четвер, 7 січня 2021 р.

Dali Salvador Dali

 

Dali Salvador Dali


   На парфумерній зустрічі Наталя дала мені для знайомства чотири аромати Salvador Dali і ось вже кілька днів ходжу навколо них і не знаю з чого розпочати. З творчості художника? З ідеї підприємця? З тих чудових флакончиків, які нагадують новорічні іграшки, якими тішуся, як дитя, перебираючи у руках та переставляючи з місця на місце? Не зважаючи на масове виробництво, симпатично доповнять і поличку колекціонера, і додадуть стильності інтер'єру.

   Зрозуміло, виникає бажання дістати "Щоденник одного генія" та розглядати деталі картин, розшифровувати образи, а там вже можна погрузти надовго, так як думати образами не лише улюблене заняття, а ще й робота.

   Зазвичай парфуми найчастіше асоціюються з модою, іноді з ювелірними виробами, але набагато рідше з мистецтвом. Та чи не нагадує художник, який змішує свої кольори на полотні, парфумера, який поєднує ефірні олії у пляшці?

   Отже, іспанець Сальвадор Далі - епатажний художник 20 ст, автор сюрреалістичних картин, дизайнер та декоратор, письменник, шоумен.

   В той час, коли Сальвадор Далі був вже визнаним генієм, у парфумерному товаристві з'являється ім'я одного підприємця, який згодом стане і парфумером. У 1976 році було засновано французьку сімейну парфумерну компанію Cofci, з часом зміниться назва якої на Confiluxe, і президентом її був саме Жан-П'єр Гриворі. Він не лише дотримувався ідеї поєднувати традиції та ноу-хау, але й головним завданням вважав досягнути злиття мистецтва та парфумерії.

   І ось у 1982 році Жан-П'єр Гриворі вирішив пов'язати історію свого бренду з іменем Сальвадора Далі. Знайти контакт та отримати зворотній зв'язок виявилося дуже легко - таким чином у компанії Confiluxe з'явилася лінія Salvador Dali. 17 грудня 1982 р. відбулося підписання Світової ліцензійної угоди Сальвадором Далі в Шато де Пубель.

   Співпраця художника та підприємця розпочалася випуском парфумів Dali. Парфумером композиції був Alberto Morillas та Сальвадор Далі попросив, щоб в ароматі були обов'язково присутні нотки жасмину і троянди. Жасмин він любив сам і часто малював себе з квіткою жасмину за вухом, а троянди любила дружина Гала.

   Лімітовану серію випустили у 1983 році. 5 000 кришталевих пляшок викликали захоплення та мали хороші відгуки. Вартість однієї - 20 000 франків і вага її більше 1 кг! Пишуть, що бажаючих було значно більше, ніж самої пропозиції. Знайшла інформацію, що сьогодні такий флакон можна придбати за 2 000 євро.

   Ми можемо лише здогадуватися, що жасминово-трояндові парфуми з шипровою базою були прекрасні, а ось незвичний флакон у формі "губоносу" можемо добре роздивитися на постерах та світлинах або ж, якщо комусь повезе, то реальний зразок у художньому музеї Жакмар-Андре у Парижі.

   Дизайн флакону та упаковки був створений під впливом картини "Явлення обличчя Афродіти Книдської в пейзажі", яку Далі створив недавно у 1981 році. Риси скульптури стали відомі по всьому світу,  на упаковці - сама картина та автограф художника завжди викликає інтерес.. Це був єдиний флакон, в розробці якого брав участь сам великий художник. Але виробництво продовжилося і майстри виконуватимуть наступні упаковки, дотримуючись всіх деталей і мотивів картин Сальвадора Далі.

   У 1983 році Dali Salvador Dali у концентрації parfum виходить у чорному флаконі, який ми називаємо "чорні губи", а у 1985 - концентрація Parfum de Toilette виходить у прозорій пляшці "прозорі губи".

   У мене було колись знайомство з парфумами Dali Salvador Dali і з того часу я мрію про свої "носогуби" та медовий аромат жасмину. Кілька днів розношую концентрацію Parfum de Toilette і, якщо чесно, то буду навмисне до неї лояльною. За достовірною інформацією, звісно, потрібно розшукувати вінтаж. А сучасний зразок - це бюджетний варіант композиції.

   Отже, розпочинається Dali Parfum de Toilette Salvador Dali колючими альдегідами, які створюють атмосферу стилізованої вечірки у стилі "ретро". Напевно, хтось може скривити ніс, але я саме таке люблю, тому розглядаю композицію під іншим кутом.

   І ось він, медовий, фрутковий і неймовірно чуттєвий аромат жасмину, аромат улюбленої квітки Сальвадора Далі. З вловимою індольністю і навіть натяком на Joy Jean Patou.

   Зелені стебла нарцисів і краплина болотного духу. Помадність, але можна лише здогадуватися, що це ознаки троянди.

   Тиха солодкувата ванільність. Аромат дуже швидко розвивається і за пару годин вже залишається лише мускусна база.

   Це не багатогранне, але симпатичне звучання Dali, псує хімічний запах перукарні та лаку для волосся. А можливо, мені лише так здається...

   Але не зважаючи на останні враження, дуже задоволена вивченням теми. Та й освіжила та підсилила бажання розшукати парфуми. Ну, а мініатюрні флакончики чому б не придбати як прикраси для ялинки...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар