пʼятниця, 19 листопада 2021 р.

Diamond Jubilee Bouquet Grossmith

 

Diamond Jubilee Bouquet Grossmith



       Приголомшливо прекрасний Diamond Jubilee Bouquet Grossmith!!! Ясне звучання, безперервна мінливість, виразні відтінки дивовижної краси - це все засвідчує цінник аромату, а останній і собі нагадує про статус парфумів. Відсутність до цього часу флакону у колекції - доказ, що я забула, яка розкіш та краса закоркована у скло.

   Diamond Jubilee Bouquet - аристократичний. Якими ж ще можуть бути британські аромати, коли Великобританія - країна з панівною аристократією? Відразу пригадую фразу, яка справила враження і яку неодмінно буду цитувати своїм учням: "В Англії навіть панки мають хорошу культурну базу".

   Diamond Jubilee Bouquet "це квітковий гобелен для XXI століття" - данина Гроссміта ЇЇ Величності Королеві Єлизаветі II.

   Для досвіду я залишу кілька фраз про мої враження та додам цікавого пізнавального матеріалу про мистецтво парфумерії.

   Отже, Diamond Jubilee Bouquet. На старті крім терпкості чути прохолодну приємну ментольність та цитрусову льодяниковість. Солодка фруктовість змінюється помадністю фіалки. Можливо, саме ця частина справила таке сильне емоційне враження, яке вплинуло згодом на формування образу про британські аромати. Ірисова борошнистість чергується з вершковою кремовістю.

   Гірко-масний анімалістичний нюанс та запах шкіри - саме той "фрагмент", який я чую у всіх композиціях Grossmith.

   Вишнево-мармеладна осяйна троянда. Трав'янисто-кремова з пікантною гостротою гвоздика.

   Масна карамельно-солона амбра та вишневий посмак.

   Слова - це просто слова, і не важливо вже - лаконічні чи красномовні. А аромат - це якість та досконалість. Це емоційна розповідь та захоплення. Це найвищий ступінь елегантності та родовитості.

   Саме Diamond Jubilee Bouquet Grossmith мене надихає цікавитися королівською родиною і я, як і минулого разу, знову провела цілий день у їх замках, садах та галереях. Шкода, що віртуально, та все ж пізнавально.

   Серед скарбів у палацах королеви є горщик та кришка з китайської порцеляни, які називають горщик-пурі (1720-40, кріплення: середина XVIII ст). У кришці, прикрашеній золотим орнаментом, є вісім отворів, через які розповсюджувався запах із глечика. Задовго до того, як цей горщик для ароматизації приміщення потрапив до Букінгемського палацу, він належав мадам де Помпадур.

   Ще один синьо-білий китайський порцеляновий горщик для вина з кришкою та мискою. Такі горщики іноді називали «горщиками з есенцією» і призначалися для розповсюдження ароматів, були, очевидно, відомі в Європі, а також встановлено їхнє використання для підігріву вина.

   Моделі такого роду черепах були імпортовані VOC ще в 1665 році, коли корабель Nieuwenhoven привіз до Голландії близько 295 «статуеток на черепахах» і 346 черепах. Проте ця пара є рідкісним прикладом цієї форми. Оживлені крапками та лініями, вирізаними на їхніх тілах, істоти служать пастилками. Спочатку черепахи були призначені для випускання ладану через відкритий рот, але додавання порожнистого пня заблокувало порожнини. Натомість аромат тепер поширюється через позолочені отвори, які були додані до пеньків у Франції. Ця пара була записана в Королівському павільйоні Брайтона в 1829 році, а пізніше показана королевою Марією в її чайній кімнаті в Букінгемському палаці в 1917 році.

   Сріблястий помандер на низькій круглій ніжці з прикріпленим ланцюжком, розкривається на вісім сегментів, вигравіюваних листяними мотивами, закріплених на шарнірах біля основи, і відкриває центральний контейнер. Кажуть, що помандер належав Марії, королеві Шотландії (1542-87). Подаровано королеві Марії в 1951 році.

   Зовсім скоро у Різдвяних заходах у палаці Холірудхаус в Единбурзі у Шотландії будуть виготовляти святкові прикраси - ароматні помандери, щоб наповнити повітря у своїй оселі фруктово-пряним ароматом. Стверджують, що королева Шотландії Марія Стюарт понад 400 років тому до святкування Різдва переймалася такими ж приємними клопотами.

   Дизайн костюмів Аттіліо Комеллі для виробників парфумів у Діка Віттінгтона в Theatre Royal Drury Lane. Жіноча фігура у фіолетовому вбранні з квітковим мотивом тримає в руках великий флакон парфумів. Цей ескіз знаходиться у музеї Вікторії та Альберта.

   З альбому, що містить світлини, зібрані принцом Уельським (пізніше королем Едуардом VII): фотографія теракотового ароматизатора з музею Наполеона III. На глечику (c. 1865 рік) зображені об’ємні крилаті жіночі фігури та рельєфне жіноче обличчя збоку.

  Всі світлини з сайту The Royal Family, крім Різвдяного помандера та  флакону Diamond Jubilee Bouquet Grossmith , які позичила з відкритих джерел.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар