середа, 30 вересня 2020 р.

Hasu-no-Hana Grossmith

 

Hasu-no-Hana Grossmith



   Дощова осінь - найкращий час для шипрів, як на мене. Від чергування вінтажних та сучасних композицій захоплює дух. Одна краща іншої, як продовження попередньої запашної історії, але з використанням імпровізації та варіацій.

   Глибоко, хвилююче, трохи тривожно, впевнено, піднесено та натхненно.

   Для мене шипри найбільш емоційна група ароматів, найбільш чуттєва, наповнена не лише внутрішнім ресурсом, але й психологічним змістом.

   Шипр і дощ - найорганічніша пара, згадуючи одну складову якої виникає потреба та нестримне бажання і назвати іншу. В поєднанні завжди створюють м'який джазовий настрій з характерними імпровізаціями, політриміями та свінгами.

   Джаз (крім полювання) означає ще й збудження та хвилювання, що точно співпадає з дією шипрів на мене. Шипрову композицію, як і джаз, легше впізнати. ніж описати.

   Непевний час у світі вимагає імпровізації, осінь надихає на шипри. Природа і життя підказують гармонійну мелодію і є шанс створити маленький шедевр...

   Мій вибір - шипрово-квіткові розкішні, складні, хвилюючі та прекрасні парфуми Hasu-no-Hana Grossmith. Димно-маслянисто-кисло-терпко бергамотні, потужно-анімалістично-чуттєві, солодкувато-гірко-пряно-ветиверні, шоколадно-вершково-кремові. З найніжнішим серцем у вигляді лотосу та темним волого-мшистим пухким бездонним тлом.

   9.06.2020

   Маслянисто-квіткове, шипрово-колюче, смолисто-деревне звучання у Hasu-no-Hana Grossmith на старті. Розкішне у плані ароматної палітри, чуттєве - у емоційному сприйнятті, серйозне - як екземпляр у колекції.

   Помадно-медово-терпкі анімалістичні ознаки виразні та наполегливі. Рідкий еротизм та неприхована спокуса. Якщо ви шануєте чуттєві аромати, то неодмінно зверніть увагу на композицію легендарної англійської компанії.

   Масляниста гірко-шоколадна борошнистість ірису у тандемі з тягучою льодяниково бальзамністю іланг-ілангу.

   Пильність деревини, трав'янисто-терпкі зарослі, таємничо-лякаюча кошлата темрява та нетрі лісової хащі створюють основу Hasu-no-Hana, на яку накладається ванільно-вершкова смолистість, кремова солодкість та тягуча лікерність тонка бобів. Далі здається, що деревину сандалу припорошили шоколадно-ванільною пудрою.

   Димність землистого ветиверу. Медова липкість. І знову шоколадність, але вже гірко-солодкуватих пачулі.

   Аромат Hasu-no-Hana потужний та МЕГА вражаючий енергією та чуттєвістю, екзотичною вишуканістю сходу та європейською елегантністю.

   Я не впевнена, що красу композиції зрозуміють люди, які не захоплені світом ароматів, але ті, у кого великий досвід та знання, неодмінно оцінять багатогранність та глибину парфумів.

   Крім шоколадно-гіркувато-борошнистої аури час від часу чути вершково-кремово-ванільно-квітково-свіжий та манкий запах, який перекликається дивовижно подібно із запахом квітів, які я привезла із останньої мандрівки. Необхідно згадати, що Hasu-no-Hana японською мовою означає Квітка Квітів. Це поетична ода японській квітці лотосу. У наших водоймах не росте ця квітка, яка уособлює непорочність, досконалість, витонченість і прагнення до духовної чистоти. Але у водоймах та річках України можна зустріти біле латаття, яке не важко сплутати з попередньою рослиною. Крім зовнішньої подібності у них є багато спільного у запашній палітрі. Я в цьому переконалася, так як у мене в вазі стоять квіти жовтого латаття і флаять на всю кімнату, а про зразок аромату голубого лотосу у пробірці я вже не раз розповідала.




   Квітка жовтого латаття, з латині "жовта німфа", а у народі називають водяною лілією, водяною царівною та русальною квіткою, на вигляд скромніша за білі лілії (біле латаття), тому її із лотосом не сплутаєш, але запах сильний і дуже привабливий, в ароматній гамі якого, крім згаданих відтінків, якщо уважно внюхатися, чути і запах ряски та риби. Та останні ознаки не псують враження, а навпаки, підсилюють.

   Власне, із-за усвідомленого знайомства з ароматом латаття я і дістала Hasu-no-Hana Grossmith і, як і завжди, отримала величезне ольфакторне та естетичне задоволення.

   24.03.2019

   В параді ірисових композицій участь сьогодні бере перлина моєї колекції - парфуми з екзотичною назвою Hasu-no-Hana англійської компанії Grossmith, в перекладі з японської що означає Квітка Квітів. І хоча присвячені вони квітці лотосу, і не можу сказати, що це ірисова композиція, але ірис присутній і має виразний гірко-борошнистий, вершково-солодкувато-трав'янистий запах. В серйозній компанії витончений ірис стає імпозантним, а не просто романтичним чи меланхолійним.

   А розпочинається Hasu-no-Hana терпким, димним, соковитим, маслянистим бергамотом - дивовижним, яскравим, насиченим, тонізуючим!!! За цим багатогранним бадьорим запахом добре помітно солодко-медово-терпко-гірко-помадну анімалістичність касторіуму.

   Волога мшистість з деревними, солодкувато-прілими нюансами. Далі - смолисто-димно і з виразними ознаками присутності галантерейної шкіри. Потім мильність мускусу.

   На цьому глибокому та темному фоні чергуються аромати то п'янкої лікерної троянди, то помадно-кремового ірису. Буде не коректно, якщо не згадати про лікарсько-льодяникові ознаки іланг-ілангу та дивовижний і магічний свіжий вершково-ванільний запах лотосу.

   Як добре, що сьогодні у мене урочиста подія і звучання Hasu-no-Hana Grossmith додасть до мого образу респектабельності та цікавого, багатого, хоча і не довгого, шлейфу. Впевнена, що на мистецькій події зустріти ще одну особистість з таким ароматним слідом не вдасться.

   3.10.2018

   Солодко-медово, гірко-шкіряно, пряно-терпко, смолисто-димно - все це чути в перші хвилини звучання парфумів Hasu-no-Hana Grossmith. Я так мріяла про цю Квітку Квітів восени! Мені здавалося, що цієї пори парфуми розкриються ще більш вражаюче і хвилююче. І це дійсно так!

   Димний терпкий запах бергамоту та деревини. Маслянисто-анімалістична глибина. Коричнева палітра осінніх відтінків. Суха мшистість, яка з часом стане солодкувато-терпкою, мінливою, з усією палітрою запахів деревини, кори, трави. Реалістична картинка погожого дня у лісі чи то парку.

   Смолистість пачулі та тягуча ванільна вершковість тонка бобів.

   Запах касторіуму посилюється, його маслянистість змінюється медовою помадністю, гіркий запах шкіри перетворюється на м'яку оксамитовість.

   Солодка борошнистість квітів ірису звучить теж по-осінньому, якось особливо, з ледь вловимою димністю. Волога землистість змінюється липкою терпко-медовою анімалістичністю амбри.

   Вершкова кремовість, свіжо-солодкувата квітковість такі ніжні і делікатні, тихі, витончені, але мені їх добре чути і розуміння цього приносить величезне задоволення.

   П'янка лікерність та оксамитове тепло, кремова тягучість та фруктова духмяність, витончена десертна вершковість вищого гатунку та найніжніша невагома пудровість.

   З одного боку життя надто недосконале для такої вишуканої краси, а з іншого: яке щастя, що ми маємо можливість прикрасити будні чимось особливим. Ольфакторні враження можна прирівняти до споглядання картин у музеї чи слухання музики у концертному залі.

   27.05.2018

   Не встигаю робити все, що хочу! Шалений темп життя став ще шаленішим. Дні стають миттєвостями. Від яскравих вражень зашкалює і забиває дух. Чергова думка "Про це обов'язково потрібно написати" стосується одного з найстаріших брендів Англії - Grossmith, з яким я познайомилася вже кілька років тому.

   Shem - el- Nessim Grossmith потрапив в мій Список Бажань і знаходиться серед лідерів, чекаю лише нагоди. Так само як і Golden Chypre.

   Про Hasu-no-Hana я не знала нічого. Коли побачила пропозицію, відразу ж вирішила придбати парфуми, не роздумуючи, навіть чинила більш інтуїтивно.

   Після прочитаних негативних відгуків затамувала подих і чомусь була впевнена, що у мене з ароматом складуться зовсім інші стосунки.

   Hasu-no-Hana японською мовою означає Квітка Квітів. На офіційному сайті Grossmith так описують цей аромат: "Вишуканий блиск і чарівність найпотаємніших квітів Японії втілюється в цьому чарівному парфумі". Естетика Hasu-no-Hana походить з епохи, коли європейці на початку XX століття зачаровувалися Японією. Композиція, створена в 1888 році, була новаторською для свого часу. Це поетична ода японській квітці лотосу.



   Лотос уособлює непорочність, досконалість, витонченість і прагнення до духовної чистоти з давніх часів. Виростаючи з бруду, він ніколи не буває забруднений. Особлива структура його листя і пелюсток може відштовхувати воду, збираючи при цьому з листя лотоса весь бруд. Особлива властивість залишатися чистим зробила лотос символом духовного самовдосконалення: у якому середовищі, доброму чи поганому, не перебувала б людина, вона завжди повинна зберігати ясну свідомість і душевну чистоту. Ознаку символу самовдосконалення підтверджує і форма всіх складових цієї квітки. Форма його листя, пелюсток і навіть серцевини прагнуть до круглої, тобто до досконалої форми.

Hasu-no-Hana Grossmith 1888 року випуску

   При першому знайомстві з Hasu-no-Hana чути лише солодко-гірко-медовий запах касторіуму і шкіри. Дещо нагадав Fetish Roja Dove, але витончений його варіант.

   Але чим більше знайомилася, тим більше починала вирізняти відтінки і ароматні звуки. Ніби Квітка Квітів повільно розкривалася і дозволяла подивитися на її серцевину.

   З самого початку, як і має бути, терпкість і кислинка бергамоту та липка льодяниковість цитрусів. Далі солодко-борошнистий оксамитовий ірис і лікарсько-бальзамічні нюанси іланг-ілангу. Невизначена ніжна квіткова свіжість і витончена духмяність.

   Липка медовість на фоні сухої деревини. Солодкувато-ванільно-вершкові тонка боби. Димний з гірчинкою і землистістю сухий запах ветиверу. З часом з'являється карамельно-анімаліста амбровість. Густий, насичений смолистий запах пачулі з присмаком чорного шоколаду.

   Зі сторони складає враження оксамитово-пудрового аромату, гірко-солодкувато-квітково-деревинно-вершкового. Анімалістичні нюанси з часом зникають. Періодично з'являється ніби нізвідки ванільно-вершкова аура і привертає до себе увагу.

   Інколи Hasu-no-Hana здається такою незрозумілою, що важко виділити будь-які відтінки. Можна лише сказати, що нагадує вінтажні парфуми з п'янким медово-анімалістичним звучанням, але без ознак ретро, затхлості чи бабусиної скрині. Впізнається замаскована чуттєвість за вершковістю та смолисто-деревними акордами, які прикрашають ніжні та делікатні голоси квітів. Потрібний час, щоб добре "роздивитися" Квітку Квітів.

   Парфуми асоціюються з коричневим кольором і інколи нагадують п'янкий запах амаретто з тихими нюансами вишневих кісточок та мигдалю.

   Я багато разів в описі згадувала ванільні та вершкові відтінки, але вони якісь особливі, делікатні. Довго не могла підібрати потрібні слова і з чимось порівняти. Зовсім випадково згадала, що у мене є пробірка з ефірною олією блакитного лотосу. Звичайно, дістала! І яке приємне відкриття: так, у Hasu-no-Hana я чую саме цей вишуканий, екзотичний, манкий запах лотосу - кремово-пудровий, ніжний, вершково-квітково-свіжий на ванільному тлі. Десь читала, що не можна довго вдихати аромат цієї квітки, бо можуть з'явитися галюцінації. Як же я мріяла мати парфуми з цим компонентом! І яке щастя, що змогла розрізнити цей "голос" в композиції!!!

   Hasu-no-Hana - теплий, оксамитовий, пряно-п'янкий, кремово-вершковий, гірко-солодкуватий аромат. В ньому є той магнетизм, що привертає увагу, не відпускає інтерес і викликає бажання ще раз дістати флакон. Звучить стримано, але так багатогранно. Думаю, композиція буде зрозумілою для "підготовлених" парфумерних любителів і особливо для вінтажників.

   З самого початку я не сумнівалася, що придбала перлину в свою парфумерну колекцію, а тепер глибоко в цьому переконана.

Hasu-no-Hana Grossmith у номерному флаконі Baccarat 



вівторок, 29 вересня 2020 р.

Impromptu phantasie, троянди та Чернівці 30.07.2019

 

Impromptu phantasie, троянди та Чернівці


      Кажуть, що Чернівці це маленький Відень. Особисто, я не погоджуюся з цією думкою. Ні дух міста, ні ольфакторний образ у мене не викликав згадки про австрійське місто.

   Цього разу Чернівці зустріли мене стрімкою водою Пруту зелено-оливкового кольору. Після кришталево-лазурового моря ця палітра здалася мені дивною. І я так і не звикла до неї, хоча милуватися виглядом гірської ріки було захопливо.

   А ось у атмосферу міста я пірнула з головою і здавалося, що місто з нетерпінням чекало на мене з широко розкритими обіймами.

   Найперше, на що звернула увагу, - кам'яна бруківка, яка відправляє одночасно у минуле та наповнює місто не просто різноманітними звуками, а галасом. Та наближаючись до центру, де рух автомобілів хоч і активний, але повільніший, увага непомітно переключається абсолютно в іншому напрямку.

   Чернівці тануть у зелених парках та насадженнях. Біло-сіро-рожево-оранжеві старовинні будівлі неймовірно гарно виглядають на насиченому соковитому зеленому тлі. А зелений колір - це колір життя, символ процвітання і нових починань, який приносить спокій і умиротворення.

   Не зважаючи на середину літа, зелень хрустка і яскрава, не припилена і не виснажена на сонці.

   Отже, ольфакторний образ Чернівців розпочинається зеленими нотами трави, гіркуватого гальбануму, ментольно-м'ятними зарослями та бальзамним духом кущів смородини.

   Здавалося, що зелень заповнила собою все місто і переключила увагу з величних історичних споруд. Навіть могутні стіни університету не вражали б своєю дивовижною архітектурою, якби не смарагдове оточення.

   Та більше, ніж зелених насаджень, різнобарвних квітів. Гірко-терпкі чорнобривці, п'янка акація, кислувата герань, ніжна петунія, духмяні та мальовничі флокси.

   Але серед яскравих квіткових запахів перемагає королева-троянда. Її аромат такий насичений та виразний, що добре чути на відстані. Таку могутню силу голосу граційної квітки я помічала лише у містах, що розкинулися на березі моря.

   Ароматне серце Чернівців квітково-фруктово-помадно-кремове, ніжне та зворушливе. Глибини, складності, мінливості та серйозності композиції додають палітра деревних відтінків, пильність від бруківки та каміння, масляниста анімалістичність завдяки запаху шкіри. Землистість та прілість доноситься з таємничих та лякаючих підвалів. І запах старих книг, які можна придбати або просто подивитися на кожному кроці у місті.

   Звичайно, аромат міста має елегантний, витончений, вишуканий, шляхетний характер, дещо романтичний, хвилюючий та захоплюючий. А як же по-іншому, якщо у історії міста є така яскрава постать, як Ольга Кобилянська.

   А яка неповторна, дивовижна, колоритна та затишна пішохідна вулиця з іменем письменниці у центрі міста, протяжність якої 737 метрів.  Раніше вона називалася Панською. Кажуть, що її мили декілька разів на день. А найцікавіша легенда розповідає, що бруковане покриття вулиці дбайливі жителі міста підмітали червоними трояндами. Напевно, саме вона є культурною та естетичною душою Чернівців.

   Гладенька бруківка, балкони з квітами, ліхтарі та високі парадні арки, безліч лавочок для відпочинку, гостинні кав'ярні зі спокусливим запахом кави та смаколиків, купа музикантів з репертуаром на любий смак. Сподіваюся, хоч трохи вам вдалося передати цю атмосферу? Хоча, що там розповідати, необхідно там побувати.

   Однією із багатьох родзинок Чернівців є театр у стилі барокко, про який писали: "…чернівецький театр - це мрія з оксамиту й золота… пам'ятник обізнаним із культурою чернівчанам, які понад усе боялися набути репутації провінції і палко прагнули ні в чому не поступатися шанованому метрополю Відню…". Не знаю який там професійний рівень, але зовнішній вигляд мене, наприклад, більше вражає, ніж оперний у тому ж Відні.

Єдина світлина з Інтернету, всі інші мої

   Я обрала для відвідування столиці Буковини вінтажні парфуми Chamade Guerlain і як же влучила у саму суть!!! Мій улюблений аромат перекликався з образом міста і наповненістю, і глибиною, і складним зелено-гіркуватим звучанням, і трояндовою кульмінацією. І навіть не полінувалася взяти з собою флакончик у вигляді серця, який тепер буде  завжди асоціюватися з чарівними Чернівцями.

 

Каталонія - аромати моря та квітів 21.07.2019

 

Каталонія - аромати моря та квітів



     Я безмежно люблю відкривати нові міста, але не менш цікаво повертатися у ті краї, де вже була. Не витрачаю час на адаптацію, на прихід "до тями", а відразу включаюся у активне життя та в повній мірі насолоджуюсь кожною хвилиною.

   Отже, Каталонія. Ні,не так! КАТАЛОНІЯ!!!

   Якщо минулого разу було багато банерів з лозунгами "Каталонія - це не Іспанія!" і я не дуже розуміла глибину конфлікту, то цього разу все навпаки: в очі не кидалося бажання про незалежність та я "підкувалася" знаннями і більше збагнула  відмінності регіону, все помічала відсутність мавританських ознак і великий вплив провансальських. Хоча мій чоловік називає каталонців сепаратистами, я сприймаю Каталонію-Іспанію, як Україну та Росію.

   Я пройнялася великою симпатіє до цієї землі, а особливо, до природи, рослинності та культурної спадщини. Ну, а аромати та запахи Каталонії - це моє пристрасне кохання, бо вони такі різноманітні та насичені, колоритні та життєрадісні.

   Поєднання моря і гір - найулюбленіше моє поєднання, що викликає хвилювання та захват від споглядання краси. Розкіш природи у всьому, у найменших дрібничках: у лазурній кришталевій воді моря та білосніжній піні, у величі магічних гір, загадковості скелистих бухт, у золоті пляжів, у розлогості сосен, у великій кількості різнобарвних квітів та рослин.

   Поєднання солоного запаху моря та бальзамно-смолисто-хвойного аромату сосен та кипарисів викликає ольфакторну радість та щастя. Цю гармонічну та багатогранну самодостатню ароматну палітру не має потреби доповнювати парфумами. Але саме в цьому середземноморському кліматі вони розкриваються приголомшливо прекрасно. Я не могла нарадіти звучанню Oud Mona di Orio і вперше за багато років знайомства "побачила" абсолютно по-іншому дивовижну троянду.

  Мальовнича Коста Брава пахне солодкими мандаринами та духмяними персиками. Ніжними олеандрами та яскравими запахами дроку та безсмертника. В минулому році я відкрила для себе вперше цю рослину, а цього разу жовті квіти зустрічали мене щоранку на селі і радували око у кімнаті. Я не могла не мати такого задоволення, як букет квітів з медово-солодким, квітково-насиченим ароматом.

   Лльорет де Мар, місто на Дикому Березі, пахне липами з такою силою, що перших два дні ми постійно про це говорили. Навіть коли в полі зору не було медоносного дерева, запах п'янив та зводив з розуму.

   Фантазійна, ексцентрична, з рослинними символами Барселона пахла фруктово-помадними трояндами та індольно-ванільними ліліями, свіжим йодистим вітерцем з моря та радісною свободою.

   Квітково-фруктові аромати на тлі деревини платанів - це характерна ознака знаменитого бульвару Ла-Рамбла, що знаходиться між площею Каталонії та Старим портом. Візитівками Ла-Рамбли є численні квіткові крамниці усіляких розмірів, живі статуї, кишенькові злодії та вночі, кажуть, повії. Саме на цю вулицю я хотіла більше всього потрапити, коли планувала поїздку до Барселони.

   Хоч у нас не було багато часу і ми галопом подолали 1,2 км променадного бульвару у напрямку до величезного (80 м) пам'ятника Колумбу - символа міста, і таку ж відстань назад до площі Каталонії, характер вулиці вловили, богемну та артистичну атмосферу відчули, святковим настроєм перейнялися, значні споруди сфотографували.

   До ароматної характеристики додам ще відчуття радості та якоїсь винятковості. Ще - гаміру та метушні. Ну, це ж зрозуміло, що на вулиці, яку вважають туристичним серцем Барселони, буде надто людно. Але не зважаючи на цей факт, не відчувала некомфортності чи дисгармонії. Здавалося, що беру участь у загальному святковому дійстві.

   Поруч з такими яскравими та насиченими запахами та ароматами, емоціями та станами Каталонія має витончені, делікатні, інтимні, магічні відтінки сріблястого ладану та дорогої деревини, таїнства та віри. Монсерратський монастир розташований на горі Мансеррат (720 м) - це центр вшанування Чорної Діви Марії з дитям Ісусом. Духовний символ і релігійний центр Каталонії.

   Повертаюся до Лльорет де Мар, який вже встигла полюбити і заскучати, хоча з першого погляду місто здалося занадто тусовочним. Та я встигла швидко зорієнтуватися і знайшла безлюдні місця - схід сонця зустрічала на скелі, яку за період перебування зробила своєю територією, коли хотіла тиші - розглядала картини та вітражі у церкві Святого Романа, а в полуденну спеку, коли всі туристи намагалися захопити якнайбільше сонця, я гуляла ідеально доглянутими алеями садів Святої Клотильди.

Церква Святого Романа 

   Ще одне мальовниче відкриття, чергові дивовижні види на море, доповнення до ароматної палітри та чергова порція естетичної насолоди.

   У 1919 році на замовлення маркіза Ровіларте на честь дружини, яка померла молодою, архітектор Ніколау Марія Рубьо-і-Тудді розбив сади, які займають 26 830 кв.м.

    Здається, тераси накладаються одну на одну, доріжки перетинаються, а схили і сходи не закінчуються. В майже безлюдному місці ніхто не заважає милуватися статуями, фонтанами і ставками, які вносять різноманітності у строгість компонування садів.

   Вперше, знаходячись у садах, я відчувала театральне дійство, яке підсилювала гра кольорів: синє небо, зелені стіни кипарисів та рослин, білі скульптури та білі тополі.

   Знаходячись у природному амфітеатрі, тобі відкривається чудова панорама за його межами. Споглядаючи на море та узбережжя, я ловила себе черговий раз на думці: "ось такої краси я ще точно не бачила". Інколи навіть важко було зрозуміти де закінчується сад і розпочинається природа.

  А тепер уявіть, яка це краса, коли одночасно звучать запахи сосен, кипарисів, кедрів, тополь, доповнються ароматами моря, фруктів та квітів. Це ароматна симфонія Каталонії, в яку одного разу закохавшись, ніколи не зможеш забути і іншого бажання ніж "повернутися!" не хочеш загадати.