією "Поцілунку" Густава Клімта, а у сувенірному магазині - чорної вази з однойменним золотим малюнком художника. Як я потім шкодувала, що не придбала на згадку. А тепер, коли у мене виявилися ознаки колекційного азарту до квіткових місткостей, вона просто стоїть перед очима і я цей образ використовую як візуалізацію мрії потрапити чим швидше знову у ту атмосферу.

   Сюжети картин Клімта, не лише "Поцілунок", напевно, найчастіше зустрічаються у найрізноманітніших сферах та проявах. Це і в оздобленні посуду, ваз та керамічної плитки, пакетів та галантереї, постільної білизни та декорації меблів, брилках та ручках, біжутерії та прикрасах, віялах та шкатулках... Ну, звісно, у моді, поезії, кіно та хореографії. Ось у музиці не зустрічала, та, думаю, що просто не проінформована.

Колекційна монета з фрагментом «Адель» номіналом 50 євро

   Та парфумерія до будь-якого мистецтва найближча й найкраще допомагає створити атмосферу та викликати емоції, тому було б дивно, якби ольфакторні художники не звернулися до творчості віденського митця.

   У 1990 роках в австрійському Зальцбурзі двома аукціонерами була створена парфумерно-косметична фірма, яка назвалася ім'ям художника - Gustav Klimt. Парфумерна лінія складалася із трьох композицій: спецієво-деревного чоловічого аромату "Kaiser Franz Joseph" (1995), квіткового "Sissi" та квітково-пряного "Vienne 1901" (1996).

Vienne 1901 Gustav Klimt

   Польський бренд Carmani випускає дифузори та ароматозатори для приміщень й миючі засоби. Серія так і називається "Колекція натхнення Клімта". На упаковках мила зображені репродукції картин "Поцілунок", "Дерево життя", "Три періоди життя жінки", "Леді з віялом", "Адель Блох-Бауер".

Carmani

   Американська бібліотека незвичайних ароматів Demeter для проєкту "Великі модерністи. Революція у мистецтві" у 2018 році випустили цілу колекцію ароматів, серед 10 лімітованих картин на флаконі є і «Портрет Аделі Блох-Бауер I» (1907 р.) 30 мл., концентрація одеколон.

Demeter Портрет Аделі Блох-Бауер I

   Квітковий аромат Nuda Veritas (Оголена Істина, 2018) від Atelier des Ors - ольфакторна інтерпритація монументальної роботи Густава Клімта "Бетховенський фриз".

Бетховенський фриз. Густав Клімт

   Як виявляється, дві картини художника найбільше надихають парфумерів. Так, вже згадуваний «Портрет Аделі Блох-Бауер I" та "Бетховенський фриз" є улюбленими у Кіліана Хеннесі. До десятиліття бренду By Kilian він випустив лінію парфумів під назвою From Dusk till Dawn (Від заходу до світанку). У колекцію увійшли два аромати - жіночий Woman in Gold та чоловічий Gold Knight (2017).

From Dusk till Dawn By Kilian

   У колекції BRA Series компанії Gritti із Венеції теж є аромат, присвячений Аделі Блох-Бауер - Adèle (2018). У 2019 році інді-парфумер із Краснодарського краю (Росія) Катерина Сіордія презентувала свою композицію Klimt Siordia Parfums. А зовсім нещодавно парфумер Крістіан Брінк із Чілі, який створює аромати із натуральних компонентів невеликими партіями, випустив Gustav’s Flowers Cristian Brinck (Квіти Густава).

   Завершують список ароматів за мотивами Густава Клімта мої улюблені парфуми Dame D’Or (Дама у золоті, 2019) від не менш улюбленої словацької компанії 1907. На честь художника-модерніста, спогадів та нових мрій про Відень я саме сьогодні у них. Вишуканий кремово-вершковий, помадно-альдегідно-квітковий, солодко-пряно-карамельний розкішний аромат неодмінно візьму із собою у столицю Австрії наступного разу. А у  2022 році світ буде відзначати 160 річчя з дня народження митця. До цієї події, можливо, ще якась нішева компанія випустить аромат-враження, аромат-присвячення чи аромат-образ.



    Всі фото із відкритих джерел

Немає коментарів:

Дописати коментар