середа, 3 листопада 2021 р.

 

Ambre Antique Coty


   28.04.2019
   "Бурштин або янтар - природна скам'яніла викопна смола хвойних дерев у вигляді тьмяних, прозорих та напівпрозорих каменів. Використовується для виготовлення ювелірних прикрас, у народній медицині та електриці.

   Древні греки називали камінь "електрон", що означає "те, що притягує, приваблює" Римляни називали "тягаю". Латинська назва бурштину - "сік", "живиця".

   Відомості про бурштин (електрон) є у творах античних авторів: Гомера, Софокла, Есхіла, Арістотеля. У всі часи люди описували красу та властивості "сонячного каменю" або "сліз Геліад", вивчали легенди, в яких опоетизовано виникнення "горючого каменю". Певна увага приділялася походженню бурштину ще за античності. Софокл вважав, що бурштин утворився із сліз птахів, які оплакували відважного воїна Мелеагра. Давньогрецький поет Есхіл твердив, що це сльози сестер, що ніяк не могли забути свого загиблого брата Фаетона. Нікей доводив, що бурштин — концентрат сонячних променів, який час від часу накопичується в морі."(Вікіпедія)

   Я не хімік і не розповім про хімічний склад бурштину, але як житель регіону, де його видобувають, можу впевнено сказати, що камінь не пахне. Я скопіювала текст із Вікіпедії, але видалила одну інформацію, тому що бурштин не використовується у парфумерії.

   Те, що називають ambre - це парфумерний інгредієнт сонячно-золотистого кольору, як і бурштин, тому і отримав назву амбра, що з фр. означає янтар, янтарний.

   В другій половині XIX століття, з розвитком хімічної промисловості, коли були відкриті синтетичні молекули, компанії, які їх вигадували, вирішили створити бази або акорди для того, щоб зацікавити спеціалістів, показати, як ці нові молекули можуть "звучати" у поєднанні з іншими, як можна створити нові запахи.

   Наприклад, була створена молекула ваніліну (вилучена із ванілі), яка має характерний солодий запах. Після цього компанія de Laire, яка з'явилася ще у 1876 році, створила базу Amber 83, яку можна було використовувати замість сірої амбри.

   На початку XX століття, а точніше у 1905 році Франсуа Коті створив Ambre Antique. Спеціалісти стверджують, що цей аромат точно передає звучання амбрової ноти. Амброва основа Amber 83, яку використовував Coty, будується на поєднанні ванілі та пачулі (або ванілі та смоли ладану).

   Досвідчений парфумерний блогер Катерина Хмелевська пише, що у 1905 році був пік амбрових ароматів. Не буду сперечатися, але доказів я не знайшла. Та, думаю, потрібно врахувати факт, що Франсуа Коті був майже скрізь першим у парфумерних експериментах.

   В цей період у мистецтві прослідковується великий інтерес до східної культури, а зокрема, в парфумерії - до східного напрямку ароматів. Також це період, який характеризується заглибленням в традиції античності.

   У 1905 році Ambre Antique Coty характеризували як "аромат розкоші та завоювань, полон легендарних королев".

   На сайті Grace Hummel є реклама Ambre Antique - Coty Advertising Copy, 1936 року, в якій парфуми представляють як "аромат Давнього Єгипту". На мій погляд, в цьому місці невеличке непорозуміння, так як назва з французької перекладається як "Античний Буршин" ("Античний Янтар"). Античний - це поєднання культури Стародавньої Греції та Риму.

   Ще один доказ, що мова йде саме про античність, це флакон, який Рене Лалік у 1910 році створив саме для цієї композиції (це був третій флакон для Коті). На пляшці із матового скла зображені чотири жінки, що несуть квіти, у античному стилі. Кожна фігура дещо відрізняється, але всі вони мають червонувато-коричневу патину.

   Компанія Societe Parfumer використовувала точні копії флакону Ambre Antique Coty Lalique для своїх парфумів. Основні відмінності полягали у формі стоперів, а на пляшці не написано Lalique.


Фото Ambre Antique Coty із сайту Bradley Gent

Societe Parfumer, фото з сайту Будуар Клеопатри


   Ambre Antique Coty випускали ще й у концентрації cologne. Існували простіші за формою та дешевші за вартістю пляшки, які випускав після 1920 року власний скляний завод Коті. У середині 1930 років аромат зняли з виробництва.

   Цими парфумами користувалася балерина Ольга Спесивцева.

Фото продавця madelena2на ebay. Вартість 2 270 фунтів


   У 1995 році компанія Private Portfolio за ліцензією Coty випустила Ambre Antique в копії оригінального флакону Lalique з гречанками у кількості 3500 екземплярів. В універмагах Neiman Marcus, Harrod's та Bergdorf Goodman можна було придбати за $ 350. На аукціоні eBay є кілька пропозицій від $ 500 до $ 900.


Фото копії Ambre Antique Coty з сайту HuubGeurts.com Antiques


   А зараз найприємніший момент в цій історії!!!

   З цим легендарним ароматом у концентрації cologne 1913 року випуску вдалося мені познайомитися завдяки Людмилі. Не менш цікаво розглядати і сам флакончик, висота якого без стопера 13 см. Під кришкою та на дні є номер.



Фото Людмили

   Я довго не мала часу, щоб уважно познайомитися з композицією. Адже такий раритет вимагає особливої поваги та уваги. Якийсь час мені навіть боязно було наносити на себе цю давню рідину, хоча досвід таких  ароматів я вже маю.

   Із флакону пахло різко анімалістично-медово-терпко-солодко-димно. А на шкірі - живі лікарські відтінки шавлії, камфорність та смолистість деревини, ментольність, розтерті голки сосни та живиця. Мильний мускус та запах квіткового меду.

   Далі з'являється запах шоколадно-димного ладану, теплий та освіжаючий одночасно. Нагадує щось добре знайоме шипрово-медово-деревне, але так і не пригадала що.

   Повільно розвивається і я чую лікерність та маслянисту анімалістичність. Запах густий, але не важкий. Коли довго звучав лише мильний мускус, я вирішила, що на цьому всі цікаві моменти скінчилися, та несподівано розквітли помадно-ванільні троянди. Потім на зміну приходить карамельна шоколадно-солодкувата амбровість. Далі - солоні нюанси та тілесність. Аромат поступово затихає та ще довго не зникає.

   Людочко, величезне ДЯКУЮ за таку парфумерну перлину!!!


У Полтаві можна прибати Ambre Antique Coty за 32 000 грн. 1930 роки, 30 мл


Фото Ambre Antique Coty Lalique з сайту www.auction.fr 

Немає коментарів:

Дописати коментар