вівторок, 29 вересня 2020 р.

Impromptu phantasie, троянди та Чернівці 30.07.2019

 

Impromptu phantasie, троянди та Чернівці


      Кажуть, що Чернівці це маленький Відень. Особисто, я не погоджуюся з цією думкою. Ні дух міста, ні ольфакторний образ у мене не викликав згадки про австрійське місто.

   Цього разу Чернівці зустріли мене стрімкою водою Пруту зелено-оливкового кольору. Після кришталево-лазурового моря ця палітра здалася мені дивною. І я так і не звикла до неї, хоча милуватися виглядом гірської ріки було захопливо.

   А ось у атмосферу міста я пірнула з головою і здавалося, що місто з нетерпінням чекало на мене з широко розкритими обіймами.

   Найперше, на що звернула увагу, - кам'яна бруківка, яка відправляє одночасно у минуле та наповнює місто не просто різноманітними звуками, а галасом. Та наближаючись до центру, де рух автомобілів хоч і активний, але повільніший, увага непомітно переключається абсолютно в іншому напрямку.

   Чернівці тануть у зелених парках та насадженнях. Біло-сіро-рожево-оранжеві старовинні будівлі неймовірно гарно виглядають на насиченому соковитому зеленому тлі. А зелений колір - це колір життя, символ процвітання і нових починань, який приносить спокій і умиротворення.

   Не зважаючи на середину літа, зелень хрустка і яскрава, не припилена і не виснажена на сонці.

   Отже, ольфакторний образ Чернівців розпочинається зеленими нотами трави, гіркуватого гальбануму, ментольно-м'ятними зарослями та бальзамним духом кущів смородини.

   Здавалося, що зелень заповнила собою все місто і переключила увагу з величних історичних споруд. Навіть могутні стіни університету не вражали б своєю дивовижною архітектурою, якби не смарагдове оточення.

   Та більше, ніж зелених насаджень, різнобарвних квітів. Гірко-терпкі чорнобривці, п'янка акація, кислувата герань, ніжна петунія, духмяні та мальовничі флокси.

   Але серед яскравих квіткових запахів перемагає королева-троянда. Її аромат такий насичений та виразний, що добре чути на відстані. Таку могутню силу голосу граційної квітки я помічала лише у містах, що розкинулися на березі моря.

   Ароматне серце Чернівців квітково-фруктово-помадно-кремове, ніжне та зворушливе. Глибини, складності, мінливості та серйозності композиції додають палітра деревних відтінків, пильність від бруківки та каміння, масляниста анімалістичність завдяки запаху шкіри. Землистість та прілість доноситься з таємничих та лякаючих підвалів. І запах старих книг, які можна придбати або просто подивитися на кожному кроці у місті.

   Звичайно, аромат міста має елегантний, витончений, вишуканий, шляхетний характер, дещо романтичний, хвилюючий та захоплюючий. А як же по-іншому, якщо у історії міста є така яскрава постать, як Ольга Кобилянська.

   А яка неповторна, дивовижна, колоритна та затишна пішохідна вулиця з іменем письменниці у центрі міста, протяжність якої 737 метрів.  Раніше вона називалася Панською. Кажуть, що її мили декілька разів на день. А найцікавіша легенда розповідає, що бруковане покриття вулиці дбайливі жителі міста підмітали червоними трояндами. Напевно, саме вона є культурною та естетичною душою Чернівців.

   Гладенька бруківка, балкони з квітами, ліхтарі та високі парадні арки, безліч лавочок для відпочинку, гостинні кав'ярні зі спокусливим запахом кави та смаколиків, купа музикантів з репертуаром на любий смак. Сподіваюся, хоч трохи вам вдалося передати цю атмосферу? Хоча, що там розповідати, необхідно там побувати.

   Однією із багатьох родзинок Чернівців є театр у стилі барокко, про який писали: "…чернівецький театр - це мрія з оксамиту й золота… пам'ятник обізнаним із культурою чернівчанам, які понад усе боялися набути репутації провінції і палко прагнули ні в чому не поступатися шанованому метрополю Відню…". Не знаю який там професійний рівень, але зовнішній вигляд мене, наприклад, більше вражає, ніж оперний у тому ж Відні.

Єдина світлина з Інтернету, всі інші мої

   Я обрала для відвідування столиці Буковини вінтажні парфуми Chamade Guerlain і як же влучила у саму суть!!! Мій улюблений аромат перекликався з образом міста і наповненістю, і глибиною, і складним зелено-гіркуватим звучанням, і трояндовою кульмінацією. І навіть не полінувалася взяти з собою флакончик у вигляді серця, який тепер буде  завжди асоціюватися з чарівними Чернівцями.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар