вівторок, 28 червня 2022 р.

Les 4 Saisons: Ete M. Micallef

 Les 4 Saisons: Ete M. Micallef


   Днями сумно усвідомила, що вже закінчується перший місяць літа. Щосили намагаємося тішити себе хорошим та все ж війна лякає жахіттями, заливає кров'ю та розхитує нервову систему.

   Вчора отримала посилку від чарівної Богдани з новинками парфумерної виставки Esxence 2022 із Мілану. Так втішалася самій пропозиції, а отримавши до сьогодні так і не відкрила жодну пробірку.

  Та наше змістовне життя - це теж є опір ворожій навалі. Як пише Остап Дроздов: "Ми неминуче програємо - якщо не зробимо лінію фронту з росією самих себе,  свої щоденні звички й практики, свої інфіковані уподобання та смаки".

   Тому обираю сьогодні життєрадісне та сонячне Ete M. Micallef із Les 4 Saisons, яке розпочинається солодко-гіркувато-мильно-помадно-цитрусово. Льодяниково та іскристо.

   Запашна шкірка лимона та квіткова свіжість неролі. Так закортіло мати вдома деревце лимона, що сьогодні обов'язково висаджу зернятко.

   Помадна фруктовість. На ледь вловному мускусному тлі поступово підсилюється смолистість.

   І Ete M. Micallef радісно звучить на зап'ясті та пускає бісики навколо. Нестримно хочеться такого ж душевного спокою. Колючість газованих бульбашок приємно подразнює увагу, а фруктова кислинка пробуджує апетит. Апетит до життя, тому робимо крок, далі ще один й таким чином наближаємося до перемоги. Зберегти здоровим свій психічний стан та своїх рідних - це теж боротьба за незалежність. Часом ліками можуть бути й парфуми. Так що діставайте щось запашне та життєрадісне, як Ete пані Мартіни, та прикрашайте собою світ.

Les 4 Saisons: Ete M. Micallef

понеділок, 27 червня 2022 р.

Guerlain Chant d'Aromes Guerlain edc&parfum

 Guerlain Chant d'Aromes Guerlain


   Сьогодні я дістала Guerlain Chant d'Aromes Guerlain й не відразу зрозуміла, що це було продовженням вчорашнього милування жимолостю у саду наших друзів. 

   Терпкість гіркуватої зелені, ковток свіжості - й запах стиглої сливи, шкірка якої зігріта теплом літнього сонця.

    Кислинка цитрусів й лише згодом альдегіди - пухкі, як хмари, трохи мильні, ще менш воскові, але так гарно підсвічуюючі звучання жимолості, яка пахне парфумами. Лише занурившись у жовто-лимонні квіти, відрізняю різноманітну квітковість, солодко-кислуваті та ванільно-кремові нюанси  Напевно, написала не дуже зрозуміло, коли саме я так занурилася у жимолость, чи вчора біля альтанки, чи сьогодні на зап'ясті? Описувала зразок ed cologne 1960-1970 та вчора милувалася схожою палітрою.

   Вся ця вишукана та витончена квітковість на масному й пряно-борошнистому тлі деревини.

   Солодкість іланг-ілангу та пухка ванільність апетитної випічки. 

   Коли квіти у серці Guerlain Chant d'Aromes перецвітають, виразною стає пряно-гірка, з камфорністю гвоздика. Далі трохи липкості, потім димності ладану.

   Одеколон розкривається швидко, захоплює фрагментами та акцентами. Та це були останні краплини рідини, тому на іншу руку нанесла парфуми.



  А парфуми розпочинаються ментольно-м'ятно, з трав'янистою гірчинкою. 

   Прохолодний металевий дотик альдегідів. Помадно-кремова квітковість та солодка фруктовість сливи. 

   І жимомлость!!! З кокетством жасмину та свіжістю лілій, кислинкою цитрусів та ванільно-кремовою солодкістю. Та, здається, повторююсь...

    На відміну від edc делікатна гіркота гвоздики та більш радісна солодкість іланг-ілангу.  Потім довга кремовість.

   Якщо колись у мене буде сад, я неодмінно засаджу його кущами жимолості та щоранку й щовечора буду занурюватися у квіти, щоб надихатися вволю, щоб вловити нові нюанси, щоб підібрати інші слова для опису, щоб тішитися красою.

неділя, 26 червня 2022 р.

Les Nombres d`Or Vetyver Mona di Orio

 

Les Nombres d`Or Vetyver Mona di Orio


   Все горло пляшки в липкій масній рідині. Усвідомлення того, що парфуми випаровуються, засмучує, та, як казав один наш колега, "це парфуми для ангелів".

    Черговий спрей у Mona di Orio не працює, що вже є характерною ознакою. Терпіти такі незручності можуть лише палкі поціновувачі, звичайний користувач вже давно викинув би пляшку з пересердя.

   Vetyver із Les Nombres d`Or пахне гірко, смолисто, димно. Мені вже кілька днів кортіло цього серйозного елегантного звучання, яке так "заходить" під час завивання сирени.

   Спочатку ледь вловна цитрусова кислинка, як в Alpone Caron, та згодом все більше помічаю соковитість м'якоті та мильну восковість пористої шкірки, а часом й льодяниковість.

    Масне пряне тепло, запах сухої трави та димність, пильність перцю, камфорність.

    Солодкість лабдануму стає помадною, що особливо добре чути у шлейфі. Цю помадність хочу порівняти з медовістю троянди. А можливо, це так фіалка втішається?

    Лікарських ознак шавлії, здається, не помічала. Зате прослідковувалось чергування м'ятно-трав'янисто, камфорно-терпкуватих нюансів. Навіть ніжних квіткових. Та варто лише щось було заперечити, як будь ласка, ціла галявина шавлії, виразність якої навіть перемагала запах ветивера. Як відомо, пахуча олія шавлії допомагає при стресах та неврозах. Напевно, це підтвердження, що гірко-деревні, землисті композиції додають стійкості, коли чути сирену, та підсилюють ненависть до москалів.

   Частину з мускусом "розглядала" уважно та все підбирала слова для характеристики й дочекалася анімалістичного нюансу та "брудних" акцентів.

   Не перестаю захоплюватися ароматами Mona di Orio. Яку не візьму композицію - любов. Якби парфумерка продовжувала творити, які б шедеври парфумерії ми б могли мати.

   Мінлива палітра, чисельні відтінки, які викликають захоплення, пробуджують фантазію 

та бажання пізнавати світ. Цікавість прокидається від пасивного споглядання та паралельно з'являється рішучість та впевненість.

   





  


   

пʼятниця, 24 червня 2022 р.

Chanel №5 Chanel Eau de Parfum

 Chanel №5 Chanel

   Вчора в абсолютно не спеціалізованій крамниці зустріла розкішне видання про творчість Шанель. З яскравими світлинами та дизайном одна із трьох книг присвячена парфумерії. Я трохи злякалася вартості, заборонила собі про неї мріяти, а сьогодні вже не маю спокою та не можу зосередитися на чомусь іншому.

   Захоплення книгами про аромати не менш палке та пристрасне, ніж самою парфумерією. Це один із чисельних фрагментів, який довершує величезний інтерес у безкрайньому всесвіті мистецтва та краси.

   Поки що вгамую бажання Chanel №5 Chanel, саме тим виданням edp, що присвячене 100 річчю аромату, а там подивлюся як на довго вистачить мого здорового глузду.

  Тішуся звучанню добре знайомим помадно-восково-масним альдегідам та кремовості.

    На сандаловому тлі сяє радісно-сонячний іланг-іланг та, як ніколи раніше, виділяється борошнисто-пильний ірис.

   Гірко-деревний ветивер компенсує моє бажання дістатися до полички з ароматами, у яких цей  компонент головний.

   Святкова карамельно-ванільна солодкість та м'ятна свіжість.

   Помадно-кремова аура навколо пахне трояндами та надихає на вибір елегантного вбрання.

   Здається, саме цей випуск квітковою яскравістю подібний до вінтажних парфумів 1970 років.

    Як я люблю той стан, коли палке бажання не дає спокою й виникає купа ідей як саме реалізувати свій план!!! Здоровий глузд? Ні, не знаю що це...

четвер, 23 червня 2022 р.

Ambre Antique Coty edc

 Ambre Antique Coty 



   Остання краплина Ambre Antique Coty edc повернула у мирне життя. Нестримно закортіло винюхати деталі, розшукати щось цікаве, надолужити втрачений матеріал. І ось цілий ранок тримаю ніс біля зап'ястя, наробила купу закладок, написала власниці флакона Людмилі, розглядаю та порівнюю фото. Все, як колись. Але звук сирени нагадав про реальність та понизив градус ентузіазму.

   Та все ж планую записати враження, бо це ж таки остання краплина рідини, яка вийшла у світ у дуже далекому 1913 році. Не щодня вдається брати до рук такий раритет раритетний.

    На сайті Будуар Клеопатри вказано склад оригінальної композиції 1905 року: 
Верхні ноти: бергамота та неролі.
Середні ноти: геліотроп, жасмин, ладан, лабданум, олібанум, опопонакс, ірис, фіалка.
Базові ноти: стиракс, бензоїн, мускус, амбра, пачулі, циветта, ваніль.

   Концентрація Eau de cologne така насичена, що можна сплутати з парфумами. Досить одного намазу для виразного розкриття. 

   У звучанні не помітно гірких зіпсованих фрагментів, як і не виникає бажання схарактеризувати ретро. У сліпому затесті можна сміливо віднести до ніші. Такий собі сучасний східний ладанно-пачульно-анімалістичний аромат.

  Хороший досвід розглядання якісних інгредієнтів. Мускус з краплиною мильності, помадної восковості, кремової тілесності та солоним посмаком. Смолисто-пряно-гіркуватий ладан. Тягуча масляниста анімалістичність цибетину з солодко-терпкою медовістю та гірчинкою шкіри. Смолисто-деревний запах пачулі та карамельно-ванільно-помадна амбровість.

   Композиція розкрилася приблизно як і минулого разу. Такий самий смолисто-камфорний початок та лікарські ознаки шавлії. Запах хвої та деревне тло. Димно-пряно-терпко, анімалістично та дещо брутально, аж поки аромат не стане помадно-карамельним, кремово-вершковим.

   Жодних квіткових натяків. При першому знайомстві була у мене згадка про троянду. Сьогодні ж готова констатувати її відсутність та у шлейфі все ж є щось помадно-фруктове.

   Хто цікавиться анімалістичними ароматами, отримає задоволення. Така вишукана тваринна палітра, що виникає бажання порівняти з граційністю пантери. 

   Та й слідкувати за розвитком композиції - та ще насолода, про яку нам вдалося забути за останні 120 днів.

   Для більш повного враження про  Ambre Antique Coty трохи історії та про флакони.

   Додам, що спілкування з колекціонерами піднімає настрій, бадьорить та вселяє надію. Щоразу тішуся, коли у стрічці новин зустрічаю нові фото чи повідомлення представників парфумерного товариства. Мрію про купівлю нового флакона, а ще більше прагну зануритися у вивчення нової ароматної історії.
   

середа, 22 червня 2022 р.

Хюррем Султан Чар-Зілля & аромати та запахи Османської імперії

 Хюррем Султан Чар-Зілля



    
Як і у багатьох із вас, у певний момент й у мене з‘явилася потреба у поглибленому вивченні української історії, як альтернатива ненависті до всього російського.
Цикл фільмів «Скарби нації» змінили «Таємничі манускрипти», далі «ДНК- портрет нації», лекції Олександра Палія…
У багатосерійному проєкті «Таємниці великих українців» серію про Роксолану все відкладала на «потім».
З часів читання у дитинстві Павла Загребельного чомусь ця відома історія ніколи не викликала особливого інтересу, навіть коли у Стамбулі оглядала палац Топкапи, собор Святої Софії та терми Роксолани.
Та ось з перших хвилин фільму, присвяченого нашій знаменитій землячці, зачарувалася розповідями про… парфуми.
У мить, все, що, здавалося, залишилося у минулому житті, пригадалося і поволі стало оживати.
Як результат: дві книги Олександри Шутко (мистецтвознавця, яка родом із Нововолинська !!!), ПАРФУМИ «Хюррем Султан» від бренду авторської парфумерії Чар- Зілля та маленьке знайомство з парфумеркою Ксандрою Осініною!
Щовечора я потрапляла у світ красунь гарему та конкуренції за увагу, зосереджувалася на описах вбрання та елементах декору, слідкувала за ходом дій історії. Та все ж найбільше чекала миті, де авторка описувала аромати.
Для атмосфери та настрою наносила краплину "Хюррем Султан", які своїм гірко-пряним звучанням розблокували спогади про Гранд базар у Стамбулі. У якийсь момент стала мріяти про мандрівку до величного міста, щоб з новим досвідом поринути в історичні таємниці.
Поволі все переплутувалося: сюжетна лінія роману, думки про Стамбул, парфуми і я засинала так міцно, що не чула звук сирени.
До частини композиції, де мала б з'явитися троянда, улюблена квітка мешканців султанського палацу, я так ні разу й не дісталася. Все відкладала уважне знайомство на вихідний день, щоб скласти повне враження, та поволі відволіклася на улюблені аромати, за якими заскучала за час війни.
Дочитавши "Роксолану", взялася за "Хатідже Турхан". З захопленням помічала сторінки, де йшлося про ароматні традиції. Взагалі, авторка часто використовує ольфакторні характеристики у своїх описах, тому не дивно, що шукачам запашних вражень є цікавий матеріал.
Та мушу визнати, що натішившись східною темою, втратила інтерес. Маючи звичку дочитували все до кінця та додивлюватися фільми, 2 том все ж відклала на "потім".
Для логічного підсумку несподіваного інтересу до долі знаменитих українських красунь знову дістала "Хюррем Султан". Як добре, що у дні холодного травня не було натхнення описувати композицію, тому що, на мій погляд, парфуми створені саме для виснажливої спеки, яка зводить з розуму в останні дні.
Я у захваті!!! Якщо історію Хатідже Турхан дочитаю іншим разом, то парфуми, присвячені Роксолані, буду носити вже та з величезним задоволенням, адже я таки дочекалася тієї частини, де про троянду! Але все з початку...

Парфуми Ксандри Осініної мають пряно-гіркий кардамоновий старт з камфорним холодком. Часом здається, що розжувала запашне зернятко та відчула й кислинку, й пікантну гостроту, й маслянистість. Протягом всього розкриття "Хюррем Султан" будуть помітні гіркі ознаки цієї спеції.
Поволі аромат солодшає та теплішає. Запах висушених трав з ледь вловною медовістю. Чомусь очима починаю розшукувати квіти безсмертника та за мить відволікаюся на грайливу ментольну свіжість, яка змінюється смолистістю, терпкістю гвоздики, натяком на анімалістичність, тихим витонченним запахом шкіри, мильністю та карамельною тілесністю.
Довгоочікуване трояндове серце заявляє про себе фруктовими з кислинкою та свіжістю ознаками, які повільно стають помадними, далі персиковими, згодом солодкими. Ці враження виникають несподівано та довго тримають посмак. До повного естетичного задовлення не вистачає пляшечки, зразок якої знайшли під час розкопок Едірненського палацу у 2009 році. Неодмінно додам інформацію, яку вишукала у мережі, як і описи Олександри Шутко, а поки що закінчу з парфумами Ксандри. Поступово "Хюррем Султан" стає кремовим, солодкувато-вершково-ванільним, карамельним з солоним посмаком. При найменших рухах помічаю ознаки квітково-помадної аури з делікатними пряно-гіркуватими мінливостями. Чарівно та цікаво! Разом з тим не почуваюся мешканкою гарему, чого б мені не хотілося.
Під час розкопок Едірненського палацу, де знаходилися султани розквіту Османської імперії, такі як Фатіх Султан Мехмет та Сулейман Чудовий, виявлено багато об'єктів, які проливають світло на суспільне життя того періоду. Флакони парфумів Хюррем Султан.


Трохи корисної інформації про аромати в Османській імперії, яку я знайшла у блозі Turk Parfum:
"У той час, як Європа намагалася замаскувати неприємні запахи на їхніх тілах та одязі за допомогою парфумів, в Османській імперії парфуми були культурою, яка виявлялася у всіх аспектах життя. Серед ремісників Стамбула важливе місце займали аттари, цінителі послуху. Улюбленими ароматами були троянда, жасмин, фіалка, нарцис, лілія, базилік, гвоздика, мускус, амбра, уд, камфора та сандалове дерево. Палаци, особняки, мечеті, ложі дервішів, особливі могили. Подбали про те, щоб труни, коштовності, намиста й, звісно, одяг, добре пахли. У кулінарному мистецтві було важливо, щоб страви, десерти та напої добре пахли. Звісно, ароматні пахощі, що поширювалися всюди, знайшли своє місце у людському тілі. Аромати, нанесені на волосся, бороду та шкіру, були невід'ємною частиною води для купання. Навіть у деяких мечетях до води фонтанів додавали пахощі. Після трапези руками мили руки духмяною водою під назвою "відвар ладану", яку спостерігали у 1593 році. Композиція цього аромату, доступна лише еліті, було розроблена у палаці Топкапи."
Bihter Turkan Ergul - турецька парфумерка, яка створює персоналізовані аромати та досліджує запахи, якими користувалися султани, розповідає: "Палац Топкапи має дуже складний архів ароматів й він дуже ретельно зберігається. Хюррем Султан робили масаж із 70 грамами лавандової олії, щоб заспокоїти. М'ятну олію додавали у лимонний аромат від головного болю. Амбра на сосні підвищує сміливість й знімає втому. Відомо, що запах Османського гарему - мускус і амбра. Цю інформацію ми черпаємо із записок, які залишив тодішній голова Палацу Топкапи".
Відомо з джерел, що Роксолана любила аромати трояндової олії, квітів липи, гвоздики, орхідеї та жасмину. Спокусливі аромати оточували Роксолану й у помешканні. Підлога її опочивальні була із кедра та сандалу. У той час султан Сулейман дарував їй європейські парфуми. Так, під час угорської компанії у 1526 році він надіслав флакон за 60 флоринів. Такі ж парфуми отримала й наложниця Гульфем, що викликало незадоволення Хюррем. Олександра Шутко описує ту сварку, коли Роксолана з пересердя випила запашну рідину та розбила пляшку.
Для повноти вражень залишу ольфакторні цитати із "Хатідже Турхан" Олександри Шутко:
"Чорна тінь виросла перед нею, затуливши своїм тілом у пишних чудернацьких одежах залишки світла. Чорт був огорнений незнаними пахощами, терпкими й ледь солодкими, від яких у дівчинки запаморочилося у голові".
"У залі почулися легкі жіночі кроки, м'які, немов ступала кішка. З ними тягнувся шлейф тонких солодких пахощів".
"Валіде-султан промовляла голосом ніжним, солодким, як пахощі, що її огортали"
"Султан вирішив кілька днів вичекати. Коли йому здалося, що минуло достатньо часу, аби Хатідже перестала гніватись і навіть засумувати за ним, Ібрагім надіслав їй пахощі. В оздоблених перламутром та слоновою кісткою скриньках з червоного дерева, доправлених у палац з Азії, ці аромати коштували неаьиякого статку. Разом із пахощами до башкадуні віднесли привезені з Європи ніжні парфуми у витончених скляних флаконах". " У Констатинопіль увірвалася осінь. Дощові дні минали ув дивній сплячці. Іноді, коли Хатідже прокидалась і почувала невеликий прилив сил, вона клала поруч книжки в золочених оправах , що пахли мускусом і пожовклим листям".
"...чиновникам докучала любов Ібрагіма до соболиного хутра й аромату амбри, через яку для них запровадили новий податок".


пʼятниця, 17 червня 2022 р.

Terracotta Voile d'Ete Guerlain

 Terracotta Voile d'Ete Guerlain

Terracotta Voile d'Ete Guerlain


   З великим задоволенням дістала Terracotta Voile d'Ete Guerlain. Вчорашні думки про грушу спонукали до цього. Уявляла щось на зразок: "Ну, ось! Оце груша!!!", а у результаті - краса, але без омріяного фрукта. Тому, напевно, даремно вчора не виказала гарних слів Pear Inc.

   А літня історія Guerlain розкривається ментольною прохолодою та виразним гіркувато-боронисто-кремово-помадним запахом гвоздики. Так багато характеристик та все про одну квітку. Та вона того заслуговує, адже така реалістична.

   Коли розпорошиться серпанкова пряність та камфорність гвоздики-спеції, з'являться ознаки екзотичного іланг-ілангу. Далі чи то про про кремову ваніль, чи ванільну кремовість. Здається, причетний до ситуації й геліотроп. Згодом промайне й ірис.

   А ось і солодка фруктовість! Апетитна й  сонячна та не грушева. Та байдуже! А гвоздика - головна квітка серед моїх букетів цьогорічного сумного літа.





    Terracotta Voile d'Ete Guerlain
   
   
   
   
   


четвер, 16 червня 2022 р.

Pear Inc Juliette Has A Gun

 Pear Inc Juliette Has A Gun


   Коли втрачається звичка, ми позбуваємося її умінь та вправності. Губиться здатність критично оцінити. Звичайно, все відновлюється та потрібно для цього знову час та ресурс.

   Я вже забула чому саме у мене не має жодного аромату Juliette Has A Gun. Наталя на зустрічі, коментуючи композиції Романо Річчі, внука славнозвісної Ніни Річчі, зауважила, що я їх не люблю та чому саме також не пригадала.

   Побачивши у парфумерному магазині "малі форми" "Джульєтти з пістолетом", вирішила що є нагода компенсувати відсутність бренду у колекції. Тим більше, що так закортіло аромату стиглої груші.

   Солодкий фруктовий старт Pear Inc, швидше, про грушевий компот чи газований напій "Дюшес". Іншим разом - це смачна жуйка з радісним апетитним смаком.

 Згодом залишається лише невагома солодкість, без приторності та калорійності. Саме такий карамельно-кремовий смаколик не додасть жодного зайвого гр до ваги та й не відштовхне оточення своєю толерантністю.

  Солонуватий посмак та свіжість, серпанкова пудровість та мінеральність.

   Приглушена пильність амброксана, ознак якого не можливо не помітити, як на мене, додає сучасного звучання та абсолютно не радісного. Борошнисто-деревні частинки асоціюються виключно з білувато-сірим кольором та нагадують про ремонт й щойно вибілену стелю.

   Добре, що я не працюю у парфумерному магазині, бо не змогла б рекламувати те, до чого не лежить душа.

   Для об'єктивності додам, що аромат не викликає негативних емоцій, не пригнічує, не відштовхує, абсолютно не огидний чи якийсь там ще. Уся характеристика вміщується у коротке "милий" та безтурботний.

   Власне, на аромат груші налаштовує та надихає на пошуки більш життєрадісних ольфакторних вражень. Я, наприклад, відразу пригадала, що настав час носити Terracotta Voile d'Ete Guerlain.

   Часом у шлейфі вловлюю щось привабливе та манке, що заспокоює марність покупки. Шкода лише, що не виходить розповідь ні цікавою, ні змістовною.

   Найбільше задоволення із всього - це сама купівля парфумів! Як я заскучала за радістю придбання!!! Ну, і об'єм - 7,5 мл - саме той, щоб пригадати попередній досвід. Тепер у моїй колекції є й аромат  Juliette Has A Gun (про пістолет також актуально) та я й пригадала, чому не було до цього часу.


   


      Колір флакона нагадує про море. Бірюзовий колір, яким я прикрашаю своє життя останнім часом. Та моя мініатюра, на жаль, без кольору, й, швидше, асоціюється зі звичайним відливантом, але у фірмовому пакуванні. Коли настане сезон груш, обов'язково сфотографую.

вівторок, 14 червня 2022 р.

A la nuit Serge Lutens

 A la nuit Serge Lutens



   "Хочеш квітів? Йдемо до мене, я тобі наріжу букетів" - традиційно пропонує Наталя, а мені несила щоразу відмовити і коротке "так" переважує на терезах усю скромність.

   "Вибирай: жасмин чи троянди?"- цікавиться Наталя моїм вподобанням цього разу, а вже за кілька хвилин щедро нарізає і троянди, і жасмин, і м'яту, і любисток, і ще багато чого в залежності від пори та цвітіння.

   

   Якщо від троянд не можливо відірвати погляд, то від аромату жасмина чубушника обертом йде голова. Й тішитись не перетішитись...

   Продовження історії втілюється у вибір аромату й першим на думку спадає A la nuit Serge Lutens. "А потім я дістану щось трояндове"- ніби виправдовуюсь я перед розкішними квітами у величезній зеленій вазі.


  
 
    Квітково-терпкувата прохолода з фруктовістю та деревно-зеленкутою гіркотою доповнюється солодкою хмільною медовістю на старті композиції.

   Помітила, що останнім часом надаю перевагу парфумам з ароматом квітів, які зачаровують холодним звучанням.  Хоча, характеризуючи ольфакторну палітру жасмина, часто вживаю таке порівняння як "полум'яне", "гаряче", та є у ній й та витончена крижана кришталева дзвінкість.



   Наталка не любить аромат квітів ні у парфумерії, ні у природі. Я уявляю її негативну реакцію та коментар про головний біль, що викликає усмішку, бо ми щоразу жартуємо на цю тему.  А я ж пірнаю у п'янке та в'язке звучання й тішуся, тішуся, ті-шу-ся-я-я...

   


   У ароматі Serge Lutens жасмин має значні відмінності від Наталчиного чубушника. То мені пахне стиглою сливою, то зеленкуватим листям конвалії, то індолом. Далі - терпкість мускуса та кремово-вершковість бензоїна з тілесністю.

   Чергування фруктових кислуватих відтінків з пряними, світлої легкості з темним "м'ясистим" мороком ночі, діамантової прохолоди та м'якого тепла.

   Далі я вже планую дістати жасминове Orio MdO. Відразу пригадала про троянди, якими так люблю милуватися, та від аромату жасмина все ж втрачаю голову й легко змінюю плани.


   
      Колись A la nuit SL викликав у мене такі враження.

   

неділя, 5 червня 2022 р.

Chamade Guerlain edp

 Chamade Guerlain


   Кілька днів мріяла про Chamade Guerlain та все відкладала бажання на потім. Коли ж дістала, потрапила у стан, який ми називаємо "запій", та чітко пригадала часи десятирічної давнини. Саме тоді у мене з'явився цей змінний флакон без кофра. 

   Була така ж квітуча весна, але мирна, без сирен та сумних новин з фронту. Як тоді, я й зараз плутаю чи то мій шлейф звивається навколо, чи то аромат акацій вплітається у нього. Але тоді був гострий інтерес та спрага за новими враженнями, а тепер спокійна втіха та тиха радість.

   Згодом у мене з'явилися parfum Chamade та не одні. Багатогранні й розкішні та парфумована вода мені приносить не менше задоволення ось вже майже тиждень.

   Металеве брязкання альдегідів з масним слідом та восковою помадністю розпочинають ольфакторну історію edp, яку було переформульовано у 2007 році. (Про це свідчить формула 03679M у правому кутку коробки. Це нова для мене інформація від Лаури Алессі, яку я знайшла у блозі "Рейдери втраченого запаху". Важливі деталі збережу для оновлення знань. Виявляється, є що надолужувати!)

   Димність шкірки бергамоту, липка солодкість та розпорошена деревна терпкість.

   Різка трав'яниста гіркота гальбануму та пряність спецій гвоздики.

   Тягучий лікерний хміль та чарівна помадність троянди. А в повітрі - свіжість кокетливого жасмину!

   Огортаюча густа бальзамність, ванільно-вершкова кремовість та масна карамельна тягучість амбри. Гіркота деревини сандалу.

   Постійна мінливість солодкуватої кремовості та гіркої терпкуватості, квіткової помадності та пряно-деревної борошнистості, захоплення та задоволення, спогадів про минуле мирне життя та реальності.

   Якщо два останні дні уважно внюхуюся у зап'ястя, як колись, уважно слідкую за змінами та намагаюся скласти до купи враження, то перші дні "запою" ж почувалася безтурботним користувачем. Відповідно оцінки склалися різні та однаково позитивні та високі.

  Обіцяна корисна інформація для характеристики випусків ароматів Guerlain від колишнього співробітника компанії Лаури Алессі:

   Від 0 до 2999 - роки 2003-2006
   Між 3000 та 5999 - роки 2007 - 2010
   Між 6000 - 7999 - роки 2011 - 2014
   Між 8000 - 1 - 1. 

   Для переформулювання 
Chamade Guerlain потрібно знати:

   До 2007 р - 904M (edt), 917 (edp), 985M (Parfum)
   2007 р - 03679М  (edp)
   2010 р - 5659 (Parfum), 5636М (edt)
   2012 р - 7659 (Parfum)
   2015 р - 9590М (edt)
   2016 р - припинено  (edp)

   Попередні враження про  Chamade Guerlain у різних концентраціях ось тут, тут, тут, тут.

   Всі втрачені картинки обіцяю відновити.
   

    

середа, 1 червня 2022 р.

Sa Majeste la Rose Serge Lutens

 Sa Majeste la Rose Serge Lutens


   Щоранку одне і те ж: не знаю який аромат обрати, чи доречно взагалі його діставати. Часом здається, що не пам'ятаю екземпляри колекції, то не можу пригадати назву...

   Та раптом якийсь чудовий фрагмент, висмикнутий зі світу, пробуджує до життя, викликає інтерес та припрошує ласувати красою, упиватися нею та тішитися.
  
   Так вчора було з трояндовим кущем, який зустріла по дорозі. У мить пригадала Sa Majeste la Rose Serge Lutens і відчула спрагу. Докори сумління розсіялися, не залишивши навіть ні гіркої борошнистості, ні сірої пильності.






   Потім я понаповнювала пробірки парфумами для Оксани. І кожен із замовлених 5 композицій так палко закортіло нанести на себе. Такими вони видалися манкими та улюбленими!

   За кілька годин потрапила у студію свічкарки Ірини, яка наповнена, запашною енергією. Там пахне медом, воском, сіном, різнотрав'ям. У мить спланувала парфумерну зустріч. Ми ж бачилися всі разом, здається, у минулому мирному житті... Та й у цей таємничий простір можна приходити й без пляшечок та флакончиків, там така багатогранна ольфакторна палітра, що її цілющої енергії вистачить, щоб задовольнити поціновувачів.










   Продовженням цього чудового на приємності дня була книга "Любі парфуми" Любові Матвійчук. Напевно, з місяць все збиралася дістатися до полички з парфлітературою та відвертали більш важливі справи та події. А це непомітно й зачиталася... "Новий день потрібно розпочинати із милування світанком, ласування кавою та гортання книгою про парфуми"- вмовляю щоразу себе подумки. "От завтра точно це зроблю" - даю собі слово.

   Ще було одне повідомлення й також на парфумерну тему. Знайома Оленка, яка до слова працює у парфумерному магазині, помітила у родичів повний та запломбований флакон "Манон". Тепер з нетерпінням чекаємо результатів перемовин...

   Ось такими яскравими на ароматні події зробив мій вчорашній день той кущ троянди.  А сьогодні я таки дістала Sa Majeste la Rose Serge Lutens та погортала книгу про каміння та парфуми від BVLGARI. Виявилося, що у них є багато спільного і деякі сторінки видання можуть бути ілюстраціями до аромату, який розкривається терпкувато-зеленкувато-свіжим запахом троянди.





   Поступово Sa Majeste la Rose набуває ледь помітної солодкості, фруктових нюансів та мармеладного сяйва. Краплина кислого мускусу змінюється щільною медовістю та ванільним натяком. Повітря наповнюється квітковою помадністю та солодкуватий посмак доповнює задоволення від ніжного трояндового аромату. Життя продовжується. З першим днем літа!