четвер, 26 листопада 2020 р.

Attar Davana Arte Profumi

 

Attar Davana Arte Profumi


    Назва "Attar Davana" італійської нішевої компанії Arte Profumi аж два рази збиває з пантелику і, не знаючи аромат, можна нафантазувати хто зна що. Слово "аттар" в перекладі з арабської означає "запах". Аттар - це різновид парфумів на масляній основі, головна відмінність яких у способі виробництва, коли суміш ефірних олій отримують методом дистиляції та змішують із базою - олією сандалового дерева.

   Аттар - це ще й чоловіче арабське ім'я, яке походить від дієслова " 'тр" - "приємно пахнути", як власна назва аптекаря або продавця пахощів, є однокорінним зі словом "утр" - парфуми.

   Давана - це ж різновид полину, який називають "блідий полин" або "індійський полин". Росте давана на території Південної Індії і є там священною рослиною. Її квітами та листям прикрашають алтар бога Шиви (Той, хто приносить щастя). Є легенда, що Шива "харчується" ароматом полину, тому зранку його кладуть на алтар, а ввечері обов'язково забирають, як залишки обіду. В Індії на честь давана проводять фестиваль - Даманака-ропана-двадаши.

   Із давана плетуть святкові та декоративні гірлянди. Жінки прикрашають волосся. Застосовують у аромалампах, аромафонтанах, для освіження повітря, в косметиці, для ванн, в оліях для тіла, в аюрведичних практиках. В США та Японії використовують для ароматизації випічки, тютюну, напоїв, чаїв.

   Отже, парфуми "Attar Davana" - це "Запах Полину/Давана". У мене ж не виникає жодних ні арабських, ні індійських асоціацій. Це багатогранна гірко-зелена композиція з квітково-кремовим серцем та анімалічно-маслянистими пристрастями. Нагадує складні вінтажні парфуми, які характеризуються витонченою чуттєвістю.

   Розпочинається Attar Davana зеленою гіркотою полину з солодкувато-ментольно-камфорними доповненнями. Бальзамність та розпорошена димність. Пряність та запах деревини, сіна, тютюну та колючого моху.

   Тягуча вершковість туберози, в ароматі якої чути то запах печива, то топленого, то згущеного молока, то морозива, то гірко-терпкого меду.

   Хвилюючої чуттєвості додає звучання фруктово-індольного жасмину, а анімалістичне тло хизується помадно-пряними, гірко-дігтярно-шкіряними, маслянистими ознаками, які з часом стануть сухими та пильними, борошнисто-пудровими.

   Тішить факт, що у моїй колекції є цей рідкисний розкішний густий та тягучий, гірко-солодкуватий, квітково-нектарний аромат. І концентрації parfum аж 100 мл!!! Чого має вистачити на багато років вперед для підняття настрою та заспокоєння, адже саме з такою метою використовують як запах давана так і самих пахощів.

Attar Davana Arte Profumi


   20.11.2019

   Соковито, кислувато, димно, терпко, гірко, камфорно. Трав'янисто-солодкуватий запах полину і ще багато інших відтінків: ментольно-м'ятний, бергамотний, хвойний, мшистий.

   Густа солодка вершковість туберози на зелено-терпкому тлі видається особливою - тендітною і при цьому яскравою, не голосною, але, як завжди, харизматичною, ніжною і одночасно підступною, спокусливо-апетитною та з первісним інстинктом мисливця. Квіткові відтінки доповнені повітряністю, невагомістю десерту та смаком пісочного печива.

   Маслянистість, гірко-помадний запах шкіри, медова терпкість, димність. Присутність касторіуму додає глибини, об'єму та тепла, неймовірної чуттєвості та п'янкості.

   Чергування гіркоти та солодкуватості, пряності та терпкості, квітковості та анімалістичності підтримує цікавість. Напевно, так пахне напій чаклунки - загадково і небезпечно, бажано і отруйно, дурманяче та наркотично.

   Солодка фруктовість спочатку здивувала, потім вразила реалістичним звучанням духмяної шкірки персика, потім схвилювала якоюсь незрозумілою енергією та особливою привабливістю, ніби це величезна порція феромонів.

   Далі були нові вражаючі ефекти. Незвичний і не знайомий, якийсь особливий сорт жасмину з медово-льодяниковим фруктовим звучанням - радісний та святковий, дзвінкий та бентежний. Інколи мені навіть здавалося, що я чую присутність троянди.

   Подумала, що сьогодні особливе, дивовижне, найкрасивіше розкриття Attar Davana Arte Profumi та, перечитавши попередні враження,зрозуміла, що парфуми щоразу викликають не аби яке захоплення.

   9.09.2018

    Ментольність, камфорність, терпкість полину і світ стає дивовижного зелено-бірюзового кольору. Ще мить і розумію, що ароматна палітра переплетена з кольоровою так щільно, що важко розрізнити чи то чую смолистий запах хвої, чи уявляю її зелений відтінок, чи то сизо-сіро-зелений колір моху, чи його ароматні нюанси.

   А ще димність, трав'янистість, гірка пряність, соковита фруктовість. Кислинка цитрусів та сухість і шершавість розтрісканої кори.

   Про що варто далі розповідати: чи то про п'янкий аромат туберози, чи маслянисту медовість касторіуму? То чути все одночасно, то по черзі. Але так "смачно", "апетитно" і виразно, що це здається найвища сходинка ольфакторного задоволення.

   Наношу ще раз парфуми і розумію, що квіткова ніжність все ж поступається анімалістичному складному об'ємно-глибокому звучанню. Чути запах димної шкіри, терпку солодку медовість, густу маслянистість, помадність та борошнистість. А ще - запах вишневого тютюну і мускусу. Карамельну амбровість. Інколи натяк на дегтярність та гнилі фрукти.

   На фоні цих потужних багатогранних компонентів аромат непростий туберози здається ніжним і невагомим. Він постійно змінюється від густої солодкої тягучої вершковості до прозорої квітковості. То здається п'янким лікерним, то апетитним запахом крихкого печива, то кремово-ніжним, то свіжим.

   Attar Davana Arte Profumi - одночасно яскравий, насичений, мінливий, складний та при цьому в ньому стільки легкості, повітряності та життя.

   Із всіх моїх новинок у колекції за останні шість місяців Attar Davana - фаворит. Щоразу, коли наношу аромат, з'являється хвилювання, а слідом - захоплення та радість. Якщо закінчаться вінтажні парфуми на зразок Miss Balmain Pierre Balmain чи Cabochard Gres, можна не засмучуватися, Attar Davana достойно замінить і компенсує відсутність тих парфумерних шедеврів.

   14.08.2018

   Я постійно розриваюся між вінтажними ароматами і нішою і все ніяк не можу визначити золоту середину. Дуже радію, якщо сучасні композиції розкриваються складко і багатогранно, нагадуючи легендарні шедеври. Саме тому в фаворитах у мене аромат Roja Dove, саме тому зацікавилася композиціями Eris Parfums і Dusita.

   Arte Profumi - італійська нішева компанія теж відноситься до моїх улюблених брендів і не перестає дивувати своїми ароматними історіями. У її новинку 2018 року Attar Davana я закохалася з першого погляду і втратила спокій з того часу. Щастя, яке відчуває кожен колекціонер, просто переповнює мене, бо цей яскраво-жовтий флакон з магічною рідиною вже стоїть на моїй поличці. І я, порушивши правило дати відстоятися після дороги аромату, вже в ньому. Як завжди, в таких випадках, не вистачає потужності, звучання дещо стримане, але насолоджуватися мінливістю терпко-гірко-шкіряно-вершково-квітковими відтінками ніщо не заважає.

   В такому стані Attar Davana дуже нагадує вінтажні парфуми Jolie Madame Pierre Balmain, а анімалістична частина відправляє до Fetish Pour Homme Roja Dove.

   Attar Davana Arte Profumi - яскраві, насичені, складні парфуми. Знайшла інформацію, що цей аромат є результатом зміненої, ускладненої та збагатшеної композиції Maschietta, яка продавалася лише в римському магазині компанії.

   Жовто-лимонний колір флакону і коробки асоціюються з сонячно-жовтими квітами полину, які в індійській культурі ототожнюються з богом змін Шивою. Запах аттару може до невпізнання змінюватися на різній шкірі, як обіцяють у прес-релізі.

   Сьогодні Attar Davana Arte Profumi на мені розкривається терпко-солодкувато-трав'янистим полином з вловимою гірчинкою і камфорністю. Димність, смолистість і навіть мшистість.

   Маслянистість та помадно-гірко-шкіряний відтінок касторіуму. Солодко-терпка медовість. Запах деревини, сухої кори, вологої землі. За всією цією глибиною, об'ємом ховається одночасно ніжний і п'янкий вершковий голос туберози. В її ароматі і кремова ніжність, і апетитність пісочного печива, і та спокуслива манкість, від якої голова йде обертом.

   Я просто задихаюся від щастя! Якщо ви любите харизматичні аромати, складні, баготогранні, мінливі, якщо вас не лякає анімалістичність в парфумерії, то обов'язково зверніть увагу на Attar Davana Arte Profumi!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар