середа, 25 листопада 2020 р.

Flacons Guerlain Bernard Gangler

 

Flacons Guerlain Bernard Gangler


   Одна із перлин моєї бібліотеки про парфумерію - книга Bernard Gangler Flacons Guerlain /Флакони Герлен. На той час, як придбала книгу, я вже була великим фанатом ароматів компанії. Моє знайомство розпочалося з сучасної "золотої колекції", потім я занурилася і мала щастя пізнати вінтажні екземпляри. Саме після придбання цього видання я захопилася парфумерною літературою і до цього часу інтерес і бажання не закінчилися. Неймовірно цікавий примірник для колекціонерів, поціновувачів ароматів, флаконів, особливу цінність представляє для тих, хто, як я, закохані в парфумерну творчість династії Guerlain, цікаво буде любителям історії та старовини, любителям рідкісних книг та мистецтва взагалі.

   Автор - Бернард Ганглер - член спілки професійних експертів творів мистецтва (SFEP), найвідоміший французький експерт у галузі історії парфумерії. Організатор аукціонів, автор великої кількості статей для преси. Неодноразово брав участь у радіо та телепередачах, присвячених парфумерії. Випустив чотири книги про колекції ароматів,  і дві з них у мене вже є.

   Світлини, використані у книзі, належать фотографу Brice Agnelli, який регулярно співпрацює з виданням Du Chêne, а також з різноманітними мистецькими проектами.

   Видавництво du Chêné, засноване в 1940-х роках, є, перш за все, будинком літературних творів. У 70 ті роки найкращі фотографи Франції вперше публікували свої роботи саме в Éditions du Chêne. Займає почесне місце серед 90 найкращих видавництв у світі і продовжує розвиватися в області красивих ілюстрованих книг.

   Flacons Guerlain - це справжня біблія про найкращі флакони Герлен, яка базується на аналізі та описі колекції мадам Сільві Герлен. Це цікава і кропітка робота про історію династії Guerlain від засновника П'єра Франсуа Паскаля Герлена і до сьогоднішніх днів. Флакони, мініатюри, неопубліковані раніше архівні документи, старі фотографії, старовинні рекламні оголошення, дослідні зразки і форми флаконів, макіяж, косметика - про все це розповідається у книзі. Надається оцінка кожному флакону.

   Крім того, що у книзі викладений ексклюзивний матеріал, вона дуже гарно і стильно оформлена. Обгортка книги синього кольору з блакитним малюнком, на якому зображено один із найгарніших і найбагатших проспектів у світі Єлисейські Поля, де було відкрито перший магазин Guerlain. Золотом написано ім'я автора, власниці колекції, назву видання та намальовано флакон Shalimar.

   Ця синя обкладинка захищає білого кольору палітурку, в центрі якої в овальному медальйоні зображений логотип Guerlain - дві літери G. На синьому тлі форзацу такі логотипи утворюють орнамент.

   У передмові є дві статті автора книги та власниці колекції. Бернард Ганглер висловлює щиру подяку мадам Сільвії Герлен за представлену колекцію та сімейний архів і можливість приблизитися до скарбниць компанії. Саме ця марка викликала у експерта парфумерії найяскравіші враження та найбільші емоції, приблизила до мрії та змусила відчути себе щасливим. Також висловлює слова подяки фотографу Бріс Агнеллі за співпрацю.

   Мадам Сільві Герлен розповідає, що ця колекція з'явилася зовсім випадково. Розшукуючи документи про власність родини, вона знайшла безліч документів на ім'я засновника компанії та його синів, шлюбні посвідчення, листи, різні твори про масонство, політику, бізнес. Це відкриття було ніби підказкою, щоб прослідкувати історію родини. Таким чином протягом 20 років вона розшукувала різні предмети, колби, флакони на аукціонах, ринках, у колекціонерів, щоб доповнити колекцію важливими елементами. Тепер вона щиро радіє, що кожен з нас має можливість наблизитися та відкрити для себе світ парфумерії династії Герлен.

   Розпочинається розповідь короткою історією парфумерії від зародження людства та значенням слова perfum - через дим, з детальною розповіддю про перчаточників часів Марії Антуанетти і особливо про період XIX століття, коли почали з'являтися і чому видатні парфумерні компанії.

   Розповідь про засновника бренду - П'єра Франсуа Паскаля Герлена і всіх представників династії - а це цілих п'ять поколінь.

   Окрема частина присвячена дизайнерам флаконів та компаніям, які виготовляли ці чарівні ємкості для ароматів як скляні, так і кришталеві. Опис моделей флаконів.

   Величезний каталог флаконів та косметики. Кожен флакон детально описується: модель, характерні ознаки форми склянки, стопера, елементи етикетки, використані знаки, символи, рік видання, розміри та оцінка цінності.

   Поради для колекціонерів та адреси, де можна придбати флакони. Від аукціонів, антикварних магазинів до ринків. Автор навчає, як відрізняти скляні пляшечки від кришталевих, як відрізнити оригінальну етикетку від підробної. Інформація про лімітовані видання.

   Бібліографія та нотатки. Подяка особам, які надали інформацію та сприяли написанню книги (крім мадам Сільві Герлен та фотографа це ще й мистецтвознавці, президент і виконавчий директор компанії Герлен, менеджери, колекціонери флаконів, юрист, та ін.)

   У світ книга Flacons Guerlain вийшла у 2016 році, французькою мовою. Бернард Ганглер присвятив її своїм дітям та онукам.

   Пам'ять - це присутність у відсутності.

Немає коментарів:

Дописати коментар