середа, 13 січня 2021 р.

La Belle et l'Ocelot Salvador Dali

 

La Belle et l'Ocelot Salvador Dali


   Було кілька історій, коли згадували назву La Belle et l'Ocelot Salvador Dali, іншим разом мова йшла просто про оцелота та пляшку у формі кота. І щоразу я розуміла, що це прогалина у моїх парфумерних знаннях. І навіть на останній зустрічі про цю композицію знали всі присутні, окрім мене. Та як кажуть "не соромно не знати, соромно - не хотіти знати".

   Ось завдяки Наталі знайомлюся і я з "Красунею і чудовиськом". Концентрація edp, випуск 2014. Парфумер Henri Bergia, який співпрацював з Cofinluxe на початку 2000 років та створив три композиції на тему кави.

   Флакон із матового скла з рельєфом мультяшної тварини, яка мені швидше нагадує тигрика, хоча це і є той відомий оцелот. Взагалі, оцелот - хижий ссавець, типовий рід леопардів із родини котових. Ще кажуть, що це кіт, який подібний на маленького леопарда.

   У мережі є багато світлин, на яких зображений Сальвадор Далі у шубі з леопардовим малюнком та у супроводі оцелота. Найпопулярніше фото ось це:

   Існує купа історій та навіть анекдотів про художника та цих тварин. Та й у творчості періодично з'являються представники родини котячих. Наприклад, найвідоміша картина із дуже складною назвою та змістом "Сон, викликаний польотом бджоли навколо гранату, за секунду до прокидання".

   На попередньому фото ж зображений оцелот на прізвисько Бабу (на хінді означає "джентльмкен"), який належав менеджеру художника Джону Пітеру Муру. Та він був не єдиним домашнім другом, розповідають про цілу компанію таких котів. А ось Бабу був найвідомішим, проживав життя справжнього джентльмена, харчуючись у найкращих ресторанах, подорожував першим класом та зупинявся у п'ятизіркових готелях.

   Отже, аромат "Красуня і чудовисько" має бути анімалістично-гірко-пряно-шкіряним - вирішила я, наносячи рідину у передчутті якоїсь ексцентричної ольфакторної історії.

   Та цього разу виникає бажання обуритися! При наявності такого матеріалу можна було б створити якщо не сюрреалістичний аромат, то все ж з тваринними акцентами, хижими звичками, які мають викликати і страх і захват одночасно, а натомість -- щось голосне та яскраве, насичене, у стилі 1980 років. На перший погляд аромат із пряно-гірко-солодкуватим звучанням здався подібним до Coco Chanel, та навіть не при прискіпливому спостереженні порівняння не витримав.

   Солодка фруктовість, помадність, щільна карамельна вершковість з натяком на ваніль. Серед загального та абстрактного "каламбуру" найвиразнішим видався абрикосовий османтус та згодом смолистість пачулі. І все, що можу сказати. Ні "красуні", ні "чудовиська", на жаль. Так пахне у парфумерних відділах, коли змішуються в повітрі всі тестовані парфуми.

   Напевно, інколи краще чогось не знати... Та з іншого боку - ми ж розуміємо, як це все відносно буває і на іншій шкірі, можливо, La Belle et l'Ocelot це інша історія.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар