субота, 21 листопада 2020 р.

Datura Noir Serge Lutens

 

Datura Noir Serge Lutens


   Великими квітами з лійкоподібними чи дзвоноподібними білими віночками цього року хизувалася моя мама, показуючи свій квітучий сад. Датура або дурман має не лише отруйні квіти, але і всі інші частини рослини, тому їх не рекомендують нюхати. Але я все ж не втрималась і наблизилась досить близько, щоб почути запах, який поєднує у собі відтінки і гарденії, і жасмину, і жимолості, а ще кремову вершковість, фруктовість та апетитну гурманіку. Вдень цей багатогранний і яскравий запах звучить не надто голосно, а ось вночі набуває сили і його добре чути навіть на відстані.

   Чорна датура (Datura Metel) або ще Дурман Індійський поширена у Індії та вважається священною та лікарською рослиною. Квіти ж крім білого забарвлення мають світло-фіолетовий, пурпуровий, жовтий кольори. Дурман Індійський використовують як у медицини, так і у проведенні ритуалів у якості пахощів для перетворення бідності у багатство.

   На території від Мозамбіку до Трансвааля Чорний Дурман, а саме листя рослини, заварюють як чай і у якості галюціногенного препарату дають під час посвяти дівчаток у жінок.

   Є ще інформація, що Чорний Дурман шамани та йоги разом з коноплею використовують для куріння, стверджуючи, що це не є шкідливим для здоров'я.

   Назву Datura Noir використали для парфумів Serge Lutens. Яку саме квітку хотів зобразити за допомогою ольфакторних засобів Christopher Sheldrake не відомо, тому що у мережі достовірна інформація відсутня, а у різних авторів, як авторитетних, так і маловідомих, все переплутано і переплетено. Але точно, що аромат мав би бути п'янким, запашним, багатогранним та чаруючим.

   І у мене від Datura Noir SL захоплює подих. Одночасно хочеться розповісти про все, що чую, але потрібно сформулювати речення, навіть якщо дуже короткі. А аромат вже змінюється, з'являється новий відтінок, потім інший, і ще, і знову... І не має сили відірвати ніс від зап'ястя, не хочеться зупиняти цей запашний потік, що нагадує стрімку бурхливу гірську річку.

   Отже, розпочинається Datura Noir звучанням чогось соковитого та "живого", з зеленим трав'янистим підтоном.

   Грайлива кислинка цитрусів, краплина димності і навіть льодяниковість.

   Гірчинка та солодкість мигдалю, кремовість та особлива ніжність.

   Тягуча вершковість туберози, але її характер прихований за фруктово-чайно-шкіряною палітрою османтусу, який нагадує сьогодні Царівну-лебідь. То махне правою рукою і запах стиглих абрикосів та літньої свіжості радісно надихає та відволікає від осінньої хандри, розганяє важкі похмурі хмари та навіть стримує силу вітру. Після руху лівою рукою у мить хочу дістати колесо ароматів чаю і хоч у такий пасивний спосіб наблизитися до вивчення поки що такого далекого, але дуже бажаного чайного мистецтва.

   Сяючо-сонячна фруктовість надзвичайно апетитна, життєстверджуюча та врівноважуюча. Чомусь мені пригадалося далеке літо 2012 року. Світанок на морі біля гори Кішки, що у Сімеїзі, і чіткий запах ангеліки ... назву аромату потім пригадаю. У мене не має ностальгії по тому часу, але ця мить так зворушила спогади, які швидко почали оживати, вишиковуючись у ланцюжок подій. Дивно, як із куточків пам'яті можна витягнути найнезначніші події життя у деталях.

   А тим часом Datura Noir набула кокосових ознак. Гурманські відтінки ванілі від солодкого до маслянисто-пряного. Ця ароматна частина композиції не є моєю улюбленою, але звучання легке, тому сприймається без особливого напруження.

   На шалику залишилася смолистість тонка бобів, що виникає бажання вигукнути "Ого, як виразно!"

   7.07.2019
   
  Спочатку гірко-трав'янистий, далі лікерно-тягучий, а потім вже солодко-квітковий аромат мигдалю на початку ароматної історії Datura Noir Serge Lutens. Повільно і якось не впевнено з'являється кремова вершковість туберози та виразний запах кокосу.

