пʼятниця, 25 грудня 2020 р.

100 кращих ароматів. Як вибирати і носити парфуми

 

 Книгу з обкладинкою чорного кольору з графічним зображенням парфумерних флаконів,напевно, знають усі, хто хоч трохи долучився до ароматного світу. Тому що автори її - найвідоміші парфумерні критики Лука Турин та Таня Санчес і називається вона "100 кращих ароматів. Як вибирати і носити парфуми". А враховуючи, що тематичної літератури у нас дуже мало, цей факт ще й підсилює увагу. З враженнями авторів можна погоджуватися чи ні та їх компетентність та професіоналізм не викликає жодного сумніву.

   Лука Турин - біофізик, всесвітньо відомий парфумерний критик і пристрасний любитель ароматів. Займається науковими розробками в області синтезу ароматичних речовин. Автор книг-бестселерів про аромати ("Парфумерний гід", "Парфуми від А до Я", а в вересні вийде нове видання у твердій обкладинці "Парфумерний гід 2018"). Для нього "аромат - це не запах, а певне "послання", "повідомлення" у флаконі." Особливістю Луки Турина є те, що він з легкість "перекладає" аромат на мову слів.

   Таня Санчес - співавтор книги "Аромати від А до Я" і "100 кращих ароматів".

   Видання 2014 року. Видавництво "Манн, Иванов и Фербер". Вперше опубліковано російською мовою. Перекладач Ольга Шевцова.Книга рекомендована до видання Сергієм Борисовим - парфумерним критиком, колумністом, блогером (moon_fish) Тверда обкладинка чорного кольору, цупкий папір, хороша якість друку. Хотілося б, щоб було вдвоє більше сторінок, а не 192. Та у першоджерела назва - "The Litlle Books of Perfumes. The 100 classics". Так що переклад російською дещо відрізняється. І тому стає зрозумілим, що і відповіді на запитання "де ж поради як носити і вибирати парфуми?" не має.

   "Парфуми є між іншим портативною формою людського інтелекту" - вважає автор Лука Турин.

   Знати парфумерну мову і розмовляти нею - справжнє мистецтво.

   Особливістю даної книги є те, що критики порівнювали сучасні зразки парфумерних композицій з екземплярами минулих років і поділилися своїми враженнями та асоціаціями, які у них виникли, наголосили на важливі моменти та звернули увагу на сильні сторони ароматів.

   Крім опису самого аромату (не перераховуючи компоненти піраміди) є корисна інформація про структуру композиції, до якої парфумерної групи відноситься (використовуючи свої назви - наприклад, небесно-геліотропна група), вартість а також цікаві факти про парфумера, корисні знання про натуральні та синтетичні компоненти.

   В список "100 кращих ароматів" потрапили композиції сегменту люкс (Guerlain, Caron, Gucci...) та нішевої парфумерії (Serge Lutens, L'Artisan Parfumeur, Amouage...), а також аромати з Осмотеки - музею парфумерії, де зберігаються і демонструються аромати високої художньої цінності (Chypre Coty, L'Origan Coty, Emeraude Coty, Iris Gris Jacques Fath). В передмові автори наголошують, що у список потрапили ті аромати, які за час підготовки до написання книгу "Аромати від А до Я" оцінили вище їх 1900 компонентів.

   Написана книга легко, з яскравими образними порівняннями, з почуттям гумору. Читати дуже легко і захоплююче, пізнавально і корисно.

   Тексти супроводжуються яскравими ілюстраціями, які розкривають настрій, ідею чи образ аромату, але безпосередньо ніякого відношення до композиції не мають. В основному це зображення гарних жінок на різноманітних фонах. Не вистачає світлин з флаконами, постерів, портретів парфумерів, символіки брендів.

   Зміст книги складається:

   Вступ.

   Огляд ароматів.

   Джерело - де можна придбати зразки композицій. Згадується сервіс The Perfumed Court, на якому я теж в свій час купувала рідкісні аромати. Цікавим буде для багатьох онлайн-сервіс - The Perfumer's Apprentice, на якому можна придбати навчальні матеріали по парфумерії.

   Словник (глосарій) - парфумерні терміни, назви організацій, компонентів...

   Рейтинги кращих ароматів (жіночих, чоловічих. чоловічих для жінок, жіночих для чоловіків, квіткових, у вартісній категорії, кращі серед найдорожчих, кращі маловідомі Луки Турина і окремо список Тані Санчес).

   Вказівник брендів.

   Про видавництво та де можна придбати книгу.

   У свій час я з задоволенням читала цю книгу у електронному варіанті. Завдяки опису Луки Турина звернула увагу та полюбила Aromatics Elixir Clinique, познайомилася з Chinatown Bond No 9 та залишилася байдужою, мрію про зустріч з Iris Gris Jacques Fath. Навіть зараз, оформляючи огляд книги, час від часу відволікалася на якусь композицію.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар