вівторок, 19 січня 2021 р.

Chamade Guerlain

 

Chamade Guerlain


    Лінивий ранок розпочався із статті Вікторії Власової про Франсуазу Саган та аромати. Від цікавості, яку викликала розповідь, прокинулася остаточно. Колись ця письменниця була у списку моїх улюблених та тепер не можу стверджувати, бо смаки ж змінюються, як наприклад, днями переконалася з Enslaved Roja Dove. Ім'я Саган останнім часом швидше асоціюється у мене з Chamade, а назва парфумів Guerlain - це як "сир" для відомого персонажу.

   Ось так чиясь творчість може легко надихнути.

   Здається, про Chamade мені вже не має чого додати. Буду лише спостерігати та милуватися. Навіть не виникає бажання вгадувати чи буде сьогодні історія про троянду, чи про гіацинт. Але один вдох, потім інший, і непомітно застосувала ще один шлях для натхнення. І здається, він один із надійніших, хоча і не такий мотиваційний. Якось запитала своїх вихованців що саме їх надихає. Відповідь однієї дівчинки найбільше сподобалася: "ніщо, беру і роблю". Так, головне розпочати якийсь процес, а там і втягнешся...

   А тим часом парфуми вже викликають серцебиття запахом сяючого снігу та свіжістю весни. Морози не дають шанс проігнорувати реальність, але думки вже рухаються у напрямку зародження змін.

   Димність бергамоту переходить у трав'янисту гіркоту гальбануму. Зелена солодкуватість змінюється смолистою деревиною з пряними ознаками спецій. У певні моменти звучання видається зухвалим та коли звикаю до суровості та жосткості, стає комфортно і навіть бадьоро.

   І ось на терпкому тлі вимальовується гіацинт - свіжо-прохолодний, соковито-зелено-водянистий та дещо індольний. Виразний, ніби реалістичний, та швидко зникає, як і з'явився.

   Густа помадність троянди завжди не залишає байдужою у Chamade та мармеладне сяяння змінила грайлива фруктовість жасмину і квіткове серце аромату оточили гірко-пряно-шкіряні та анімалістичні звуки.

   І парфуми стали смолисто-тягучими, солодко-ванільно-бальзамними, кремово-вершковими з ознаками пильної деревини та солодко-солоної карамельної амбри. Іншими, ніж в попередні рази, але такими ж прекрасними. Особливо жіночними, огортаючими оксамитовим теплом.

 
   9.02.2020
    Важко обрати іншу композицію після вчорашньої Nahema Guerlain, якщо це не улюблений мій Chamade. Колись я у знайомого колекціонера із Америки замовила вінтажний флакон цих парфумів. Поки визначалася з іншими пропозиціями, мати продавчині, зайшовши в гості, затестила парфуми і забажала собі. Щоб компенсувати цю незручність, мені відправили мініатюрне серце (7 мл) без коробочки. І ось з рідини, яка була у тому першому флаконі, і розпочалася моя любов до аромату.

   Не зважаючи на те, що ніякої інформації, ніяких пізнавальних знаків, кодів не було, але враховуючи дивовижне звучання, парфуми були дуже давніми. Вони стали ніби камертоном, до якого я все прирівнювала інші зразки. А інші все не дотягували до того рівня. Аж поки у руки не потрапила пробірка зі зразком 1970 року, а потім і весь залишок із флакону rousbud, як і сам флакон (шкода, що пошкоджений під час відкривання).

   Ця краса опинилася у мене завдяки все тій же Людмили, яка просто майстриня діставати геніальні аромати Guerlain (і не тільки). Про це я вже не раз з приємністю згадувала.

   До речі, той мій перший флакон у вигляді перевернутого серця тепер є сховищем для парфумів, а пошкоджений rousbud до цього часу пахне.


   Та Chamade я дістала цього разу із-за аромату троянди, пам'ятаючи яка вона у ньому прекрасна. Але парфуми вирішили розкритися весняним ароматом гіацинту.

   Традиційно розпочинається історія альдегідами, які щоразу здаються іншими. Сьогодні вони воскові, злегка торкаються крижаною морозністю і навіюють думки про білосніжну сорочку. О, як вже хочеться вилізти із комфортних светрів... Далі альдегіди стають борошнистими і непомітно зникають, а, можливо, і не зникають, просто стають непомітними, а дія їх продовжується. Кислинка бергамоту, маслянистість та димність товстої шкірки. Смолистість, яка переходить у кремову ванільність та вершковість. Масляниста анімалістичність.

   Першим із квіткового серця композиції виділяється землисто-гірко-трав'янистий голос гіацинту, який поступово запудрюється.

   Промайнула свіжість та ніжність конвалій. Особливо помітно соковите зелене листя. І величезний букет нарцисів! І хоча про них ніхто не згадує, я чую їх гірко-вологий з тихою болотністю аромат.

   Димність та густа вершковість, тягуча шоколадна бальзамність відволікли думки про весну. Аромат швидше нагадує вже шаманське вариво, магічне і трохи лякаюче.

   Здалася помадність троянди і я приготувалася насолоджуватися її красою, адже саме думки про це, як я вже згадувала, надихнули мене дістати Шамад. Але знову з'явився величезний гіацинт - соковито-гірко-зелений запах, підсилений вологою терпко-солодкуватою мшистістю.

   Черговий раз вершкова кремовість, яка повільно заповнює простір, доповнюється пухкою ваніллю. Солодка карамельність амбри підсилює це сприйняття. Chamade поступово стає оксамитово-теплим, огортаючим та лагідним.

   Анімалістичність, про яку я вже згадувала, з часом набула гірко-шкіряних відтінків. І знову бездонна і поглинаюча шипровість. І так безкінечно мінливо та прекрасно.

 
   6.11.2019
    Я планувала носити Chamade Guerlain одного дня в Парижі, але там так захопилася іншою композицією, що про улюбленця забулася. А так мріяла сфотографувати флакон...І він так органічно вписався би на тлі саду Тюїльрі.

   Та Chamade завжди є доречним і у дощовому Рівному також. Тому дістаю його з величезним бажанням і щоразу з хвилюванням.

   Насичена гірка зелень гальбануму з маслянисто-камфорними нюансами. Димність бергамоту та цитрусова грайлива льодяникова кислинка.

   На тлі сурово-строгої організованості розквітають елегантні витончені гіацинти з борошнисто-зеленим ароматом.

   Доповнюють квіткову вишуканість помадність троянди та дощова ніжність весняного бузку.

   Тягучої вершковості, особливої манкості та привабливості додає магічний бензоїн. Шоколадно-смолиста бальзамність викликає запаморочення.

   Підсилюють враження помадно-мильні альдегіди, які сьогодні можна і "не роздивитися", і не згадати та їх здатність висвітлювати квіти не оцінити не можливо.

   Чергування розтертої в пальцях зелені та духмяних зернят соняшника, персикової фруктовості та помадності, дзвінкості конвалій та тягучої кремовості. І та мармеладність троянди, якої мені не вистачало весною!!!

   А ще сьогодні в Chamade Guerlain я помічаю ознаки Chanel №5.

   І все ж таки шкода, що я не згадала про аромат у Парижі. Його елегантно-вишуканий, помадно-кремово-борошнистий хвилюючий характер так перекликається з образом міста і викликає часте биття серця, а емоції зашкалюють від побаченого і відчутого.

 
   8.05.2019
   Звісно, після вчорашньої парфумованої води Chamade Guerlain сьогодні я не могла не дістати парфуми. Густий, щільний старт, в якому ознаки терпкого бергамоту та димність натякнули, що всі знайомі компоненти на місці. І якщо у edp дійство відразу заворожувало, то у parfum все відбувається спочатку стримано, майже не помітно.

   Кислинка, димність, камфорність, терпкість - палітра вражає багатогранністю. Ніби все те ж саме, але в 3Д ефекті та наповнено повітрям і життям. Солодкувата зелень насичена та яскрава, але без характерної суворості.

   Маслянистість альдегідів, про яку варто було б зауважити з самого початку, помітно ще й з часом.

   Тягуча вершковість поступово стане солодкувато-карамельно-шоколадною.

   Переплетені голоси кислувато-фруктово-індольного жасмину, зелено--гірко-борошнистого гіацинту та соковитих стебел.

   Свіжість та дзвінкість конвалій, огорнутих листям. Особливо їх краса помітна на відстані, коли аромат не вдихати зі шкіри, вткнувшись носом у зап'ястя. Враження, що якщо поверну голову, то неодмінно побачу величезний букет. А на свіжому повітрі запах весняних квітів став ще веселішим і всю дорогу кокетничав з прохолодним вітерцем, привертаючи увагу йдучих позаду.

   У зворотньому напряму ввечері мене супроводжував кремово-трав'янистий шлейф ніжного бузку. Всю дорогу озиралася, щоб переконатися, що навколо не має квітучих кущів або інших носіїв парфумів.

   Chamade звучав особливо, виключно по-весняному. І хоча мені не вистачало звучання тієї вражаючої мармеладно-помадної троянди, як минулого разу, ольфакторних вражень було достатньо.

   На фото флакон rousbud, у якому знаходилась ця дивовижна рідина. Шкода, що розтрощений стопер-бутон. Але склянка до цього часу пахне хвилюючим кремово-пудровим ароматом. 

   13.01.2019
   В парфуми Chamade Guerlain із флакону rousbud, як називають колекціонери, або amphore 1970 років я в мить закохалася. І, забувши про своє рішення задовольнятися зразками парфумів у пробірках, відразу забронювала залишок і сам флакон у колекціонера Людмили. Це моє ароматне Я!!! Принаймні, сьогодні воно таке. Мене просто переповнюють емоції і відчуття щастя!!!

   Ці радісні враження доповнилися приємним навколопарфумерним спілкуванням з іншими любителями ароматів. Всього кілька фраз і ти черговий раз розумієш, що не один маєш таку прекрасну залежність і від цього лише кріпне впевненість у продовженні цього стану.

   Отже, Chamade Guerlain. Звичайно, розпочинається соковитим, вологим, з ледь вловимою маслянистістю, навіть камфорністю, суворим трав'янистим зеленим гальбанумом, зарослі якого поступово змінює ніжніша гірчинка гіацинту, а з часом з'являється вершковість і щось солодкувато-борошнисте.

   З кожним новим вдохом аромат стає все більш наповнений повітрям, хоча абсолютно не прозорий. Чергування гіркої борошнистості та солодкої мармеладності, в яке вплітаються вершковість, пильність, мильність, в'язкість та тягучість.

   Зелений колір поступово набуває золотого сяяння завдяки великій кількості пилку, а поява троянди робить його малиновим. Недаремно саме ці парфуми у флаконі, який має стопер у вигляді бутону троянди! Ця квітка у композиції дивовижна. Її ароматна багатогранна палітра викликає купу асоціацій. Це і ніжні пелюстки для створення романтичного настрою, і апетитне солодке варення, і святковий букет, і п'янкий тягучий лікер.

   Спостерігаючи за мінливим фруктово-мармеладно-помадно-кремовим ароматом троянди мені здавалося, що це вершина, кульмінація композиції, що гарнішого бути не може. Та наступним етапом було звучання цієї ж троянди на фоні гірко-пудрових гіацинтів. Виявилося, що і це ще не всі ольфакторні задоволення. В якийсь момент я навіть розгубилася, так як почула вчорашній Pois de Senteur Guerlain, і ті метелики, і їх помахи крил, і мрії, і ніжність. В цьому місці Chamade саме про те кохання, яке буває раз в житті, про  яке пишуть поети, знімають фільми і всі мріють.

   А тим часом ванільний бензоїн додав щільності та тепла, але свіжість відновила весняна конвалія. О,Боже! Величезна солодкувато-вершкова гвоздика! Точно така, як в Opium Yves Saint Laurent. Галюцінації? Ні! Ще кілька разів я вловлювала ароматні фрази, які нагадували іншу парфумерну легенду, що було підтвердженням, що я не збожеволіла все ж таки від щастя.

   Тягуча шоколадно-ванільна бальзамність і знову соковиті гіацинти з горіховою маслянистістю та пудровою гірчинкою.

   Chamade такий різносторонній, багатогранний, викликає у мене особливе ольфакторне задоволення і захоплення. І гірко-терпко-серйозний, і мармеладно-трояндово-захоплюючий, і пудрово-гіацинтово-витончений, і весняно-чистий, і майже прозорий, і діамантово-сяючий, і тепло-бальзамно-обволікуючий, і п'янкий, і дзвінкий, і лагідний, і пристрасний. Зернистий, борошнистий, помадний, пудровий, кремовий, шовковий, оксамитовий.

   Хоча враження абсолютно не псує, але все ж шкода, що не знайшла постера Chamade Guerlain у флаконі amphore. Для наглядності використала світлини із Інтернету.


   

Немає коментарів:

Дописати коментар