субота, 2 січня 2021 р.

Marie de Medicis 12 Parfumeurs Francais

 

Marie de Medicis 12 Parfumeurs Francais


    Мабуть, "королівські" аромати 12 Parfumeurs Francais можуть трішки компенсувати відсутність далеких подорожей і я з задоволенням поринула у віртуальну мандрівку, заглибилась у історію, пройшлася королівськими палатами, підслухала таємничі історії.

   Чергова ольфакторна розповідь про Марію Медічі, яка стала другою королевою Франції у сім’ї Медічі після Катерини, заручившись з Генріхом IV. Її головним радником був майбутній кардинал Рішельє. Марія відома тим, що замовила будівництво Люксембурзького палацу в Парижі, а в 1622-1624 роках викликала фламандського художника Пітера Пауля Рубенса, щоб прикрасити галереї 21 картиною, які зображує події з її життя.

   У вільний час Марія Медічі любила розважатися. Їй подобалося стріляти по воронам і влаштовувати лялькові вистави. Оскільки королева любила тварин, у неї був власний зоопарк. Крім цього Марія захоплювалася грою в карти і витрачала шалені гроші на придбання ювелірних виробів.

   То якими ж мають бути парфуми, присвячені Марії Медичі? Так, солодко-квітковими з гіркувато-деревним тлом. Саме такими створив їх один із 12 парфумерів компанії.

   Розпочинається парфумерна розповідь цього разу також солодкуватою фруктовістю, але вловлюю не екзотичні нюанси, а ніжний запах оксамитової шкірки персику, м'якіть груші та стиглої сливи. Дуже швидко з'являється виразне звучання квітів глоду. Делікатна солодкість та свіжість на тлі деревини з ледь вловимою кислинкою, гіркотою та трав'янистістю.

   Тиха рожева помадність, яку поступово підсилює солодка медовість.

   Пухка солодкість ванілі така витончена, що неодмінно сподобається навіть найвибагливішим поціновувачам. 

   Поруч із запахом терпкої деревини вловлюю фруктово-мармеладний відтінок. Здається, ще мить і з'явиться аромат троянди. Та навпаки, він зникає, а натомість чую апетитну карамельність з яскравою вершковістю.

  Сиропна липкість чергується з льодяниковістю, потім пахне пирогом із вишнею і знову деревиною, але вже гіркувато-борошнистою.

   Не зважаючи на обмеження у вживанні кондитерських виробів, ось такий королівський десерт я би точно скуштувала. Та парфуми так ласо пахнуть, що повністю задовольняють потребу у солоднечі, щоб відчувати щастя. З іншого боку - приємна ольфакторна історія освіжила пам'ять на історичні події, що також не може не радувати. 

   28.02.2019
   І знову 12 Parfumeurs Francais! Парфумерна серія Royal Family Collection. Гурманська композиція Marie de Medicis така прекрасна і смачна, що мені навіть не захотілося вникати в тему, вишуковувати алегорії в образі французької королеви і з'ясовувати, чому аромат, присвячений їй, пахне так апетитно фруктово-квітково. Можливо, з часом, коли буду мати більше часу, проаналізую чи пофантазую.

   Отже, кислувато-фруктовий, освіжаюче-бадьорий, апетитний з екзотичними нюансами маракуйї чи ще чогось невідомого і добре знайомим яблуком - старт у Marie de Medicis. І я, абсолютно не прихильниця гурманіки в парфумерії, за два дні потрапляю під чари і закохуюсь. І розумію, що хочу дихати цим ароматом щастя, радості, задоволення, достатку, розкоші, безтурботності!

   Ягідне пюре під невагомими вершками. Кислувато-солодке блаженство та насолода. Зі свіжістю весни та теплом літа. Це дощ чи навіть злива квіткових пелюсток. Кажуть, що в складі піраміди є молоко. Можливо, я не виділяю цей компонент, а як пахне райське молоко, я не знаю. Напевно, саме так, як в Marie de Medicis. І це має бути улюблений напій колібрі!

   Якщо присутній мед в в композиції, то обов'язково липовий - запашний, тепло-оксамитовий, квітково-дурманячий, м'ятно-бальзамний з легкою гірчинкою.

   Але в центрі уваги в Marie de Medicis, на мій погляд, є глід. Одночасно ніжні і делікатні, світло-рожеві шовковисті з освіжаючою кислинкою квіти, терпко-медові нюанси ягід на пряно-деревному фоні. Помітила закономірність, що саме цей компонент входить до складу ароматів, які присвячені особливим жінкам: наприклад, La Belle Helene Parfums MDCI (Єлені Прекрасній) та Josephine Rance 1795 (Жозефіні Богарне). Мушу додати, що чую ще й варення із троянди та свіжість медово-фруктового жасмину на смолистому тлі. Впевнена, якщо нанести не намазом, як це робила я, то з'являться інші відтінки.

   Солодко-солона тягуча карамельність тоненькою ниточкою малює складний орнамент гобеленнів із покїв королеви, а іншим разом - це вже імітація підпису Марії Медічі.

   В базі - чергування деревини сандалу та вершкової ванілі.

   Впевнена, парфумер, який працював над композицією, добре знає біографію Марії Медічі та маловідомі факти її життя і саме тому зробив її ольфакторний образ таким привабливим десертом. Із світлин королеви для демострації аромату я би вибрала щось із її юності або ж цю, на якій зображений Генріх IV з портретом майбутньої дружини. 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар