четвер, 31 грудня 2020 р.

La Reine Margot 12 Parfumeurs Francais

 

La Reine Margot 12 Parfumeurs Francais



    Дуже виразна свіжість, терпкість, кислинка та фруктовість запашного листя смородини з ментольною прохолодою та ягідною солодкістю, апетитністю та радістю сонячного літа, зеленою трав'янистістю на старті La Reine Margot 12 Parfumeurs Francais.

   Та багатогранний початок, який заінтригував та пообіцяв виняткової краси аромат, змінився стриманим фруктово-карамельно-цукерочним звучанням. Після Madame Royale та Azay-le-Rideau навіть якось прикро за "Королеву Марго"...

   Ледь вловима димність бергамоту та ознаки нестиглого персику. Деревний тон, що характерний для квіткового звучання неролі. І зовсім неочікувано, напевно, щоб не сумували, велика порція індолу.

   Напевно, сьогодні є щось у моєму організмі, що спонукає мускус проявляти себе більше, ніж хотілося б.

   Масна деревина, тягуча карамельність, льодяниковість, ванільна кремовість та делікатна тілесність.

   А іншим разом La Reine Margot знову подарувала королівську усмішку та продемонструвала дружнє відношення. Солодко-гірко-пряна, з грайливою ментольністю, льодяниковістю та помадністю троянди - така яскрава та невимовно прекрасна, що останні краплини рідини викликали розпач. А згодом, після оновлення вражень всіх присутніх у моїй колекції королівських ароматів 12 Parfumeurs Francais, здивувалася, що не зустріла ні разу ні пропозицій, ні обговорень у парфумерному товаристві. Адже всі вони чудові!!! Ви не знайомі? Неодмінно розшукайте хоч  1 мл для знайомства!

   7.07.2019
    Один італійський вчений сказав: "Побувати при дворі і не побачити Маргарити Валуа, значить не побачити ні Франції, ні французького двору".

   Маргарита де Валуа, яка носила багато титулів (королева Новаррська, королева Франції, королева Маргарита, герцогиня Валуа), яка кохала багатьох чоловіків, брала участь в багатьох історичних подіях, з легкої руки Олександра Дюма ввійшла в історію під іменем королева Марго.

   Ще королеву Марго називають однією з перших феміністок світу: вона любила кого хотіла і коли хотіла, не зважаючи ні на що.

   Та найперше, що приходить на думку при згадці про королеву - її вважають однією з найгарніших жінок Франції.

   Роман О.Дюма не одноразово екранізували і в ролі Марго були і прекрасна Жанна Моро (1954), і моя улюблена Ізабель Аджані (1994), і Євгенія Добровольська (1996). За романом Генріха Манна у 2010 році вийшов фільм режисера Джо Байєра - "Генріх IV Новарський", в якому королеву Марго зіграла Армель Дойч. Для створення особливого настрою останній фільм я сьогодні навмисно передивилася та залишаюся закоханою у роботу Патріса Шеро і готова передивлятися безліч разів.

Ізабель Аджані у ролі королеви Марго (1994)

   Не дивно, що до образу гарної жінки та ще й королівської крові звертаються і парфумери. Існує чотири парфумерні композиції, присвячені королеві Марго: La Reine Margot Parfums et Senteurs du Pays Basque, L'eau de la Reine Margot Maison Nicolas de Barry, La Reine Margot Maitre Parfumeur et Gantier та La Reine Margot 12 Parfumeurs Francais. Всі вони квітково-фруктові. Сподіваюся, парфуми достойні називатися ім'ям королеви. Я ж знайома лише з останнім ароматом у списку - з La Reine Margot 12 Parfumeurs Francais, який входить у Royal Family Collection. 

Королева Марго, портрет

   Димна терпкість бергамоту розпочинає ароматну історію "Королеви Марго". Кокетлива кислинка смородини та грайлива ментольність ховаються за солодкою карамельністю.

   Оксамитова шкірка персика запашна та апетитна, до запаху якої долучається не менш прекрасна помадна троянда. Ні, вона не просто помадна. Аромат троянди винно-терпкий, густий, фруктово-ягідний, свіжий і п'янкий одночасно.

   Далі мені уявляються зацукрені трояндові пелюстки, які не лише прикрасять найвишуканіший королівський десерт, а й додадуть ексклюзивної гурманності.

   Солоно-солодка карамель плавиться, розтікається і поступово теж пахне трояндою, а далі перетворюється на кремово-вершкову пухку, невагому, сяючу ванільність.

   Солодкість така ніжна і делікатна, з квітково-фруктовими переливами, що не можливо у неї не закохатися.

   Єдине, чого мені не вистачає у композиції,- пристрасті. А ця ознака має бути найпершою, напевно, так як Марго вважають рабинеї своїх почуттів, так як вона все життя не відмовляла собі у тілесних задоволеннях. Пишуть, що навіть у 60річну Марго був закоханий 20річний юнак...

   Розповім про один цікавий момент. Не знаю, чи то я заплуталась в історичних персонах, чи хтось інший, але на сайті 12 Parfumeurs Francais на сторінці композиції La Reine Margot зображена не королева Марго, а Діана Пуатьє - ще одна відома красуня. І багато парфумерних сайтів копіюють цей портрет на своїх сторінках. Якщо я не права, виправте мене, будь ласка!

Діана де Пуатьє та Генріх II

 


Azay-le-Rideau 12 Parfumeurs Francais

 

Azay-le-Rideau 12 Parfumeurs Francais



   Напевно, із-за того, що я відмовила собі у солодощах, а організм все ж вимагає десерту, із всіх зразків 12 Parfumeurs Francais обрала сьогодні найбільш ласий Azay-le-Rideau. В очікуванні свята - це саме те, що потрібно!!!

   Радісна пухка солодка ваніль з масною гірчинкою та грайливою льодяниковістю.

   Краплина цитрусової свіжості у щільному оточенні солодко-солоно-карамельної, ні, все ж більше солодкої, а згодом з маслянисто-гірко-анімалістичними ознаками і навіть присутністю шкіри, амбри. Помічаю якусь тривожність та серйозність, що сприймається ще гостріше після безтурботних солодких веселощів.

   Ледь вловима мильність шкірки лимону. Фруктова кислинка.

   Шоколадно-пудрова деревина сандалу та тиха терпкість.

   Якби не цитрусово-фруктові, свіжі, кислі, грайливі спалахи та соковиті бризки, то могло б, якщо чесно, знудити, а так вийшло досить збалансовано і цікаво.

   Ваніль з часом стане кремово-ніжною, квітково-фруктовою, а карамельну помадність амбри буде помітно у шлейфі, про що розповість приятелька, після уважного обнюхування мене при зустрічі.

   Абсолютно безпечний десерт у вигляді парфумів Azay-le-Rideau 12 Parfumeurs Francais рекомендую тим, хто не бажає від смаколиків отримати зайву вагу.

   27.02.2019
   Ділитися ольфакторними враженнями про міста чи країни мені не менше подобається, ніж про парфуми. Вже перебуваю в передчутті наступної поїздки у витончений ... Ні, поки нехай буде секрет. А далі я збираюся відправитися в ще одне казкове місце, потім в невідомий Z. Мрію, хоч це і не реальність, про Марокко та якісь острови...

   Не можу жалітися, що мало подорожую, але знаю одну людину, яка по півроку мандрує. І, напевно, не має на карті місця, де б він не був. Зовсім недавно згадувала про свого однокласника Сергія, який ділився своїми враженнями та світлинами про Оман і у мене тоді аж виникло бажання дістати прекрасний Уд МдО.

   А ще він любить замки Франції. Систематично виставляє в групі фото. Складні назви не вдається запам'ятати з першого разу, якщо не проявити підсиленого інтересу.

   Стикнувшись з назвою Азе-ле-Ридо, я відразу засипала Сергія запитаннями, на які він відповідав з задоволенням, але не дуже інформативно, так як , перебуваючи біля цього замку, застав саме ремонт та будівельників. "Замок, як замок - типовий французький". Ех, хотілося б і мені так формулювати відповіді, маючи за плечима багаж знань, але враження жіночі все ж відрізняються емоційністю та красномовністю.

   "Чому тебе цікавить саме Азе-ле-Ридо?" - запитав мене Сергій. "Знайомлюся з парфумами з однойменною назвою" - відповіла я.

   Композиція Azay-le-Rideau входить в колекцію ароматів французького бренду12 Parfumeurs Francais, яка присвячені історичним пам'яткам. Вийшла у світ у 2015 році і я про неї б не знала, якби не Віка, у якої завжди є щось цікаве і незвичне.

   Достатньо взяти пробірку у руки, і ти потрапляєш в чари аромату, а що ж буде, якщо відкрити корок... Ти потрапиш у замок Азе-ле-Ридо...

   "За́мок Азе́-ле-Ридо́ (фр. Château d'Azay-le-Rideau) — середньовічний замок, державний історичний пам'ятник Франції. Розташований за 20 км на захід від Тура. Належить до вибраних замків Луари, є одним з найвідоміших зразків французького ренесансу. Зведений у 1518 році скарбником французького короля Франциска I на місці колишнього феодального маєтку, зруйнованого протягом Столітньої війни.

   Замок Азе-ле-Ридо розташований на острівці посередині річки Ендр, завдяки чому створюється враження, що замок стоїть на воді, в якій віддзеркалюються його стіни. Таке розташування зробило замок Азе одним з найвідоміших з-поміж численних замків Луари. Замок має незвичну Г-подібну форму, яка свідчить про перехід від готики до Ренесансу і від замку як оборонної споруди до цілковито цивільної вишуканої заміської резиденції. У його екстер'єрі поєднується модний у XV столітті стиль італійського Відродження (видовжені пропорції, пишне скульптурне декорування) та залишки середньовічного архітектури (деякі фортифікаційні деталі, машикулі, гостроверхі аспідні дахи тощо). Специфічний стиль французького ренесансу відображений у кутових бастіонах з конічними вежами, вертикальних мансардних вікнах, відокремлених пояском, та високому, із крутим ухилом, світло-сірому дахові."(с)

   Так описує замок Вікіпедія, на відміну від Сергія, красномовно. Та й Бальзак у свій час називав Азе́-ле-Ридо́ "блискучим діамантом".

   Розглядаючи світлини і знайомлячись з ароматом, приходжу до висновку, що не співпадають чомусь мої асоціації. Білосніжні стіни, синьо-сірий дах, який гармонує з бірюзовою водою річки, безліч відтінків зеленого саду чи то парку - все це не має абсолютно ніякого зв'язку з тим, що я чую. В моїй уяві багато оранжевого, коричневого, бурштинового, медового. Багато світла та тепла, солодких десертів, приємних розваг. Впевнена, що серед семи залів замку є один і в такій гамі.

   Розпочинається Azay-le-Rideau солодко-свіжо, карамельно-фруктово, ванільно-кремово, сливово-апетитно.

   Солодка, аж до гіркоти, тягуча, трохи димна та масляниста з анімалістичним натяком карамель.

   Дует амбри та ванілі феєричні! Разом, по черзі, доповнюючи одна одну чи змінюючи, вони дражнять, дивують, сміються, веселять. І здається, що танцюють, бо так виразно рухаються і застигають в позах. Спостерігати за змінами захоплююче цікаво, не зважаючи, що гурманіка абсолютно не моє направлення.

   Кислинка сливи, яку помічаю з самого початку при нанесенні, і з часом винирує із солодко-ванільного блаженства, приємно освіжає і розряджає, додає дзвінкості і жвавості.

   Карамельність з часом стає кремовішою, делікатнішою і поступово змінюється тією манкою фруктовістю та невиразною квітковістю.

   Тендітна кремово-вершкова краса, що можна задихнутися від ніжності. Ваніль, яку я не люблю, така пухка і делікатно, мила, як курчатко, і викликає сентименталіьні мімішні емоції. Інколи ваніль здається квітковою і випромінює ароматні екзотичні відтінки то тіаре, то франжипані, то гарденії. Потім вона така оксамитова і затишна, що хочеться в ній закутатись з ніг до голови.

   Гірко-шоколадно, помадно-пряно, а потім знову ванільно-вершково-солодко і так довго, протягом дня вражав Azay-le-Rideau абсолютно невідомого для мене бренду 12 Parfumeurs Francais, з іншими композиціями якого неодмінно потрібно познайомитися.

 


вівторок, 29 грудня 2020 р.

Amouage Gold pour Femme Amouage

 

Amouage Gold pour Femme Amouage



   Днями милувалася шлейфом Amouage Gold pour Femme Amouage від своєї приятельки, кремово-помадна чарівність якого надихнула дістати золотий флакон, щоб і мені наговорили компліментів.

   Терпка зелень у парфумах нагадує цьогорічну весну, лісову галявину та ніжні конвалії. Хоча аромат і не передає достовірно витонченого звучання квітів, все ж легко впізнається.

   Густа помадність троянди розчинилася у смолистому серпанку ладану і не зважаючи, що це лише початок композиції. добре чути тваринно-маслянисті ознаки та солону карамельність амбри.

   Кремово-масні альдегіди, за звучанням яких з задоволенням спостерігала, створюють особливу жіночну атмосферу, чим Gold Amouage нагадує Climat Lancome, Madame Rochas Rochas та навіть трохи Chanel №5. Та про це вже було сказано багато раз, перевірено, паралельно затестовано, проаналізовано.

   Поступово Gold запудрюється. Гірчинка деревини та сандалова борошнистість. Чергування фруктово-солодкої троянди з пряною гіркотою.

   Та милуватися Gold потрібно на відстані, щоб не кривити ніс від сіро-терпко-шершавого мускусу. Шлейф від себе я також чула. Не одноразово у нього потрапляла, щоразу дивуючись квітковою розкішшю, зеленою соковитою свіжістю, шовковою ніжністю. А який чуттєвий та одночасно дзвінкий жасмин! А який кремовий післясмак...

   І компліменти я також отримала! Від жінки, яка любить Climat. І не лише їх, а взагалі аромати і ніколи не шкодує слів на захопливі коментарі.


   
    20.05.2019
    Я вибрала Gold Amouage для головної події року - звітного концерту мого колективу. Хоча планувала парфуми Mischief Roja Dove. Чомусь в останній момент відчула, що це не те, що мені потрібно. Дістала Oiro Mona di Orio, Shem - el- Nessim Grossmith та Scandal Roja Dove. Та органічним по настрою і образу мені все ж здався Gold.

   Весняна свіжість конвалій, зеленкувата терпкість. Спочатку делікатна масляниста анімалістичність. Дивовижна густа помадність троянди. Далі альдегідна мильність та восковість. Індольно-брудні нюанси, швидше за все, належать жасмину, але окрім них є ще й фруктова медовість. Гіркувата борошнистість ірисів.

   Виразні образи зливаються в один - кремово-пудрову витончену оксамитову красу, мега жіночну. І те, що я чую, хвилює, чарує, прикрашає.

   Квітковість стає абстрактною, її хочеться "рознюхувати" та "роздивлятися".

   Карамельність амбри чергується з анімалістичними виразними відтінками. Інколи здається, що занадто відверто, на межі розпусти. Але увага вчасно переключається на зеленкувато-деревну замальовку.

   Приятелька зауважила, що аромат дуже подібний на Climat Lancome.

     1.07.2020
     Цього разу мені знадобилося два дні, щоб вловити звучання Gold pour Femme Amouage. Здавалося б, знайома композиція, а я не могла розібрати ні запашних фраз, ні головної ідеї композиції.

   Лише ввечері налагодилася гармонія і я заспокоїлася, що аромат не зіпсувався і що з моїм носом все гаразд.

   Отже, Gold Amouage - кремово-помадна ода жіночності. Квітково-альдегідна чи, вірніше, альдегідно-квіткова композиція, в якій саме альдегіди є рушійною силою і характерною особливістю. Це їх ніби серпанково-розсіяне звучання створює настрій та задає і ритм і впливає на кольорову палітру, вирішує чи бути дзвінким та кришталевим аромату, чи кремово-помадно-борошнистим, чи асоціюватися з прохолодним шовком, чи з сяючим золотом серпанку ладану.

   Терпкувато-гірка зелень з водянистістю та кислинкою. Можливо, це ознаки дощу, можливо хандри, а бо ще щось інше. На тлі густого листя конвалій солодкувата квітковість, яка повільно доповнюється помадністю та фруктовістю троянди. Іншим разом помітні і перлинки весняних квітів.

   Виразна, хоч і не голосна, анімалістичність, що додає тепла та глибини. А другого дня - це не прихована спокусливість та еротичність.

   Спочатку невагомі альдегіди видає лише кришталеве сяяння, яке просочується через насичено зелене листя, огортає пелюстки троянди та підсилює її чарівність та малиново-мармеладний присмак. А ось ввечері вони звучать помадно-маслянисто, що хочеться зачерпнути шпателем та нанести на шкіру замість крему.

   Вчора я вибрала Gold, бо хотілося чогось важкого і складного, особливого і привертаючого увагу, що вимагає пильності. Я просто забула, що Голд, не зважаючи що Amouage, розкривається витончено-елегантно по-європейськи, без пафосу та розкоші, яка характерна для бренду.

   Протягом дня переслідувала думка, що Gold вражаюче подібно перекликається з Madame Rochas і при порівнянні переконалася, що не даремно. Так, той зразок Rochas, що у флакончику з орнаментом літер R, дійсно дуже подібний.

 

 

 

неділя, 27 грудня 2020 р.

Madame Royale 12 Parfumeurs Francais

 

Madame Royale 12 Parfumeurs Francais


    Мрії та бажання рухають, штовхають, надихають, окриляють, спонукають. Особисто мені так важливо з самого ранку відчувати готовність до чогось. А якщо у списку стремлінь є кілька пунктів та прагнень, це ще більш радує та наповнює позитивною енергією.

   Так сьогодні я відправлюся у маленьку подорож. Мрію про замки Луари, Марокко та Португалію та поки тішуся можливості маленької мандрівки, бо це краще, ніж відсутність маршруту взагалі.

   Якщо план подорожі вже був складений заздалегідь, то інтерес до парочки ароматів виник несподівано, а вони також можуть відправити у дорогу, хоча і фантазійну, але не менш захопливу. І не можливо не пригадати рядки із книги Б'янки Боскер, яку я безперестанку цитую: "Запах - завідувач і хранитель пам'яті, переніс мене у часі, і я більше, ніж будь коли, контролювала свою мету: я могла схопити запах, а потім нестися в часі, просторі, почуттях. Енді Воргол, як я дізналася, часто робив те саме. "Якщо я використовую один і той самий парфум три місяці,- писав художник,- то змушую себе відмовитися від нього, навіть якщо він мені ще подобається... і коли я відчуваю його знову, це завжди нагадує мені ті три місяці". Запахи обходили мою свідомість і вдаряли миттєво. Розмарин відправляв мене назад у дитинство до прогулянок з бабусею, вина Віоньє пахнули мені канікулами на пляжі, коли я вчилася в середній школі. Гедонізм не має залишатися поодаль від щоденного життя: чимось, що плекають у ресторані із чотирма зірками або що потребує тривалого нічного рейсу до італійського узбережжя. Аромати і смаки дарували цінні втечі для задоволення заради задоволення, і ці втечі відкривалися мені будь-де, варто лише захотіти."(с)

   Є у мене зразки ароматів 12 Parfumeurs Francais, про які я з великим задоволенням вже розповідала. І хоча їх не 12, як це було б символічно, та все ж краще, ніж нічого, бо всі вони мега позитивні та надихаючі. Надихаючі не лише на сприйняття парфумів, але й на подорожі, на вивчення історії, на читання літератури та перегляд історичних фільмів.

   І ось, прокинувшись, відчула нестримну жагу їх дістати!!!

   Madame Royale 12 Parfumeurs Francais - парфумерна історія, присвячена внучці імператриці Марії Терезії. Мимоволі пригадую улюблений Відень, що викликало ще одне, зовсім не нове, бажання - знову його відвідати.

   А Madame Royale - це радісні цитрусові іскринки, які у мить запахніли свіжо, солодко-кислувато, гірко-терпкувато, бадьоро та безтурботно. Апетитна фруктовість, симпатична помадність, весела льодяниковість.

   Madame Royale - аромат святкових канікул! І хоча вони у мене ще не розпочалися, все ж три дні відпочинку подарували це відчуття. Можливо, саме тому з самого ранку так закортіло мріяти та бажати.

   Солодку квітковість на тлі деревини кедру доповнює кокетлива кислинка та ніжна кремовість, а за цим звучанням спочатку вгадується, а згодом виразно звучить тягуча карамельність амбри з солоним присмаком, маслянистістю та не чіткими тваринними нюансами.

   Деталі створюють помадність персику, мильність пористої шкірки лимону, пухкий мускус та цукерки "іриска". Фруктово-квіткова солодкість свіжа, з ментольним холодком, повітряно-легка.

   Madame Royale 12 Parfumeurs Francais - мінливий та "живий" аромат, легкий для сприймання та надихаючий. Відображаючий на 100% мій мрійливий, сповнений бажаннями ранок та готовність до дій.

 
   1.01.2019
   Сьогодні у Франції свято конвалій! Вітаю всіх любителів цієї ніжної, романтичної, весняної, духмяної квітки! Я теж дуже люблю конвалії, але лише у букеті, а в парфумах мені вона симпатична, коли доповнює, а не виконує головну партію.

   Хотіла написати, що зовсім недавно, а вже пройшов майже місяць, як я присвятила цілий день і текст цій тендітній красі, а кілька днів тому насолоджувалася присутністю її у Essence Rare Houbigant, тому сьогодні не виникли бажання парфумів з головним героєм дня.

   Можливо, похмура погода і зовсім не весняний холод вимагав чогось радісного, сонячного, яскравого. Плюс інтерес до ще однієї композиції дивного бренду 12 Parfumeurs Fransais, з якою мені вже не терпілося познайомитися. Отже, сьогодні парфуми Madame Royal, які абсолютно не пахнуть конвалією, але вони романтичні, сонячні, світлі ніби щира, добра та натхненна усмішка.

   Але кілька слів про загадковий і у нас майже невідомий бренд - 12 Французьких Парфумерів. У цієї парфумерної компанії все дуже символічно і пов'язано з магією числа 12: від дати заснування бренду 12 числа, 12 місяця, 12 року, кількості талановитих майстрів-парфумерів до назви - 12 Parfumeurs Francais.

   З часу заснування бренду до сьогодні парфумери використовують нетрадиційні та творчі ідеї, створюючи оригінальні парфуми.

   Кажуть, що вони щомісяця зустрічаються у Грассі для обговорення новинок парфумерії. Діляться своїми доробками та думками. Найкращі парфуми вибираються для подальшого виробництва в обмеженому випуску. Кожна парфумерна композиція випускається у кількості 10 000 флаконів, що робить власника парфумів винятковою особою.

   Майстри парфумерного мистецтва зберігають свої імена в таємниці. Але кількох чоловік ми все ж знаємо в обличчя: Jacques Chabert, Céline Ripert, Jean-Michel-Beccarelli, Alain Allione та Delphine Thierry.

   У асортименті компанії є п'ять парфумерних колекцій:

   Royal Family Collection - аромати названі на честь правителів династій Валуа та Бурбонів.

   Royal Marble Collection - 12 композицій у колекційних мармурових упаковках.

   Royal Gardens of France - аромати, присвячені шедеврам садово-паркового мистецтва та ландшафтного дизайну Франції у різні епохи.

   Treasures of France Collection - аромати, присвячені історичній скарбниці Франції - королівським замкам та палацам.

   Wooden Caskets Collection - колекція із 12 ароматів у колекційних дерев'яних шкатулках.

 

   Madame Royale 12 Parfumeurs Fransais - новинка 2018 року із колекції Royal Family Collection. Аромат присвячений Марії Терезії Шарлотті, старшій доньці короля Людовика XVI та Марії Антуанетти. Останньої дофіни Франції. Повне їм'я Madame Royale - Марія Тереза Шарлотта Французька, а в повсякденному житті - Шарлотта. Названа на честь бабусі імператриці Марії Терезії.

   Тепер про парфуми.

   За солодко-фруктовим стартом помітні кислинка та соковитість цитрусів, гіркувата терпкість шкірки лимону, свіжість, яка бадьорить, натяк на деревину та специфічну квітковість неролі.

   Далі неймовірна фруктово-квіткова ніжність та чарівність. Не конкретно, не чітко, а мінливо і фантазійно. То це невагоме солоlко-фруктове пюре, то смачні веселі льодяники, то зацукрені пелюстки екзотичних квітів, то вишуканий карамельно-вершково-ванільний десерт.

   Кажуть, у композиції присутній жасмин. Як я не вдивлялася, не внюхувалася, але так і не виявила звичного хвилюючого звучання моїх улюблених квітів. Напевно, це особливий якийсь сорт - медово-льодяниковий, фруктово-солодко-свіжий.

   Вся ця фруктово-квіткова радісна розповідь на фоні деревини кедру. Якийсь час я дивувалася, що така позитивна і життєрадісна композиція присвячена жінці зі складною долею. Та друга частина - солодко-бальзамно-смолисто-солоно-амброва, трохи масляниста та димна - серйозна та "драматична", якщо можна так сказати. І все стало на свої місця, пазли зійшлися, образ вимальовувався.

субота, 26 грудня 2020 р.

Nuit de Noel Caron

 

Nuit de Noel Caron


   Різдво Христове - це душевний спокій та всепрощення, гармонія та краса, простота та зрозумілість. Коли приходить розуміння Різдва  серце наповнюється радістю та тихим щастям. У кожної людини відчуття свята своє, особисте та й щороку воно, напевно, інше. Головне, щоб кожен  мав затишок та любов і неодмінно віру у добро та надію.

   Маючи легендарні парфуми Nuit de Noel Caron у скляній чорній пляшці не виникає сумнівів яку ароматну рідину нанести на тіло, щоб доповнити і так чарівну атмосферу. Гармонійне поєднання духовних цінностей та запашних. Єднання добра та краси.

   Розпочинається "Різдвяна Ніч" солодкувато-помадно, гірко-пряно, борошнисто... Ледь вловимий запах шкіри на виразному тлі сандалу.

    Масляниста анімалістичність та огортаюче тепло. Гостра кислинка, яка змінюється мигдалево-кремовою солодкістю. Радісна ваніль та соковита вишня.

   Мускус нагадує хмари, бо такий пухкий та невагомий, а ще той стан, коли "головою в хмарах", бо ті маслянисто-тваринні відтінки, з ледь вловимою гіркотою шкіри зачаровують силою та здатністю парфумерного мистецтва впливати на свідомість.

   Туге, щільне, повільне розкриття Nuit de Noel Caron ніколи не обіцяє очікуваного "шедевру" і вдається навіть розгубитися і трохи засмутитися. Та не потрібно парфуми сприймати уважно внюхуючись у зап'ястя. Диво стається несподівано, як і сходження Вифлеємської зірки. Несподівано відчуваю аромат мармеладно-фруктової троянди. Далі в цій ароматній аурі вловлюю медовість, кремовість, пудровість. Все та ж борошнистість деревини сандалу, але у іншій якості - як тло для витонченого букету.

   Загадковість та непередбачуваність Nuit de Noel Caron додає магічності святковим дням. Розкриття парфумів дарує ольфакторне задоволення. Споглядання краси - це теж молитва.

   6.01.2020

                                                              Злые духи! - Nuit de noеl...

Александр Николаевич Вертинский

Я опять посылаю письмо и тихонько целую страницы.

И, открыв Ваши злые духи, я вдыхаю их сладостный хмель...

И тогда мне так ясно видны эти черные тонкие птицы

Что летят из флакона на юг, из флакона "Nuit de Noel" ! . 

 

Скоро будет весна. И Венеции юные скрипки,

Распоют Вашу грусть, растанцуют тоску и печаль.

И тогда станут слаще грехи и светлей голубые ошибки,

Не жалейте весной поцелуев когда расцветает миндаль ! . .

 

Обо мне не грустите, мой друг ! - Я озябшая хмурая птица !

Мой хозяин - жестокий шарманщик - меня заставляет плясать ! -

Вынимая билетики счастья, я гляжу в несчастливые лица

И под вечные звуки шарманки мне мучительно хочется спать ! . .

 

Я опять посылаю письмо и тихонько целую страницы.

Не сердитесь за грустный конец и за слов моих горестный хмель...

Это все Ваши злые духи. Это черные мысли как птицы

Что летят из флакона на юг, из флакона "Nuit de Noel" !. .

 

   Ці поетичні рядки присвятив Олександр Вертинській Валентині Саніній, в яких прекрасні парфуми Nuit de Noel Caron назвав "злими". Я використала цю поезію не із-за ліричності чи якоїсь глибини, не тому, що вони мене розчулили чи схвилювали, а саме із-за того, що на мені Різдвяна Ніч Карон сьогодні звучить так, як поет написав - "злые духи".

   І це сталося вперше. Я пам'ятаю різні звучання: і квіткове, і помадне, і шипрове. А сьогодні не подібне на попередні, ніби це наше перше знайомство.

   Темне щільне звучання карамельно-димної амбри стає ще темнішим, пряно-гірким, з добре вловимими нюансами маслянистості, шкіри та анімалістичності. Містично, трохи лячно та одночасно фантастично. Це справді ніч - оксамитова чорнота відливає коричневим, сірим, синім, фіолетовим. Без жодного вогника, ліхтарика чи сяяння зірки.

   Повільно, нікуди не поспішаючи, з'являється солодкість іланг-ілангу. Ще не помітно ні сонячності квітки, ні льодяникового радісного голосу, але на темному тлі його поява радує та дає надію на розвиток.

   Поступово із смолисто-гірко-пряної темряви виринає запах деревини сандалу, який протягом звучання Nuit de Noel буде і солодкуватим, і мускусним, і маслянистим.

   Далі знову темнота ночі. І я вже подумала чи не зіпсувалися мої парфуми. Але ж зіпсовані не можуть ось так змінюватися, переливатися відтінками, хоча і гірко-пряно-бальзамними, димно-смолистими, тваринними. Це просто сьогодні Ніч видалася надто темною та довгою.

   І ось з'являється на мить помадність троянди. Солодка мармеладність промайнула і зникла, а через трохи помітила пухку ваніль. Невпевнено затремтів медово-фруктовий запах жасмину.

   Поки я внюхувалася у зап'ястя, не помітила, що навколо мене повітря наповнилося ароматом Nuit de Noel і створена аура дивовижно-прекрасна - солодкувато-квітково-карамельно-помадна, чуттєва, викликаюча захват та хвилювання, відчуття чогось ірраціонального, живого, невизначеного та такого, що важко описати. Найголовніше, що присутня та магічність, що буває у Різдвяну ніч. І мова не про комфорт біля вогнища у каміні, не про мороз на вулиці і, тим більше, не про смаколики.

   Далі запах чи винний, чи то підгнивших фруктів  змінився кремовим ароматом квітів, вершковістю, знову помадністю троянди, але вже з іншими відтінками.

   Близько до шкіри парфуми звучали протягом дня, чергуючись то запахом сандалу, то амбри. Солодкуватий мускус з'явився у базі. А ось шипровості, про яку я згадувала минулого разу, не було взагалі, навіть натяку.

 
   25.12.2019
   Приємна гурманська солодкість на тлі деревини. Мшиста терпкість та ... передчуття чогось особливого.

   Так, мшисто-волого-лісисто-смолисто-димно. І я провалююсь у ольфакторну безодню. І відчуття Різдва саме сьогодні підсилюється парфумами. І душа наповнюється радістю. Поєднання традицій, сяючої ялинки та парфумерного захоплення створюють ідеальну атмосферу свята.

   А тим часом Nuit de Noel Caron пахне сухою травою, гіркою ромашкою та духмяним сіном. Виразний запах розтрісканої пильної кори. Солодкувата деревина сандалу та та особлива витонченість його звучання, трохи мускусно, трохи маслянисто. Це аромат казкового лісу, магічного лісу.

   І хоча я з нетерпінням очікую появи квітів, багатогранна та складна шипрова частина захоплює та бентежить. І я пригадала, як люблю шипрові композиції і за ними заскучала! А тим більше, коли мова йде про такі шедеври, як Nuit de Noel Caron!

   Гірко-солодко-шкіряна анімалістичність амбри змінюється солоною тягучою карамельністю. Далі - густий запах чайної заварки, а за мить - тягуча бальзамність. Тепер це не просто казковий ліс, а неодмінно нічний. Чорно-синє небо в сяючих зірках з'явилося в уяві саме собою. І так нестримно захотілося у реальний ліс... Та, напевно, іншим разом, коли на Різдво буде не так сіро і мокро.

   Поступово з'являється шоколадність. Запах деревини стає оксамитовим і ніжно огортає теплом.

   Цукерочні відтінки іланг-ілангу зазвучали несподівано. Той тон у ароматі, що нагадує дитячий шампунь "Кря-кря", і викликає те ж бажання з'їсти, бо так апетитно пахне.

   Тягуча помадність, п'янка лікерність та фруктовість троянди на тлі деревини. Сьогодні у Nuit de Noel троянда мені видається Віфлеємською зіркою. Її аромат божественно прекрасний, наповнений світлом та ангельською силою.

   Непомітно помадність розчиняється, залишаючи лише запах підгнивших фруктів.

   І знову радість - поява жасмину - теж сяючого, полум'яного. І хоча його звучання було миттєвим і мерехтливим, що нагадало тремтячий вогник свічки у темряві, та ефект справив вражаючий.

   Ніжна кремова помадність і та вишуканість, якою відрізняються парфуми Карон, змінилися гіркою пряністю, потім борошнистістю, знову чуттєвими ознаками цибетину, лікерністю персикової троянди, запахом вологої деревини, ванільною карамельністю, квітковістю... І це звучання Nuit de Noel та зміни продовжуються, наповнюючи мій день дивовижною красою та магією. Різдвяний ранок переходить у день. І я сподіваюся, що світло у душі не затьмариться, вогник надії не згасне, відчуття свята та віри у добро не зникне.

   Всім миру та добра, гармонії та краси!



   7.10.2019
   Коли маєш в колекції ці парфуми, то не виникає питання який аромат дістати. Адже, Nuit de Noel Caron - це для мене образ Різдва, це символ величної краси, це зігріваюче тепло вогнища у каміні та родинне душевне. Це любов. Це безодня думок та об'ємна гармонія. Це таємниця та надія. Це атмосфера.

   Парфуми, трохи витримавши паузу, повільно починають оживати. На фоні маслянистої мускусної деревини сандалу першим з'являється фруктово-медовий п'янкий жасмин з вловимою індольністю та хмільним від щастя поглядом.

   Чергування чуттєвої квітковості та філософсько-задумливого запаху сандалу створюють магічну атмосферу особливого свята - інтимну та затишну. Поєднання простих мирських радостей та складних філософських понять.

   Запах крихкого вершкового печива і поруч сирої риби не дивують так само, як поруч з добром є і недосконалість, лицемірство, гордість. Тай запах риби не всі почують, я впевнена. Потрібно зосередитись добре, налаштуватися на тонкі вібрації аромату. Цікаво, а марнославство всі здатні розпізнати?

   Дивовижно прекрасна троянда - велична, наповнена спокоєм та мудрістю. Її помадно-персиковий аромат звучить на фоні все тієї ж деревини сандалу. Але це звучання викликає абсолютно інші думки, ніж запах п'янкого жасмину. Аромат троянди теж про пристрасть, але і про вірність та про самовідданість.

   Фруктова свіжість, мармеладність чергується з маслянистою анімалістичністю, легкість та сяючий вогник свічки з темрявою.

   Думки про Nuit de Noel Caron та про Різдво переплітаються і я то чітко бачу зв'язок, образи, символи та асоціації то заплутуюся, гублюся і хочеться відкрити вікно, щоб запустити морозного повітря, освіжитися, збадьоритися.

   Вдох-видох і вже моя шкіра пахне виразною маслянисто-шкіряною анімалістичністю. Далі -  контрастна тиха мускусна тілесність, несолодка карамельність, прозора пряність, суха деревина, кремовість та невагома пудровість. І я мрію про зустріч з друзями і сподіваюся, що нам буде радісно та весело.

   Для мене Різдво - це не 12 страв та кутя, це стан душі. Душевний спокій, гармонійне поєднання простих та складних речей, це можливість відчувати тонкі вібрації, вловлювати найтихіші запахи та думки.

   З Різдвом Христовим, друзі!!!!

   17.12.2018
   Якось, перебираючи пробірочки з легендарними ароматами, відкрила Nuit de Noel Caron і не змогла не нанести на шкіру. Здавалося, рідина чекала цієї миті, бо відразу ожила і створила неймовірну багатошарову квіткову атмосферу. ШЕДЕВР. Іншого слова щоб охарактеризивати це дійство не існує. Як добре, що у мене є не лише парфуми у пробірці, а ще й у елегантному флаконі із чорного скла у стилі ар нуво, чарівному футлярі із шовковими китицями, коробочці із чотиризначним номером, яка обгорнута в фірмовий корановський папір. Всі ці ознаки важливі, щоб визначити вік флакону. І думаю, що мій варіант - випуск 1953 чи 1963 року.

   Я планувала носити Nuit de Noel ближче до Нового року та Різдва, щоб підсилити святковий настрій та магічність свят. Під вчорашнім враженням від Infini знову потягнулася за пробірками, вирішивши лише "подихати" та відкласти, але аромат зачепився за пальці і варіанту іншого не залишилося.

   Карамельно-смолиста масляниста амбровість. Суха деревина сандалу і колюча шипровість. Nuit de Noel густа, темна і тепла, але не підпускаюча. Потрібно звикнути до цієї темноти і налаштуватися на особливе сприймання.

   Аромат повільно починає оживати і, здається, що без особливого бажання дозволяє себе "розглядати". Скрізь шоколадно-димну завісу просвічується емоційний та п'янкий жасмин з фруктовим ароматом та індольністю. Далі - маслянисто-солодкувато-медово-гірка анімалістичність з шкіряним нюансом.

   Якийсь час я дивуюся такому звучанню, так як була впевнена, що ці парфуми для мене зрозумілі. З голови не виходила та об'ємна квітковість...

   Несподівано аромат стає невагомим і пухнастим, солодкувато-ванільним, майже гурманським. Розпочалося чергування цієї гурманіки та гіркої анімалістичності, смолистої димності, карамельно-солоної амбровості, бальзамічності, пряних нюансів, а потім вершкової кремовості та пудровості. Навіть було помітно золотисте сяяння льодяникового іланг-ілангу.

   Та Nuit de Noel Caron потрібно "слухати" не з зап'ястя. Потрібно нанести парфуми і не намагатися щось "почути" чи "побачити". Відчуття свята з'явиться непомітно. Ним просочиться все повітря навколо. І крім ШЕДЕВР знову нічого оригінальнішого вигадати не зможу.

   Сьогодні Nuit de Noel не такий квітковий, як того вечора. Цього разу Різдвяна Ніч деревно-смолисто-анімалістична, спокуслива і манка, але така ж глибока і об'ємна та, що важливо, містична.

   21.01.2018
   Легендарные Nuit de Noel Caron ждали своего часа, отдыхая после приезда. Я не уверена, что парфюм отстоялся в полной мере, но уже нет сил ходить возле него кругами. Хотя я была знакома с композицией, но мне не терпелось узнать винтажные духи.

   Сладко-пряно-бальзамично, с оттенком корицы и соленой карамели начинается Рождественская Ночь. И все это на мускусном фоне.

   Иланг-иланг со своими лекарственно-цветочными нюансами кажется золотым. Его оттенки переливаются, светятся, то сливаются с древесиной сандала.

   Согревающий и аппетитный алкогольный оттенок рома сменяется сливочно-ванильным печеньем, но это совсем не про угощения!

   Густой аромат амбры медленно разогревается на коже и уже не только замечаю соленую карамельность, а и дымность, тягучую сладость, маслянисто-кожаную анималистичность. Тепло цибетина усиливает чувственность.

   Кроме яркого иланг-иланга цветочные звуки сдержанные. Сначала, скорее угадывается, помадно-ликерная роза и мелькает трепетный жасмин. Аромат жасмина остается на подушечках пальцев. Можно потерять равновесие от его пьянящей красоты. Фруктово-медовое горячее звучание с еле уловимой индольностью. Хочется улыбаться от счастья и плакать одновременно. А рядом с жасмином опять появляется анималистичность циветты, развивая эротическую фантазию.

   Не тяжелое, но плотное начало Nuit de Noel развивается очень медленно, испытывая на выносливость. Каждый новый звук приближает к чему-то таинственному. Хорошо чувствуется днк ароматов Caron - эта цветочно-мускусная пудровость, эта рафинированнная утонченность и элегантность.

   Цветочная пряно-сладко-смолистая часть Nuit de Noel незаметно сменяется терпко-мшистой. Появляется шершавость, колючесть, влажность, сладко-дымная землистость мха. Как говорит одна знакомая - "парфюмерное утешение".

   Nuit de Noel - глубокий, пронзительный, страстный, роковой, таинственный аромат. Духи были созданы Ernest Daltroff для любимой Félicie Vanpouille, которая любила Сочельник и ароматы, связанные с ним. Несколько лет назад у меня было чудесное Рождество, о котором я до сих пор вспоминаю с радостью. Тогда я была в Рождественской Ночи и звучание edt было очень гармонично. Сегодня аромат духов я воспринимаю совершенно без образов Рождества, без сравнения со строками Вертинского. Для меня это магия аромата, это бездна, в которую проваливаешься добровольно, с замиранием сердца и наслаждением. В них есть то, что ищешь в духах, кроме богатства и роскоши.

   Непередаваемая красота и потрясающее звучание. Живой, глубокий, объемный аромат, после знакомства с которым не хочется возвращаться в действительность.

   Если кто-то не может носить Nuit de Noel Caron, то их стоит просто знать, чтобы равняться на шедевр, чтобы научиться выделять лучшее в современном парфюмерном мире.

   Я все не решаюсь купить тот старый черный флакон в стиле арт-деко по разным причинам. То боюсь, что не смогу его открыть, то не уверена в отличной сохранности. А вот сейчас очень сожалею, что не использовала возможность (и флакон открыт, и качество проверено).

 

 

пʼятниця, 25 грудня 2020 р.

Perfume: In Search of Your Signature Scent Hardcover Neil Chapman

 

Perfume: In Search of Your Signature Scent Hardcover Neil Chapman



   

 "Парфуми: в пошуках твого ароматного підпису" - так називається книга Ніла Чепмена, яка сьогодні з'явилася у моїй парфумерно-ароматній бібліотеці.

   Гарна чорна обкладинка з дизайном у стилі ар-деко, з золотим обрізом сторінок.

   Це вже друга книга у моїй колекції, автором якої є колекціонер та блогер.

   Ніл Чепмен - автор парфумерного блогу "Чорний нарцис", який він веде вже більше дев'яти років, лауреат премії "Жасмин" та викладач англійської мови.

   Автор знайомить читачів з ароматами, якими захоплюється. Абсолютно без натяку на критику, як, наприклад, у Луки Турина.

   Книга буде цікавою для тих, хто в темі. Тобто - для нас з вами!

   Описано 700 ароматів, які Ніл розмістив у своєрідні категорії: зелені, цитрусові, квіти, класика (квітково-альдегідні та шипри), спеції, гурманіка, деревні, медитативні, океанічні.

   Мою ж увагу відразу привернула категорія "Ірис" і я в мить визначила, які композиції потрібно розшукати.

   Цікавою здалася категорія "Ерос". Не тому що така романтична назва чи пікантний зміст, а тому що в ній блогер згуртував і пудрово-східні композиції, і алкоголь, і тютюн, амбру, мускус, шкіру, та фужер.

   Останньою є категорія з назвою "Анти-парфуми та футуризм".

   Це не огляд книги, а просто хваст, тому так лаконічно, але з великим задоволенням поділилася з вами своїм враженням. Так як не має нічого постійнішого, ніж тимчасове, то ці враження зберігаю, бо коли зберуся написати повноцінний огляд, не знаю. Вже не раз думала, потрібно увагу зосередити саме на парфумерній літературі, але, як на зло, отримала купу нових ароматів.

Автор книги Ніл Чепмен, фото із мережі


100 кращих ароматів. Як вибирати і носити парфуми

 

 Книгу з обкладинкою чорного кольору з графічним зображенням парфумерних флаконів,напевно, знають усі, хто хоч трохи долучився до ароматного світу. Тому що автори її - найвідоміші парфумерні критики Лука Турин та Таня Санчес і називається вона "100 кращих ароматів. Як вибирати і носити парфуми". А враховуючи, що тематичної літератури у нас дуже мало, цей факт ще й підсилює увагу. З враженнями авторів можна погоджуватися чи ні та їх компетентність та професіоналізм не викликає жодного сумніву.

   Лука Турин - біофізик, всесвітньо відомий парфумерний критик і пристрасний любитель ароматів. Займається науковими розробками в області синтезу ароматичних речовин. Автор книг-бестселерів про аромати ("Парфумерний гід", "Парфуми від А до Я", а в вересні вийде нове видання у твердій обкладинці "Парфумерний гід 2018"). Для нього "аромат - це не запах, а певне "послання", "повідомлення" у флаконі." Особливістю Луки Турина є те, що він з легкість "перекладає" аромат на мову слів.

   Таня Санчес - співавтор книги "Аромати від А до Я" і "100 кращих ароматів".

   Видання 2014 року. Видавництво "Манн, Иванов и Фербер". Вперше опубліковано російською мовою. Перекладач Ольга Шевцова.Книга рекомендована до видання Сергієм Борисовим - парфумерним критиком, колумністом, блогером (moon_fish) Тверда обкладинка чорного кольору, цупкий папір, хороша якість друку. Хотілося б, щоб було вдвоє більше сторінок, а не 192. Та у першоджерела назва - "The Litlle Books of Perfumes. The 100 classics". Так що переклад російською дещо відрізняється. І тому стає зрозумілим, що і відповіді на запитання "де ж поради як носити і вибирати парфуми?" не має.

   "Парфуми є між іншим портативною формою людського інтелекту" - вважає автор Лука Турин.

   Знати парфумерну мову і розмовляти нею - справжнє мистецтво.

   Особливістю даної книги є те, що критики порівнювали сучасні зразки парфумерних композицій з екземплярами минулих років і поділилися своїми враженнями та асоціаціями, які у них виникли, наголосили на важливі моменти та звернули увагу на сильні сторони ароматів.

   Крім опису самого аромату (не перераховуючи компоненти піраміди) є корисна інформація про структуру композиції, до якої парфумерної групи відноситься (використовуючи свої назви - наприклад, небесно-геліотропна група), вартість а також цікаві факти про парфумера, корисні знання про натуральні та синтетичні компоненти.

   В список "100 кращих ароматів" потрапили композиції сегменту люкс (Guerlain, Caron, Gucci...) та нішевої парфумерії (Serge Lutens, L'Artisan Parfumeur, Amouage...), а також аромати з Осмотеки - музею парфумерії, де зберігаються і демонструються аромати високої художньої цінності (Chypre Coty, L'Origan Coty, Emeraude Coty, Iris Gris Jacques Fath). В передмові автори наголошують, що у список потрапили ті аромати, які за час підготовки до написання книгу "Аромати від А до Я" оцінили вище їх 1900 компонентів.

   Написана книга легко, з яскравими образними порівняннями, з почуттям гумору. Читати дуже легко і захоплююче, пізнавально і корисно.

   Тексти супроводжуються яскравими ілюстраціями, які розкривають настрій, ідею чи образ аромату, але безпосередньо ніякого відношення до композиції не мають. В основному це зображення гарних жінок на різноманітних фонах. Не вистачає світлин з флаконами, постерів, портретів парфумерів, символіки брендів.

   Зміст книги складається:

   Вступ.

   Огляд ароматів.

   Джерело - де можна придбати зразки композицій. Згадується сервіс The Perfumed Court, на якому я теж в свій час купувала рідкісні аромати. Цікавим буде для багатьох онлайн-сервіс - The Perfumer's Apprentice, на якому можна придбати навчальні матеріали по парфумерії.

   Словник (глосарій) - парфумерні терміни, назви організацій, компонентів...

   Рейтинги кращих ароматів (жіночих, чоловічих. чоловічих для жінок, жіночих для чоловіків, квіткових, у вартісній категорії, кращі серед найдорожчих, кращі маловідомі Луки Турина і окремо список Тані Санчес).

   Вказівник брендів.

   Про видавництво та де можна придбати книгу.

   У свій час я з задоволенням читала цю книгу у електронному варіанті. Завдяки опису Луки Турина звернула увагу та полюбила Aromatics Elixir Clinique, познайомилася з Chinatown Bond No 9 та залишилася байдужою, мрію про зустріч з Iris Gris Jacques Fath. Навіть зараз, оформляючи огляд книги, час від часу відволікалася на якусь композицію.