   Останній компонент я не люблю в парфумерії і завжди потрібно набиратися терпіння, щоб перечекати його звучання. Дуже радію, коли цей мій ароматний досвід проходить швидко і не викликає бажання пошкодувати, що черговий раз "наступила на граблі".

   Datura Noir Serge Lutens люблю, не зважаючи на присутність згадуваного горіху, адже в ній є багато інших гідних моментів. Сьогодні дістала, так як вибирала композицію з запахом османтусу на прохання Наталі. Виявилося, що з цим апетитним компонентом у мене є лише аромат Serge Lutens.

   І саме в цей момент, як на замовлення, заграв османтус на зап'ясті: солодко-димно-абрикосово, трохи маслянисто та пряно. Запах міцного чаю та варення.

   А в повітрі Datura Noir звучить свіжо-кислувато-квітково-фруктово. Вологість рятує від спраги, яскравість - від смутку, солодкість - від розчарування. Насичена, густа, п'янка, пухнаста поступово стає солодко-ванільною, а потім маслянисто-пряною.

   24.10.2017
   В прошлый раз я писала точно так же, но опять повторюсь: не знаю, как пахнут цветы лимона, но в самом начале Datura Noir Serge Lutens я их слышу - свежий, кисловато-цитрусовый, тонизирующий аромат. Очень быстро появляется душистая, почти дурманящая сливочность, но не сладко-тягучая, а с камфорными и ментольными вкраплениями.

   Запах миндаля чередуется то с цветочными нотами, то со смолистыми, мякоть фруктов - с дымностью, кислинка разбавляет сладость.

   Горько-пряный, острый аромат мирры. Иногда даже приобретет землистые оттенки. Создает коричневый фон, согревает и мягко укутывает теплом. Рядом со сладко-сливочно-цветочными нотами кажется необычным, глубоким, мистическим ее запах. Сдерживает сладко-дурманное звучание Datura Noir.

   Главная героиня композиции, конечно, тубероза. Ее тягучая сливочность местами утяжеляется кокосом, но эти моменты не долгие и их легко переждать, так как на смену появится легкое цветочное звучание, в котором можно уловить вишневую кислинку гелиотропа и аппетитную мякоть спелого абрикоса. Иногда тубероза становится девственно чистой, тогда издает запах сливочной зелени с легкой терпкостью.

   Любителей гурманики в Datura Noir порадует бархатная ненавязчивая ваниль , аромат свежеиспеченных булочек, топленого молока и песочного печенья.

   Datura Noir Serge Lutens - то ярко-вызывающая, то мягкая и пушистая, то философски-задумчивая, то аппетитно-гурманская. Постоянно изменяющаяся, привлекающая к себе внимание, влюбляющая в себя с первых аккордов, пьянящая своим дурманным ароматом, но не навязчивая, не надоедающая. Лекарство от осенней хандры, когда мрачно и зябко.

 
   13.10.2016
    Сладко-пудровый кремовый миндаль. Рядом - сливочность кокосового ореха. Цитрусовая и цветочная свежесть. Я не знаю, как пахнет цветок лимона, но думаю, что именно его слышу. Прохладно-свежий, с уловимой ментольной нотой, колючей цитрусовостью.

   Смолисто-ванильные тонка бобы. Слышу османтус с древесно-фруктовыми оттенками лучше, чем туберозу. Хотя такая она мне больше нравится - без приторности, навязчивости, удушливости, едкости. В какой-то момент мне почудился жасмин.

   Серовато-шершавый мускус. Ванильно-вишневый с запахом аппетитной выпечки гелиотроп. Миндально-сливочная сладость постепенно превращается в горчинку, что тоже нравится.

   Datura Noir Serge Lutens я представляла темпераментной, хищной, знойной, громкой, а она - мягкая, вкусная, добрая. Не знаю, понравился ли бы аромат моей маме, но именно ее он напомнил. Женственность в Datura Noir больше материнская, чем в других аспектах.

Немає коментарів:

Дописати коментар