вівторок, 3 листопада 2020 р.

Аромати казкової Праги 30.10.2019

 

Аромати казкової Праги


   Якщо надто сильно чогось хотіти, то можна отримати розчарування, так як очікуваність вигадана. За цими перебільшеними фантазіями не вдається помітити реальну картину. Кольори, відтінки, звуки, смаки та тисячі різноманітних відтінків здаються блідими, не виразними. І ця думка не є якимось відкриттям та стосується абсолютно всього.

   Як же добре, що я не мріяла про Прагу! Мені здавалося, що тих численних візитів досить, що я все знаю. І навіть у глибині душі я  не хотіла потрапити у місто, у якому велика кількість туристів та їх метушні.

   А Прага виявилася прекрасною!!! Різнобарвною, неочікувано хвилюючою і майже незнайомою.

   Зустріло місто нас серпанком, тому здалося містичним і загадковим, філософсько-задуманим, з трохи лячними безумними фантазіями Кафки. Готовий сюжет для ароматних композицій Serge Lutens. Прохолодний невизначений запах, невагомий і ледь вловимий. Чи то ладанно-пряний чи металево-морозно-альдегідний - важко було розібрати.

   Саме у Празі я пригадала Swan Princess The Vagabond Prince, коли побачила дивовижної краси безліч лебедів на Влтаві у районі "Меншого міста". Це була перша реальна казка, яка ожила. І так чарівне місце на схилі пагорбу з краєвидом, від якого захоплює дух, зграя птахів наділила ще більшою магією і особливим  живописним колоритом та винятковою унікальністю. Та сама альдегідна прохолода, але вже з гіркуватою борошнистістю ірисів, з зеленкувато-болотною вологістю та сирою землистістю. Ще мить і, здавалося, лебеді перетворяться у красунь або точно заговорять до нас людською мовою.

   Поступово, ближче до обіду, під лагідним промінням осіннього сонця Прага стала усміхненою та гостинною, золотою та сяючою. Її ольфакторний образ набув гурманських відтінків шоколаду, карамелі та ванілі. Можна було час від часу помітити смачні "голоси" сосисок та ми на них не реагували, так як були ситі після обіду.

   Потрібно було б написати і про запах пива. Та не зважаючи на той факт, що у Чехії його п'ють постійно з ранку до вечора і жителі, і туристи (ми, напевно, були винятком), я не відчула ні забродивших кислуватих нюансів, ні натяку на дріжджі, ні специфічний шлейф. А ось фонтан (Čůrající postavy) Пісяючих чоловіків у абсурдному стилі скандального автора Давида Чорного ми бачили і чому він з'явився зрозуміли.

   Ввечері аромат міста тепло-огортаючий, зігріваючий, бальзамно-смолисто-солодкуватий, доповнений акордами насичених східних парфумів гуляючих. У сяйві ліхтарів Прага особливо урочиста і святкова, дуже атмосферна і неймовірно затишна та комфортна.

   Після цьогорічного візиту я більше ніколи не скажу, що "ось у Прагу я не хочу". Хочу! Ні, не так - ДУЖЕ ХОЧУ!!! І наступного разу виберу ті ж парфуми, що і нині, - SpellBound Estée Lauder - складну, багатогранну, постійно змінюючу солодко-фруктово-пряно-бальзамно-карамельно-ванільну композицію.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар