середа, 4 листопада 2020 р.

De Profundis Serge Lutens

 

De Profundis Serge Lutens


   Коли я планую парфуми, які буду носити восени, неодмінно згадую De Profundis Serge Lutens. Коли я дістаю їх, щоразу на думку приходить поетична та сумна легенда, пов'язана з Оскаром Уайльдом. Та вона як миттєво пригадується, так швидко і зникає. Аромат не видається мені ні сумним, ні скорботним, ні трагічним.

   De Profundis Serge Lutens я сприймаю як японську екібану - медитативне мистецтво, яке передає внутрішній стан за допомогою квітів та рослин.

   Коли я наношу De Profundis, неодмінно планую придбати живий букет хризантем, які квітнуть повсюди та продаються на кожному кроці. А поки я цього не зробила (дивно - чому?), буду насолоджуватися ароматом осінніх квітів, який ніжно- помадно та скромно-борошнисто супроводжуватиме мене сьогодні.

   Волога соковита зелень з солодкувато-трав'янистими нюансами, легкою гірчинкою та краплинами дощу. Кислинка листя фіалки.

   А далі - букет хризантем. Найвиразнішою ознакою запаху цих квітів є гіркота. Волога гіркота, доповнена кислувато-пряним присмаком. А ще солодкувата фруктовість та терпкість. Аромат своєрідний, складний, добре закарбовується у пам'яті та легко виділяється із загальної композиції.

   Гірко-смолистий серпанок ладану ледь помітний. Делікатно огортає квіти дрібними пилинками, які додають присмак чорного шоколаду.

   Згодом з'являється тендітний запах сливи - витончений фруктовий аромат та характерний сливовий колір із сизим нальотом на шкірці.

   Свіжість та прохолода змінюються м'яким теплом, квітковість - деревною терпкістю, зелена гіркота - пудровістю. De Profundis дає можливість відпочити від яскравості Fils de Joie, про який я не перестаю думати та мріяти.



  6.10.2019
 
  Яка ж осінь без хризантем? Найперше, що приходить на думку, це De Profundis Serge Lutens, який пахне цими квітами та золотою порою.

   Напевно, ні розкішні троянди, ні будь-які інші квіти, які є квітникових крамничках, не можуть замінити ці характерні суцвіття. Хризантеми поєднують у своєму ароматі і кремову ніжність, і соковиту трав'янистість та свіжість, і гіркуватий смуток, і терпкість самотності. А ще вони найвитриваліші і цвітуть всупереч всім законам життя.   І найдовше стоять у букетах.

   Вигляд квітів та їх складний запах надихали у всі часи і поетів, і художників, і цілителів, і кондитерів. Буквально вся поезія Японії та Китаю пронизана поклонінням та захопленням витонченістю та красою хризантем. Що вже говорити про парфумерів...

   De Profundis пахне солодко-трав'янисто, соковито-зеленкувато, кремово-фіалково, гіркуватою деревиною та димною фруктовістю. Одночасно про все з самого початку: і квітковість, і помадність, і кремовість, і борошнистість, і пряна камфорність. Здається, що добре знайомо, що ніби вчора носила ці парфуми...

   Далі аромат стає багатошаровим. Поступово хвиля за хвилею піднімається вгору, змінюючи відтінки запаху, настрій та враження, емоції та асоціації.

   Гірчинка календули та терпкість полину змінюється ніжною солодкуватою кремовістю. Розтерта трава та соковитість зломаної гілочки. Знову помадність фіалки, ще раз гіркувата борошнистість. Прохолода змінюється теплом, смуток - тихою радістю.

   Якась особлива витонченість та складність.

   Згодом мені подарували великі махрові хризантеми світло-лимонного кольору. Ніби знали, що для повного щастя  бракує саме них. І всі ті пахучі відтінки, які були помічені у De Profundis , я вдихала цілий вечір, розглядаючи соковиті закручені махрові пелюстки квітів.

   Яка ж осінь без хризантем?

 
   25.09.2018

   Сьогодні перший холодний день нинішньої осені. Захотілося чогось зігріваючого, огортаючого теплою ковдрою, на зразок - Arabesque The Merchant of Venice. Відкрила шафу у пошуках такої композиції та погляд зачепився за De Profundis Serge Lutens. Абсолютно не теплий, а навпаки прохолодний, не огортаючий, а відсторонений, але такий бажаний, що ні про що інше я вже не могла думати.

   Терпко-зелений початок з трав'янистою гірчинкою хризантем, а ще з розтертим кислуватим листям фіалки.

   Щось дуже нагадує і викликає хвилювання, але не можу пригадати і відпускаю цю думку. Напевно, дуже заскучала за ароматом, вирішила я.

   Фруктовий запах соковитої сливи чергується з зеленою терпкістю, а з часом змінюється мускусом.

   Димність та прохолода гіркого ладану нагадує ранковий туман. Запах сирої землі та підгнившого листя створюють фон не лише у композиції, але й осені взагалі. Прохолода дощу не додає романтичності, як це буває весною чи літом, в ній відчувається смуток і тиха печаль. Але елегантність та витонченість De Profundis перемагають осінню меланхолію та загострюють сприймання краси. Та цей гірко-борошнистий шлейф можна вдихати безкінечно.

   І я все-таки згадала, який аромат мені нагадує De Profundis. Навіть два: Michelle Balenciaga та Turbulences Revillon. Напевно, вся справа в тій пронизливій хвилюючій гіркоті зелені, від якої замирає подих.

   18.11.2017

   De profundis. Из глубин.

   129-й псалом из книги Псалтырь. Оригинальное название "Песнь воcхождения". Начало покаянного псалма, который читается над умирающим. В иудаизме читается как молитва об избавлении от бед и выздоровлении.

   С эпохи Возрождения на стихи псалма 129 писали музыкальные произведения многие композиторы. В XX веке его использовали метафорически - как символ глубокого страдания.

   В литературе De profundis используется в качестве заголовка литературных произведений. Так Оскар Уайльд назвал свою тюремную исповедь, поскольку De profundis как покаянная молитва была известна в местах заключения. Но исповедь Уайльда это не только покаяние, а и драматический монолог, и любовное письмо. И его считают одним из величайших любовных писем во все времена.

   А De Profundis Serge Lutens - это ожившая поэзия. Пронзительная, изящная, утонченная. Это аромат осеннего тумана.

   По дороге на работу в последние дни я встечаю дедушку с огромным букетом хризантем для продажи. Проходя мимо и рассматривая пушистые бордовые соцветия я ловлю себя на мысли, что нужно купить домой. Этот горько-терпкий аромат еще какое-то время слышу. В звонком осеннем воздухе аромат цветов кажется нежным и печальным, одновременно тонким и сильным. Но если прислушаться внимательно, то не такой уж и печальный, скорее, задумчивый. И моментально возникает второе желание - достать De Profundis.

   Свежесть и травянистость приобретают фруктовую сладость и душистость. На кисловатом зеленом фоне листьев фиалки кремово-пудровые нежные цветы. Кроме бархатных листьев замечаю сок свежесломанной веточки и стебли цветов в воде с легким запахом болотца. 

   Горько-травянистые с терпкостью хризантемы. Даже не аромат цветов, а пыльцы. Прохладный, напоминающий о дожде и осени. Отстраненный от повседневной суеты.

   Акварельный запах спелой сладкой мякоти сливы смягчает горечь и добавляет тепла. А улыбка появляется благодаря все той же фиалке, но уже засахаренной.

   Как хорошо, что De Profundis SL не о печали, грусти, страданиях и смерти! Конечно, он о любви! О вечной любви. В нем легко! И как-то особенно спокойно.

   16.09.2017

   Я уже не могла дождаться случая, когда можно будет надеть De Profundis Serge Lutens. Совершенно неожиданно влюбилась в аромат, на который даже не обращала внимание. И вот, благодаря фее Алене, у меня есть рефилл!

   Прохладный сырой осенний воздух наполняется сладковато-горьким ароматом хризантем. В этом аромате улавливается и оттенки полыни, и календулы, и цветочная нежность, и утонченность. Сочная кислинка насыщенной зелени создает фон.

   Сливочная пудровость благодаря фиалке сначала деликатная и нежная, а современем становится ярче и плотнее. А вот фруктовый нюанс, в определенные моменты это запах спелой мякоти сливы, скорее всего благодаря указанному дереву сливы, хотя я не знаю как оно пахнет. И чем больше я вдыхаю аромат, тем больше слышу то медовые сладко-тягучие нотки, то подкопченные нюансы чернослива. Но сладость такая деликатная, без липкости, навязчивости и приторности.

   Сырость и прохлада медленно сменяется сухим теплом и хорошо заметна, хотя прозрачна и невесома, сладковато-бальзамичная дымность ладана.

   Земля пахнет сыростью и легкой прелостью. Так, как бывает после дождя. Когда хочется дышать полной грудью, когда хочется раствориться в природе или, скорее, слиться с ней.

   Для меня De Profundis Serge Lutens - это аромат Японии, хотя я там никогда не была, но очень хотела бы. Начиная от аромата хризантем, которые очень почитаются и ценятся в стране восходящего солнца. Про которые слагают легенды, посвящают стихи, изображают на гербах и печатях, даже проводятся праздники и фестивали.

   По настроению и характеру запах хризантем немного грустный и меланхоличный, утонченный и изысканный - и эти определения тоже перекликаются с Японией. Красота глубокая, содержательная, но не броская, не кричащая.

   Есть в De Profundis аккорды, напоминающие мне аромат терпкого тонизирующего зеленого чая с легкой дымностью. И в этот момент я так четко представляю чайную церемонию, в которой не главное удовольствие насладиться вкусом напитка, а все ритуалы, движения, жесты и слова, имеющие значение, гармонично объединяются и направляются на духовное самосовершенствование.

   В De Profundis столько поэтичности, что вспоминаются строки А.Блока, столько философского настроения, что успокаиваешься и замедляешь темп. И рассматриваю Природу в эти мгновения, как произведение искусства.


 


   

Немає коментарів:

Дописати коментар