понеділок, 31 серпня 2020 р.

Chanel No 5

 

Chanel No 5

Chanel No 5

   Вчора був настрій Chanel No 5. Люблю такий стан, коли конкретно знаєш чого хочеш і без варіантів.

   Кришталева прохолода парфумів здивувала. Здавалося, чим спекотніше сонце, тим прозоріша крижана дзвінкість та діамантове сяйво. І восковість альдегідів не видалася такою щільною, як завжди, і зовсім без маслянистості.

   І димність бергамоту, і помадність, і кремовість. І абстрактна квітковість. І купа компліментів...

   А ще ця кремово-помадна вишуканість, елегантність та запашна жіночність була доповнена паланням дрібного шимеру Fragments D'or Sparkling Body gel.

   Та й настрій був на стільки п'ятірочний, що вдаватися до деталей було абсолютно не доречно.

Chanel 5

2/01/2020

Як визначити дату випуску флаконів Chanel


   На прикладі флакону парфумів Chanel No 5 проаналізую ознаки, символи, форми, колір, спираючись на думку авторитетних колекціонерів (авторів блогів Raiders of the Lost Scent таCleopatra's Boudoir/Grace E. Hummel ). Не претендую на істину, якщо у чомусь помиляюся, виправте, будь ласка, буду дуже вдячна.

   Парфуми представлені у пляшці Chanel на основі оригінального дизайну Sem.

   Всі пляшки Chanel виготовлені Verreries Brosse, і зазвичай, на дні має бути тиснутий логотип VB або BR. На всіх моїх флаконах є такий логотип, крім двох, які я визначаю, як зразки 1950-1960 років. Не можу сказати, що це підробка, так як якість рідини дуже хорошої збереженості, відповідає змісту, але з певними особливостями. Так, парфуми No 5, які я вчора відкрила, саме без логотипу VB. Та є цифра чи то 5, чи то 6. Що це може означати я не знаю поки що.

   З 1920-х до 1951 року маленьке "o", яке використовується в будь-якому парфумі, починаючи з № (число), буде мати крапку під ним, після 1951 року ця точка зникає. У моєму зразку, як і у всіх інших, є лише "o" без крапки знизу.

   З 1970-1987 рр. всі парфуми Chanel позначені словом Perfume під назвою аромату. Починаючи з 1988 року, ми бачимо замість цього слово Parfum. На моїй пляшці відсутній напис взагалі, а судячи з картинки з флаконами - це період 1950-1960. Та на рекламі 1957 (автор Річард Аведон) на етикетці написано No 5 Chanel без слова Paris, а у мене є останнє. Можна здогадатися, що Paris з'явиться згодом, т.б. це точніше 1960 рік.

   На чорному кругу одна літера "С", а не дві схрещені, що підтверджує період 1950-1960.

   Горловина флакону значно вужча за зразки 1970-1980 років.

   В середині коробки гофрований папір, а не пластик.

   На дні верхньої паперової коробки напис EXTRAIT TTPM = 1/4 унції (Tres Tres Petit Modele / Very Very або Extra Extra Small). Порівнюючи кілька варіантів, помітила, що слово EXTRAIT присутні на тих зразках, які я датую 1960 р., а більш пізнього випуску лише TTPM, TPM = 1/2 унції (Tres Petit Modele / Very or Extra Small),PM (Petit Modele / Small) = 1 унція .

   Слюда на коробці 1960 року тонша, більша натягнута і крихкіша.

Chanel 5


     Я чекала особливої нагоди, щоб відкрити рідкісний зразок Chanel No 5 - пляшечка 7 мл із 1950 - 1960 років. Слюду зняла ще два роки тому, щоб перевірити присутність рідини. Набралася не аби якого терпіння, як виявилося! А перший день нового року - поважна причина для чогось особливого.

   Радісні льодяникові цитруси і колючі бульбашки від шампанського. Насичений запах іланг-ілангу у світлі восково-пильних альдегідів.

   Помадність троянди переходить у маслянистість цибетину.

   Шоколадна борошнистість ірису та медова фруктовість жасмину швидкоплинні. На зміну приходить запах карамельної амбри, який поступово запомаджується. З часом П'ятірка стає оксамитово-кремовою з гіркувато-терпким ветивером та деревним тлом.

   Солодка пухка ваніль відновила інтерес. А по переду очікує дивовижне ніжне та витончене квіткове звучання, на яке я сподівалася з першої секунди відкривання флакону. І дочекалася.

   Здавалося, у No 5 з'явилася легкість, свіжість, сяйво. Ніби парфуми аеризували, дали подихати, скинули важкість та щільність десятиріч. І помітити різницю між парфумами знайомих мені варіантів 1980 років вдалося!

   Флакон, як виявилося згодом, я не сфотографувала, що не засмучує, а ось чорне кільце із однією літерою С, а не схрещеною, потрібно було б для архіву зафіксувати, а то після відкриття пробки воно розкришилося.

   Всі ознаки, які мені вдалося помітити для ідентифікації року випуску флакону, опишу завтра.

Chanel 5


1.01.2020

    Як ніколи, я не переймалася, у якому ароматі буду зустрічати Новий рік. Майже у останні хвилини визначила, що це має бути неодмінно Chanel No 5. І так втішилася рішенню, як згодом залишилася задоволеною звучанню парфумів та настрою, який вони створювали. Хоча настрій був створений не залежно від аромату абсолютно іншими засобами, а парфуми лише органічно переплелися та підсилили його. Десь трохи почувалася Мерлін Монро і ця думка мене веселила.

   З Новим роком, парфумерні друзі!

   Гармонії у запашному світі! Бажаних парфумів та омріяних флаконів! Нових ароматх вражень та раритетних композицій! Цікавого спілкування та пристрасного полювання! Затестів, порівняння, обговорення, пересилання, обміну та від всього цього багато радості та нескінченного задоволення!!!

Chanel 5

30.09.2019

   Вдох. І абстрактний запах, в якому нічого не зрозуміло. І, здається, не можу виділити жодного знайомого "звуку".

   Ще один намаз і повний вдох. І вмить вся картина стає чіткою і виразною. Розрізняю не лише тони, але й напівтони. І Chanel №5  розкриває свої таємниці та принади. Дарує  багатогранну квіткову історію. І я насолоджуюся мадамською, елегантною, помадно-кремовою красою.

   Кислинка неролі на деревному тлі. Димний бергамот та соковиті цитруси.

   Восково-мильні альдегіди.

   Гіркувато-помадно-медова анімалістичність, яка є характерною особливістю саме цього випуску Chanel №5.

   Солодкий цукерочний екзотично-радісний іланг-іланг.

   Фруктово-мармеладна помадність троянди змінюється трав'янисто-кремовим ірисом, який поступово стає сухим борошнистим. Кислувато-фруктовий жасмин, індольність якого долучається до анімалістичності цибетину, що ще більше підсилує енергію аромату.

   Деревні, гіркувато-сухі, землисті ознаки ветиверу. Терпкий маслянийстий мускус. То щільно воскова, то масляниста кремова, то невагома та шовково-квіткова Chanel №5 сьогодні.

   Я відчувала себе на показі мод. Ніби "моделі" демонстрували переді мною по черзі свої вбрання. І це було одне із найкращих розкриттів №5. Як шкода, що рідина у флаконі закінчилася. При всій "активно діючій" колекції, у мене вже два порожніх флакончика саме Chanel №5 .

Chanel 5





субота, 29 серпня 2020 р.

Aimez - Moi Caron

 

Aimez - Moi Caron

Aimez - Moi Caron

   Саме в карантинний, не дуже позитивний період, у мене, як колекціонера, з'явився інтерес більше до форми флаконів, ніж ароматів. В такому настрої я не дуже впевнено "потрібно-чи-ні?" придбала Aimez - Moi Caron. Якщо перевернути дивний різьблений флакон у формі якогось краба, то не можливо відірвати погляд від розкішної квітки. У такому ж перевернутому положенні синьо-бірюзовий ковпачок тоді нагадує квітколоже, а у звичайному - головний убір військового. Хто автор такого фантазійного флакону я поки так і не дізналася, але не припиняю пошуку.

   З ароматом Aimez - Moi вперше познайомилася у період захоплення парфумами Caron, але оцінити красу із-за відсутності знань не вдалося. З того часу мої смаки значно змінилися і, колись "бліді фіалкові композиції", я тепер ніжно люблю.

   Досконало вивчивши всю інформацію на флаконі та коробці, я тепер не сумніваюся у потрібності аромату у колекції, адже це один із найперших випусків - 1996 року, про що свідчать адреса "3, Avenue Percier, 75008 Paris", та цифра 6 у чотиризначному коді 2006 (за інформацією блогу "Рейдери утраченого часу").

Aimez - Moi Caron

    Напевно, найкращий час для розкриття витонченого аромату Dominique Ropion є весна. І було б не так вже і складно її дочекатися, адже час спливає неймовірно швидко, та фото, які зробила Оленка, надихнули одягнути Aimez - Moi негайно.

   "Кохай мене", а саме так перекладається назва аромату, розпочинається не виразним бергамотом та яскравим лікарсько-пектусиновим, кислувато-льодяниковим грайливим анісом з ментольною прохолодою. Пряно-гіркуваті відтінки швидко стають помадно-вершково-фіалковими. Спеціалісти стверджують, що Aimez - Moi - один із найцікавіших фіалковим ароматів. Та мене він вразив дуже гарним виразним та щільним звучанням борошнисто-шоколадного ірису.

   Фруктова десертність та нестиглий симпатичний персик. П'янка тягуча лікерність. Мильність мускусу та солоність амбри. Масляниста кремовість. Та багато пильно-солодкувато-пряної деревини сандалу, що створює тло.

   Є такий ролик, в якому художник, малюючи жінку, постійно додає новий елемент. За лічені хвилини ми слідкуємо за змінами зовнішності та життя. За цей короткий час встигаємо пережити купу емоцій від захоплення та радості до смутку. Ось Aimez - Moi десь саме так я і сприймаю. В ньому щось є і дитяче та наївне, то грайливе та кокетливе, елегантне кремово-пудрово-помадне, а згодом солоно-пильно-деревне задумливе.

Aimez - Moi Caron

   У Caron є ще один аромат з майже подібною назвою - N'Aimez Que Moi - Люби лише мене (1916, парфумер Ernest Daltroff). Незначний нюанс у назві, але композиція зовсім інша. Та ця історія заслуговує окремої розповіді.




четвер, 27 серпня 2020 р.

Parure Guerlain

 

Parure Guerlain

Parure Guerlain

   "Бійся своїх бажань, а то вони мають здатність збуватися" - згадала цей вираз, коли вдихала мшисто-квітковий Parure Guerlain. Кілька днів я так мріяла про шипрову досконалість... і ось вона - насолоджуюсь!

   Коли я давала Оленці парфуми для фотосесії, розповідала історії про компанії, легенди про аромати, свої асоціації та фантазії. Звичайно, розпилювала рідину, щоб фотограф мала уявлення та повну інформацію для створення образу. Не знала вона лише як пахне Parure Guerlain, бо флакон ще ніколи не відкривався.

   Чи то парфумам так хотілося вирватися на волю, чи збіг обставин, чи доля виконувала моє бажання... Одним словом, флакон впав і пошкодилося горло!!! Та, на щастя, більшу частину рідини вдалося врятувати. Не лише Оленка тепер знає, як пахне Parure і що таке шипр, але й вся її родина як мінімум місяць буде спостерігати за розвитком композиції. Моїй квартирі повезло менше, але все ж таки чоловік прокоментував, що "чомусь ранок так особливо пахне парфумами"...

   Звичайно, аромат вчорашнього дня був Parure Guerlain, як і сьогодні та, думаю, завтра також.

   Отже, зразок 1979-1981 років. Форма флакону Робера Гране мені нагадує осіннє листя, як і настрій композиції, а ось бірюзовий колір коробки та стопер - це вічна мрія про море.

   Саме така волога, терпка, димна, колюча, деревно-зелена мшистість у мене асоціюється з золотою порою. Пухкий мох вдавлюється під найменшим натиском і відразу ж повертається у вихідне положення. Він нагадує темно-зелену перину, якою дбайливо вкрили землю. Складається враження спокою та тиші, але варто зануритися під це покриття, як відкривається активне життя з численною кількістю дій. Пильність, розтріскана суха кора, волога земля, грибниці, обліплені голочками сосни. Так само і з сприйняттям шипрової композиції: щоб помітити всі відтінки та емоції, потрібно дочекатися, щоб аромат дозволив наблизитися максимально близько до таємничої душі.

   Димність та терпкість соковитого бергамоту, зелена маслянистість товстої шкірки.

   Солодкувата фруктовість стиглих слив у димному серпанку доповнєються чистою дзвінкістю жасмину та витонченою гірчинкою нарцису. Кришталево-сяюча квіткова прохолода діамантовими краплинами роси осідає на листя конвалій. Зацукрені пелюстки бузку як вишуканий десерт для перебірливих гурманів. А ось троянди не має, а можливо, поки не змогла роздивитися. Лише дивовижна помадність.
   Далі буде знову про осінь, коли запахне гірко-терпкою медовістю та стиглими персиками на маслянисто-пряно-гірко-солодкуватому шкіряному тлі з п'янкою анімалістичністю.

   Солона карамельність, бальзамність, кремовість. Пластичні пачулі з шоколадним смаком та ледь вловимою прілістю опавшого листя. І ще багато всього як запашного, така і емоційного.

   Парюр - це прикраса, навіть ціла колекція прикрас. Флакон Parure, навіть надбитий, це прикраса парфумерної колекції, а аромат - прикраса всіх відомих шипрових композицій та осінніх днів. Ну, і все та ж вічна мрія про море...


Parure Guerlain

вівторок, 25 серпня 2020 р.

Unspoken Roja Dove

 

Unspoken Roja Dove

Unspoken Roja Dove

   Як завжди, Unspoken Roja Dove розпочинається щільним сиропно-грушевим звучанням, трохи липким і дивним. Мені здається, що я абсолютно нічого не розумію і помилилася з вибором аромату, а так хотілося у дощовий день шипрової досконалості.

   Здалося, що ось-ось і засяє цукерочно-радісний іланг-іланг своїми життєрадісними ольфакторними фарбами та момент ... і натомість з'явилася пильна борошнистість та одночасно маслянистість сандалу. Анімалістичні ознаки дуже делікатні.

   Стримано, не виразно, збиваючи з пантелику, Unspoken ніби налаштовується чи то до моєї шкіри, чи до погодних умов, але якийсь час веде себе дуже підозріло і я встигла знову раз 10 пошкодувати, що саме його дістала.

   І ось знову масляниста анімалістичність, але вже така відверта, що вперше стало соромно за ніби підслухані мої інтимні думки. Та згадавши фразу автора композиції "Unspoken справляє враження несподіванки і збентеження - коли ненавмисно зловити чийсь нескромний погляд"(с) та те, що назва аромату означає "невисловлене", "мовчазний", "недомовлений", то я зраділа, що вперше відчула настрій та вловила ідею.

   Чим далі, тим аромат стає ще більш емоційнішим, і в гірко-маслянистих тваринних ознаках з'являються вологість та медово-винні акценти.

   Ароматичний лабданум у всій красі! Винно-солоно-карамельний, з ознаками гнилих фруктів, характеристиками рідкого меду та запахом шкіри.

   Землистість та прілість пачулі, шоколадно-гірка смолистість.

   Якщо мої спостереження за Unspoken розпочалися з розгубленості та розчарування, то згодом мене так захопило пізнання незрозумілого, яке вималювалося у логічний ланцюжок відчуттів. Невимовність саме така - інтимна та внутрішньо-занурена.

 
   14.11.2019

 Мені завжди чується з самого початку у Unspoken Roja Dove запах стиглої груші і фруктова помадність. Невагома пряність прозорою вуаллю покриває солодкувату деревину сандалу. І лише згодом, після чергового нанесення, помічаю цитрусово-бергамотну терпкість та димність, ледь вловиму кислинку та маслянистість товстої шкірки.

   Свіжість та деревний підтон неролі. Помадність стала карамельною, з солоним присмаком.

    Чомусь сьогодні Unspoken звучить так стримано і тихо. Всі відтінки щільно згуртовані, що не "роздивитися". Не залишилося нічого іншого, як носом впертися в зап'ястя і "слухати-слухати."

   Першим помітила солодкувато-кремовий, тихо-землистий запах коренів ірису. Такий же ж делікатний, як у зразка корінчика, який привезла із Ез.

   Далі заграв льодяниковими відтінками іланг-іланг. Перестиглі, трохи забродивші фрукти і чи то смолистість така розплавлена, чи медовість, яка загусла. Швидше за все, це звучання лабдануму - м'яке, огортаюче теплом і викликаюче хвилювання чимось не зрозумілим і не визначеним. Натяк на мускусність, тиха бальзамність чергується з винними відтінком, а потім знову помадна карамельність.

   Згодом відчуваю колючість. Ніби бульбашки у бокалі з шампанським зарухалися і час від часу з тихим звуком почали лопатися. У цьому дійстві роздивляюся смолисто-шоколадні, з запахом прілого осіннього листя пачулі, але абсолютно без сирості і землистості.

   Передчуття чогось особливого з'явилося несподівано. Здавалося, ось зараз, ні, через мить я почую якесь інтимне одкровення. Ніжна солонувата тілесність і найделікатніша кремовість. Як пристрасний поцілунок на старих світлинах красунь актрис. Неприховане бажання абсолютно без натяку на хтивість.

   Найніжніша пухка кремова ваніль на тлі деревини замість бази. І дивовижний радісний та надихаючий післясмак. Сьогодні Unspoken Roja Dove - це не парфуми, це стан душі.

 
11.11.2018

    Напевно, час повернутися до шипрів, а то найкраща пора для їх розкриття швидко минає. Яскравий представник сучасних шипрів - Unspoken Roja Dove, який має вологий і одночасно густи тягучий початок: ніби фрукти (найчастіше чомусь уявляю грушу) в сиропі. Чи в шампанському? І здається дивним, що цю теплу, апетитну оксамитову композицію вважають шипром.

   Щоб помітити терпкість бергамоту потрібно добре постаратися. Я знаю Unspoken багато років і до цього часу він для мене загадковим і незрозумілим, але незмінно привабливим. Здається, цього разу мені вдасться зробити кілька кроків вперед, тому що чую щось інше, не те, що завжди, не груші у сиропі....

   І ось - вибух густого насиченого зеленого розпорошується найдрібнішими крупинками.

   Пряно-терпко-деревні відтінки змінюються запахом помадної троянди, далі - свіжістю неролі, а за мить - гіркувато-шкіряним анімалістичним.

   Мінливість сухого борошнистого звучання навіює в уяві то витончену галантерейну шкіру, то великі іриси з пудрово-землистим ароматом. Ще вчора я не помічала ні одного запаху, ні іншого.

   Маслянистий з делікатним пряним відтінком сандал, а ось в гірко-пряному звучанні імбиру одночасно вловлюється присутність і перцю, і меду.

   Та лікерно-фруктова солодкість, яку я завжди чула, сьогодні розчинилася в ароматі деревини. І ловлю себе на думці, що зовсім по-іншому сприймаю Unspoken.

   Ще мить - і не вірю своєму носу: дивовижний індольно-спокусливий, п'янкий медовий жасмин з фруктово-квітковими переливами, ранковою свіжою вологістю та лікерною тягучістю.

   Далі - суха аж до першіння смолистість змінюється шоколадністю, потім помадністю, вершковою кремовістю, а потім знову з'являється в'язкість та невизначеність.

   Я все задавалася запитанням "а де ж шипровість?" І, здається, дочекалася відповіді - то густа колюча і темна, то волого-фруктово-бальзамічна. П'янка і бентежна. Голова йде обертом і емоції зашкалюють. Unspoken об'ємний і глибокий, як безодня. В ньому оманливе дно. Щоразу здається , що вже його дістався і впевнено стоїш на ногах, як знову провалюєшся і черговий раз потрапляєш у новий вимір.

    Це лише здається, що зрозумів аромат, що просто груші у сиропі... Коли несподівано вдається розгледіти уважніше і детальніше, ще більше виникає запитань і невимовного захоплення.


12.02.2018

   Когда я в 2011 году познакомилась с ароматами Roja Dove, такого ажиотажа вокруг автора еще не было. Полноценные флаконы можно было приобрести по адекватной цене. И в моей коллекции очень быстро появились Scandal, который долго не могла понять и оценить, и Enslaved, а вот с Unspoken познакомилась только в отливе и мечтала о нем больше всего. А мечты, как известно, сбываются. Спустя каких-то шесть лет полноценный флакон духов стоит в моем шкафу.

   Идея аромата, как пишет Roja Dove, - "тот момент, когда вы приходите куда-то, встречаетесь глазами с кем-то и все понимаете, не произнося при этом ни слова. Аромат должен делать то же самое. Теплый и сухой, Unspoken обладает нежной чувственностью, благодаря большой дозе жасмина и иланг-иланга, не свойственных шипровым запахам"(с).

   "Unspoken производит эффект неожиданности и смущения - как если нечаянно поймать чей-то нескромный взгляд"(с). Не могу сказать, что прочувствовала идею композиции. Мне аромат, как и шесть лет назад, очень нравится, слышу в нем больше оттенков и нюансов, но пока не нахожу той "невысказанности" и "неожиданности". Но я просто уверена, что все еще будет. Так у меня было со Scandal и Enigma. Последняя долго не поддавалась моему носу, звучала настолько слитно, что невозможно было что-то разобрать.

  Как уже стало понятно, Unspoken переводится, как "невысказанный", "невыраженный", "недосказанный". Мне всегда в нем чудится спелая груша в тягучем ликере. При первом нанесении кажется, что будет громко, липко-сладко, но Unspoken звучит мягко, обволакивающе и даже сдержанно, но, как и другие ароматы Roja Dove, харизматично.

   Карамельная густая, терпко-сладкая, тягучая амбра с дымностью, маслянистостью и анималистичностью, которая местами затмевает все остальные звуки и голоса.

   Насыщенный запах сандала.

   Бальзамная смолистость и сухая землистомть, терпкость ветивера. Лекарственно-древесный нюанс иланг-иланга. А вот жасмина я пока не слышу.

   Когда сладость рассеивается, появляется древесно-пряный, дымный запах пачули и медово-винный, смолистый лабданум.

   Сладость чередуется с горечью, терпкостью, землистостью. Смолистость - с анималистичностью.

   Я не слышала в начале ни бергамота, ни нероли, ни еще много чего и долго даже не надеялась "увидеть" цветы в этой амброво-винной композиции. Но густой и богатый аромат розы с множеством нюансов спустя время вышел на первый план. В ее голосе есть и помадность, и сладость, и фруктовость, и нектарность. Роза томная, манкая, пьянящая.

   На смену яркой и выразительной красоте розы появляется более спокойное звучание сладко-горько-пудрового ириса на маслянисто-анималистичном фоне. Но эта сдержанность не менее восхитительная и трогательная. И эта интимность даже более эмоциональная. Наверно, это и есть признаки "невысказанности".

   Шоколадно-карамельная амбра опять выходит на первый план, но ее запах уже не такой густой и тягучий, и анималистичность не такая выраженная. Но аромат амбры все так же переливается множеством оттенков, то он становится соленым, то карамелькой "ириска", то дымным. Напоминает солнечный янтарь, который можно долго рассматривать, не теряя интерес.

   Шипровость мне кажется больше пачулистая, чем мшистая. И такая красивая ванильная древесность!

   Я просто уверена, что в следующий раз Unspoken мне раскроет новые секреты и я смогу уловить то, что не видят все, что не понятно на первый взгляд. Ну, не то, что уверена, а просто очень хочу этого...

 

 

 

неділя, 23 серпня 2020 р.

Talisman Balenciaga

 

Talisman Balenciaga

Talisman Balenciaga

   Є речі (предмети та й живі істоти), які приносять удачу своїм власникам, попереджають про небезпеку, піднімають настрій, заспокоюють та спонукають до одужання. І абсолютно не важлива матеріальна цінність цих штуковин, головне - магічні можливості. І називаються вони словом, що з грецької мови і означає "чари" або "посвята", а ми з дитинства знаємо цей предмет як ТАЛІСМАН.

   Я кілька разів знаходила камінці цікавої форми та ще й з отворами в середині і назначала своїми талісманами та через якийсь час вже забувала про їх існування. Насправді, напевно, якусь магічну і заспокійливу силу має одна річ, подарована мамою. Взагалі, можу назвати більше людей, які є талісманами у моєму житті, ніж предметів.

   Талісман є і у компанії Balenciaga. У 1994 році Домінік Прейссас, той, що створив знамениту чоловічу Basala для Shiseido, начаклував квітково-шипрову композицію з магічною назвою Talisman. Запашна рідина розміщена у флакон із матового скла, що нагадує контури жіночого тіла. А ми знаємо багато історій, в яких жінки грають роль чарівниого талісмана. Для когось і аромат може виконувати таку місію.

   Я познайомилася з Talisman паралельно з Rumba. Якщо остання мене налякала і потрібно було налаштуватися, щоб повноцінно нанести, то Талісман зачарував своєю квітково-фруктовою кремовою ніжність. Чому ж я до цього часу не знала цієї краси?

   В передчутті більш уважного знайомства відставила мініатюру, радіючи появі у колекції. Напередодні нанесла краплину і здивувалася зовсім іншому звучанню. Щільна солодка карамельність абсолютно нічого спільного не мала з тим ароматом, що чула у день знайомства.

   Без особливого ентузіазму дістала Talisman сьогодні, заспокоюючись, що нагадує Nirmala Molinard, яка недавно так мені сподобалася. Та Талісман та магія все ж мають якусь спорідненість, інакше пояснити те, що почула далі, не можливо. І не потрібно, будь ласка, нагадувати про різну посадку аромату чи щось інше у цьому напрямку...

   Talisman Balenciaga - це довга квітково-фруктова, медово-амброва історія, з великою кількістю персонажів та учасників.

   Розпочинається солодко-фруктово, соковито та екзотично-апетитно. Надихаюче та радісно, про щастя та літо. Ніжна абрикосовість та свіжість ананасу. Зовсім недавно дівчата розшукували парфуми з запахом абрикосів, потрібно не забути порекомендувати.

   Димність сухофруктів та шоколадний хміль алкоголю. Чергування солодкої карамельності та водянистості. Кремовість, помадність та щільна восковість. Солодка ваніль та льодяниковість.

   Колючі альдегіди не "кидаються у очі", помітити їх присутність вдається не відразу, а якщо повезе, то лише почуєте ефект їх присутності - завдяки їм квіти особливо сяють, змінюють одна одну, доповнюють, зливаються в суцільний потік, переплітаються, а потім знову виконують сольні партії.

   З загального букету виділився прохолодний запах фрезії - водянисто-свіжий, з краплинами зеленкуватості на деревному тлі.

   Абрикосово-чайний, з маслянистістю аромат османтусу. Запах шкіри та анімалістичність, але в порівнянні з Rumba делікатно та витончено. Гіркувата зелень та тягучість іланг-ілангу. Ягідні ознаки лічі.

   Тягуча солодка карамельність, солона амбровість та лікерність зробили Talisman оксамитовим та теплим.

   Не помітила ознак мшистості, база пачулисто-деревна.

   Цікаво, аромат Talisman був талісманом для Balenciaga? Шкода, що дуже мало інформації, відомо лише, що вже не випускається. Було б добре познайомитися з концентрацією парфум.


Rumba Balenciaga

 

Rumba Balenciaga

Rumba Balenciaga

    Моя професія хореографа розпочалася з дитячого захоплення бальними танцями, якими я прозаймалася до 14 років. У моїй улюбленій латиноамериканській програмі важко виділити танець, який би не подобався, але до румби було особливе хвилююче відношення, хоча у ті часи підлітки не танцювали так майстерно, як це роблять сьогодні, та й передати емоції та почуття "танцю кохання" вряд чи могли, хоча супер-технічні сучасні дансери вряд чи у юному віці також знають щось про пристрасть.

   Cтиль музики і танцю румби зародився на Кубі в XVI столітті в результаті взаємодії африканської і іспанської культури, тобто змішання культури рабів, яких привезли на острів, з культурою іспанських колоністів. З африканцями на Кубі з'явилися і їхні традиційні вірування. Танці і музика сантерія - афро-кубинської релігії, синкретизму католицтва і африканських культів - вдихнули життя в румбу, стали її основою.

   Румба народилася в бідних кварталах Куби. Щосуботи сусіди по solar збиралися разом, щоб розчинитися в цьому танці і таким чином забути свої печалі і смуток. Для того, щоб грати мелодію румби їм достатньо було ложок та каструль. Зміст пісень було направлено на соціальні теми: люди висловлювали свій протест проти тодішнього уряду (уряду США), ну і, звичайно ж, головною темою румби було кохання.

   На початку 19 століття існувало три варіанти румби: Ямбу, Гуагуанко та Колумбія. Але широку популярність здобув гуагуанко - танець, під час якого кавалер слідує за дамою в пошуках зіткнення стегнами, а дама намагається цього уникнути. У цьому танці дама ніби є об'єктом зухвалого залицяння і намагається стримати пристрасть свого партнера. Можливо через це за румбою і закріпилася назва - «танець кохання». 

Rumba Balenciaga


   Звичайно, у парфумерного колекціонера та хореографа особливий інтерес викликають всі парфуми з хореографічними назвами, ну, і Rumba Balenciaga не виняток. Є у мене здогадка, що у кутюр'є було особливе відношення та танцювального мистецтва. Так є версія (хоча не підтверджена), що аромат Michelle присвячений Михайлю Баришнікову. Але і не факт, що аромат названий на честь танцю, так як "румбою в Іспанії слово «rumbo» означає шлях, напрям або гуляння, а «rumba» — звалювання в кучу. Також «rhum» — це сорт лікеру, популярний в Карибському басейні."(с)

   Rumba Balenciaga вийшла у світ у 1989 році і пишуть, що випускається до цього часу. Парфумери Ron Winnegrad та Jean-Claude Ellena. Знаючи парфумерні композиції останнього, не можливо не здивуватися такій яскравій колоритній роботі. З 2009 року аромат Rumba випускає компанія Ted Lapidus, маючи право як на композицію, так і дизайн флакону та коробки.

   Мій зразок - мініатюра 1990 року. Дату випуску визначила за коментарями "Рейдерів втраченого часу": короткий список інгредієнтів (це до 2004 року), є штрих-код (1990-1991), позначка італійська марка оподаткування UTIF використовувалася до 1990 року, згодом замінено на UTF.

   Чесно скажу, що з самого початку трохи злякалася яскравості Rumba і не дивно, так як мені до душі більше мінімалістичні роботи Jean-Claude Ellena останніх років. Але за кілька днів адаптувалася, набралася сміливості і не лише вдома "роздивлялася" комбінації та ольфакторні па, але й повноцінно носила у світ. Варто зазначити, що концентрація edt має таку потужність, що де-які extrait позаздрять, наносити намазом буде в самий раз.

   В пряно-терпкому старті Rumba Balenciaga вловлюю присутність коріандру, який швидко змінюється чітким гірким звучанням календули. Ця жовто-оранжева специфічна квітка не так часто зустрічається в парфумерії, тому відразу пригадуються знайомі варіанти. В першу чергу - Boudoir Vivienne Westwood.

   Гостро-кислувато, з маслянистістю, дегтярністю та анімалістичністю запах шкіри, а згодом на його тлі солодка терпкість зацукреного меду.

   Кислинка бергамоту, льодяниковість та колюча мшистість. Солодка карамельність та смолисто-вершковий стиракс. Зацукрена слива та димність чорносливу.

   Квіткове серце розкривається тягучою кремовістю туберози та іскристими спалахами жасмину.

   Довге розкриття закінчується мшисто-деревною базою і думкою, що не все так страшно, як видавалося у перші хвилини. Принаймні, раз в рік на турнір бально-спортивних танців, де найбільше зібрання стильних та харизматичних людей, сміливо можна "одягати".


Rumba Balenciaga

   Особисто я ольфакторний образ танцю румба все ж бачу у Septieme Sens (7e Sens) Sonia Rykiel, а Rumba Balenciaga у мене асоціюється швидше з самим виглядом танцюристів латиноамериканських танців, яких цікаво роздивлятися і захоплюватися як розкішними сукнями, так і макіяжем.

Rumba Balenciaga




Jubilation 25 Woman Amouage

 

Jubilation 25 Woman Amouage

Jubilation 25 Woman Amouage

   У серпні видалися не лише найароматніші світанки, а ще найрізноманітніші. То вологе повітря підсилює ніжний кремово-солодкувато-пряний аромат флокс і запахнює все місто. І в такій же гамі додається зацукреність стиглих слив на мшисто-пріло-землистому тлі. То, як сьогодні, пахне щільним зеленим кольором, припиленим і трохи втомленим від сонця, з тихою гіркотою гальбануму та полину. Коли природа виступає у ролі парфумера, це досконалість та не вичерпне джерело вражень.

   Такі яскраві ольфакторні враження надихають дістати і виразні парфуми. І знову Amouage та цього разу Jubilation 25.

   Солодко-димний запах смирни та сріблястий гірко-шоколадний серпанок ладану. Не встигаю налаштуватися на філософсько-споглядальну хвилю, як з'являється екзотична цукерочна яскравість іланг-ілангу та грайлива кислинка цитрусів.

   Солона карамельність з помітною маслянистісю амбри у поєднанні з гіркотою полину.

   Ледь вловима ментольність змінюється солодкістю сухофруктів.

  Далі так в'язко, тягуче та мінливо, що не встигаю зафіксувати враження. Медово, квітково, фруктово, ладанно, винно, бальзамно. То пахне свіжим, то гнилим, то заспокійливим, то емоційно-позитивним. Солодко, гірко, терпко, пряно.

   Jubilation 25 Woman Amouage - це передчуття осені, коли стиглі фрукти, политі рідким золотом меду. Це досвід та мудрість, коли є баланс між смолисто-димними роздумами, зануренням у "себе" та хмільним винно-лікерним розслабленням. Це гармонія, коли яскрава екзотичність дозволяє відчути стриману чуттєвість. 

Beloved Amouag

 

Beloved Amouag

Beloved Amouag

   Моє захоплення ароматами Amouag чим далі, тим все стає спокійним, інколи прохолодним, часом байдужим. То надто голосно, то "нічого особливого". Але не визнати, що на шлейф будь-яких парфумів цієї компанії позитивно реагують оточуючі, не можливо. Буває ж настрій, що хочеться саме "запашного хвоста павича", щоб самій періодично потрапляти у його полон і спостерігати за мінливістю та милуватися чи констатувати монотонність.

   Beloved разом із Gold та Jubilation 25 Woman є для мене найсимпатичнішими із всіх інших композицій Amouag. І навіть якщо врахувати, що клімат нашого Полісся не найкраще середовище для розкриття на відміну від Іспанії, все одно вдається втішитися гірко-солодкуватим, ромашково-трояндовим квітковим звучанням.

   Beloved (кохана, улюблена, люба) випустили не у такому вже і далекому 2012 році навмисне для Бергдорф Гудман - одного із найрозкішніших універмагів у центрі Манхеттена у Нью-Йорку на 5 Авеню. Згодом придбати можна було і в інших магазинах. Свій флакон я викупила у однієї відомої колекціонерки Тетяни, як і Fate, і все дивувалася, що вона наважилася розпрощатися з ароматами. Та тепер, здається, розумію як це буває, коли втрачається захоплення...

   Не відразу Beloved дарує вологу лавандову кислинку та квіткову льодяниковість, спочатку він сухо гірко-ромашково- трав'янисто вітається та свіжо-пряно-димно шалфейно приглядається чи варто пускати у хід всі свої чари. Та видно, чи моя шкіра, чи бажання отримати задоволення від аромату, сподобалися цій капризній рідині, і вона почала спочатку ліниво, а потім все натхненніше дарувати запашні враження.

   Який чудовий палкий полум'яний аромат медового жасмину! А сонячний льодяниково-радісний, екзотично-апетитний іланг-іланг! Помадно-мармеладна, ягідно-фруктова троянда з часом стане малиново-звабливою.

   Густе-медово-терпко-шершаве з пильністю та борошнистістю звучання безсмертника, яке доповнює гіркота та димність шкіри.

   Помадна солоно-солодка карамельність чергується з пряністю гвоздики, доповнюється тягучою липкою бальзамністю.

   Шкода, що та чуттєвість та медова анімалістичність, якою я насолоджувалася на Коста Браві, так і не з'явилася ні вчора, ні сьогодні. Але я добре пам'ятає те хвилююче звучання...

   І як би там не було моє відношення сьогодні до композицій Amouag, все ж таки неодмінно познайомлюся з новинкою бренду 2020 року - з звучною музичною назвою Overture, автором якої є Annick Menardo. Судячи з вказаної розкішної піраміди, то квітково-східно-деревний аромат має бути дуже цікавим (бергамот, шафран, яблучний коньяк (кальвадос), майська троянда, герань, кориця, бензоїн, мирра, ладан, лабданум, шкіра)!!! 


Beloved Amouag



24.08.2019

   Я сьогодні збирала компліменти завдяки Beloved Amouage. Безпрограшний варіант, якщо потрібно нарядно, святково, виразно, всім зрозуміло пахнути і щоб обов'язково з королівським шлейфом.

   Ті, що дарували компліменти, коментували лише: як гарно пахне! А що саме вони чули не було часу розпитувати. Я і сама мала можливість прослідкувати лише за стартом композиції, який, здається уособлює всі запахи серпня. Теплий сухий аромат сіна та меду. Це так розважаються сьогодні ромашка та безсмертник. І саме останній буде найвиразніше звучати протягом всієї ароматної історії Beloved.

   Терпкість, гірчинка, камфорність шавлії, а поруч - пряні нюанси спецій.

   Грайливий солодкий льодяниковий іланг-іланг.

   Хоча троянда сьогодні не в центрі уваги, та її якості не менш привабливі. Спочатку фруктово-помадно-кремова, а згодом апетитно-малинова, яскраво-ягідна і той святковий настрій, про який я згадувала, саме завдяки їй, думаю.

   Шоколадна димність ладану та суха смолистість. Маслянистий запах шкіри з тихою дегтярністю та пряно-гіркими нюансами. Відтінків прілого листя та сирої землі додали пачулі.

   Далі знову хочеться додати про медово-квітковий аромат безсмертника та я вже і так підкреслила, що він був лейтмотивом.

   Гарно, дуже гарно! Але я знаю Beloved Amouage трохи з іншого боку, коли він крім квіткової краси дарував неймовірну чуттєвість, пристрасть була не замаскованою і провалитися у анімалістичну глибину було дуже легко. Так, це було на Коста Браві. Та я цей нюанс пригадала лише для того, щоб сказати черговий раз, як по-різному розкриваються аромати і які різні образи вони нам надають в залежності не лише від нашого стану, а й навколишнього середовища.

   Мені сьогодні приємно було бути просто "гарною".

9.06.2019

   Одного разу я про Beloved Amouage сказала: "В ньому легко бути гарною". Звичайно, я забула про цю фразу, але десь у свідомості залишилася суть і при потребі, коли мені потрібно бути "гарною" , я інтуїтивно дістаю цей аромат. Сьогодні саме такий день.

   Кисло-гірко лавандовий старт швидко доповнюється терпкістю, свіжістю, гірчинкою, солодкуватістю, льодяниковістю. Одночасно я чую стільки всього, що увага перестрибує з однієї думки на іншу.

   Найперше, що потрібно відмітити, солодкувато-медовий, гіркувато-терпкий, теплий, густий аромат безсмертника.

   Далі - неймовірної краси фруктово-помадна троянда. Лікерно-винна, мармеладна, солодко-кисла, сяючого малиново-вишневого кольору. Одна із улюблених троянд в парфумерії. Але таке дивовижне звучання мені відкрилося лише сьогодні, хоча я завжди милувалася красою квітки в композиції.

   Солодко-гірко-пряна анімалістичність додає глибини та особливої чуттєвості.

   Льодяниковість іланг-ілангу розбавляє, відволікає, дражнить своїм яскравим сонячним звучанням.

   Оксамитовість пріло-смолистих пачулі та лікарсько-камфорно-трав'яниста димна шавлія домішують специфічних нюансів.

   Здивувалася, що поруч з такими яскравими учасниками композиції помітила кремовість фіалки та її романтичний образ дуже швидко змінив сухий запах деревини та гіркий дим ладану.

   "Це просто якесь свято для носа!" - можуть сказати любителі парфумерії, а звичайні поціновувачі ароматів прокоментують "гарно" чи "смачно". Як шкода, що всі ці мінливості, витонченість парфумів помічають не всі. Хоча в житті стільки всього вартого уваги та пошани, а оцінити, зрозуміти, осягнути можуть маленький відсоток людей. До прекрасного потрібно себе виховувати та розвивати.


30.05.2018

   Розтерта суха трава в борошно пахне гірко-солодко, свіжо-терпко. Пряно-трав'яні, камфорні, дещо лікарські нюанси шавлії в компанії з трав'янисто-гірким запахом ромашки.

   Медова солодка терпкість і липкість. Цей відтінок постійно різний по характеру. То суха медовість на шершавому фоні нагадує про безсмертники. Свіжо-фруктова троянда теж пахне ніжним медом. А липкість і терпко-гіркий нюанс завдяки наявності цибетину.

   Делікатний запах пачулі без яскравої смолистості, з приємним відтінком прілого листя.

   Як не дивно, виразна троянда присутня лише на одному зап'ясті, на іншому не має навіть натяку. А потім вона розквітне в повітрі, заповнюючи все навколо своїм солодкуватим ароматом. І можна було б сказати, що Beloved Amouage про красу королеви квітів і порадити композицію всім любителям її та медова духмяність з сухою гірчинкою безсмертника теж є лейтмотивом протягом всього розкриття

Le Pavillon D'Or Parfums Dusita

 

Le Pavillon D'Or Parfums Dusita

Le Pavillon D'Or Parfums Dusita

   Я люблю, коли аромати викликають асоціації, спогади, фантазії чи мрії. Це такий неконтрольовний творчий процес, який не можливо надумати чи навмисне направити у певному руслі. Навіть при регулярних заняттях на розвиток абстрактного мислення інколи мозок відмовляється щось там вигадувати. Йому не вистачає якось нюансу чи поштовху. Так у мене було з Le Pavillon D'Or Parfums Dusita, коли я знайомилася з ароматом вперше та коли діставала згодом. А сьогодні ніби щось вмикнулося - і Золотий Павільйон або "аромат щастя", як назвала його парфумер Дусіта, це як посмак вчорашнього Спасу. Гірко-квітковий, терпко-медовий, вершково-димний. Напевно, саме такий був вчора аромат біля собору, коли освячували букети з маком та мед. Запахом квітів у ладанному серпанку намалювалася картина, на якій виблискують золоті ворота, іконостас, свічники, кадила, церковні рязи й люди, які моляться про щось своє, особисте...

   Невиразна ніжна квітковість набуває характерних гірко-деревних рис, що допомагає ідентифікувати боронію. Та швидко увага перемикається на зелено-вершкове тло фігового листя. Спокійний зелений відтінок якого доповнює радісна ментольність.

   Гірко-солодкувата борошнистість з вологою землистістю корінців ірису.

   Солодка смолистість ладану та терпкість меду.

   Густа вершковість з димністю чорносливу, солона карамельність і липкість деревини. Солодко-ванільний геліотроп та душна пильність. 

   Якщо не брати до уваги асоціації, то такі чи дещо інші ароматні нюанси у Le Pavillon D'Or Parfums Dusita я роздивилася і минулого разу, а ось індольно-анімалістично-тепле оксамитове звучання почула лише сьогодні. Дивно нагадало мені іншу композицію парфумерки - Уд. 
   
  А шлейф Золотого Павільйону виявився малиновим - таким чудовим апетитно-солодко-ягідним! Ну, точно "аромат радості" !!!!!!!!

 

 23.02.2020

 Свіжість, м'ятність, ментольність та зелено-вершковий, терпкий запах листя інжиру. Інколи чути лише солодкувато-зелено-деревний аромат фігового листя, з ледь вловимою медовістю. Можу ще констатувати факт, що чую ознаки тютюну та сіна. Поступово з'являється кислинка та димність, які довго присутні, але на їх тлі розвиваютсья інші ароматні історії. Наприклад, одна з них - солодкувато-вершково-фруктова, яка поступово стане солоно-карамельною, а потім деревною.

   Чомусь у мене в пам'яті лишилося, що Le Pavillon D'Or Parfums Dusita має осінній настрій, а я сьогодні чую весну у розквіті.

   Гірчинка, смолистість, димність і знову свіжий подих та радісна ментольність.

   Аромат жимолості. Як би дивно це не виглядало, та ще я чую ознаки гіацинту, нарцису та навіть конвалії.

   Зрізані соковиті стебла, пилок на ніжних пелюстках, медова липкість та запах деревини.

   І щось добре знайоме із дитинства, але зловити нитку спогадів не вдається. Іншим разом мені здається, що саме так пахнуть одні парфуми, назву яких також не можу пригадати. Лише перечитавши своє перше враження після знайомства з Le Pavillon D'Or, я знову погоджуюся, що є подібність з Musk MdO завдяки геліотропу, який додає композиції пухкого гурманського запаху випічки та ледь вловиму кислинку вишні.

   Вивчаючи офіційну піраміду Le Pavillon D'Or Parfums Dusita, вперше зустріла назву боронія. Цю рослину відносять до групи білих квітів і запах описують як квітково-деревний, з нюансами чорної смородини та меду. В іншому джерелі зустріла таку характеристику: абсолют боронії - це рідина зеленого кольору зі свіжим запахом фіалки та фруктовими нюансами абрикосу, персику та малини.

4.12.2019

   Le Pavillon D'Or Parfums Dusita - цьогорічна новинка Pissara Umavijani, яку всі активно обговорюють. З нетерпінням і я очікувала можливості познайомитися з "Золотим Павільйоном".

   Терпкість, ледь вловима зелена кислинка та вершковість розтертого в пальцях листя інжиру на солодкуватому деревному тлі. Ледь помітна квітковість, але завдяки ій добре відчувається свіжість та сонячність, яка характерна ще цитрусам.

   Льодяниковість життєрадісного іланг-ілангу, хоча він і не заявлений у композиції, але не можу позбутися думки про його присутність.

   Вершковість, а точніше, те молочко, що виділяється із зламаної гілочки та гіркувато-терпкий запах самої рослини. А ще - бальзамність та трав'яниста ментольність, тиха пряність та прохолода.

   Ванільний геліотроп у рожево-фіолетовій гамі чергується з кислувато-зеленим звучанням, а далі доповнюється квітковим ароматом жимолості, який з самого початку не могла ідентифікувати.

   З часом ванільна карамельність стає душною і трохи приторною та рятує cитуацію вишнева кислинка. Ця частина Le Pavillon D'Or дуже нагадує Musk MdO - здається запашні квіти геліотропу парфумери збирали у однму саду.

   Крім згадки про мою улюблену Мону ді Оріо "Золотий Павільйон" поки що не викликає інших фантазій та асоціацій. Оксамитове тепло приємно огортає та помічаю прілість осіннього листя, але не вимальовується картина золотої осені. Ще чую лікерну тягучість та смолисту вершковість - апетитно, але не про гурманіку. Авторка композиції Pissara Umavijani характеризувала  парфуми, як аромат щастя. Так як майже всі її витвори я люблю, тому  довіряю, і обрала Le Pavillon D'Or у свій День народження.