середа, 5 серпня 2020 р.

Graffiti Roberto Capucci

            Graffiti Roberto Capucci



    Мало кому відомо хто такий Роберто Капуччі, але точно не тим, хто вивчає історію моди. Ще кажуть, що любителі вирощувати троянди знають ім'я великого експериментатора, провокатора та архітектора італійської моди, так як один із сортів троянди назвали у 2000 році на його честь.

   Я, як і більшість, ім'я чула і навіть пригадую флакон парфумів у мами, якщо не помиляюся, то Capucci de Capucci, але не знала, що Роберто Капуччі така яскрава особистість і не бачила ніколи його виробів, які не можна не охарактеризувати лише як творами мистецтва.

   Роберта Капуччі завжди цікавила архітектурна складність, скульптурність та насичена різноманітна кольорова палітра. Його сукні дивовижні, складні, екстравагантні. Зустріла фразу, що вироби дизайнера нагадують шкатулку. Їх хочеться розглядати та вивчати, неодмінно зберегти собі у закладки і милуватися за вимогою, коли буде потреба у бажанні чогось незвичного та особливого. До слова, я недавно приміряла осінній плащ дуже цікавого нетрадиційного фасону так сьогодні мені конче захотілося його придбати.

                                                                     

                      Сукня Роберто Капуччі

      У 1960 роках Париж з ентузіазмом зустрів нового короля моди. Пишуть, що у цьому закритому та ревнивому місті, одного року писали слово "мода" у трьох "С" - Carden&Chanel&Capucci.

    Роберто Капуччі був перший італієць, кому запропонували парфумерній лінії дати своє ім'я і випустити парфуми у Франції. У одному із інтерв'ю модельєр розповідав, що ідею про аромати озвучив брат французького дизайнера Жан-Клод де Живанши, який керував бізнесом компанії.

   У 1963 році Roberto Capucci випустив перші свої парфуми - Graffiti та Parce Que!. Я дуже радію, що маю можливість познайомитися саме з одним із перших випусків Graffiti!!! Дякую Наталі, власниці цього елегантного флакону, що на фото.


                                            Флакон Graffiti Roberto Capucci із колекції Наталі

    Графіті з італійської означає "надряпані". Це і одна з технік настінного малярства, будь які тексти на стіні, розпис будинків, ліфтів, прогонів на поверхах. Графіті - явище надзвичайно давнє. Історичні графіті є по суті лінгвістичними та геометричними образами, де лінії означають послідовність букв і слів, які утворюють смисловий зміст.

   "У нову стадію розвитку графіті увійшли в другій половині XXстоліття. Дослідники відзначають два фактори, які мали вирішальне значення для виникнення нових форм на базі традиційних. По-перше, поява фарби в аерозолі і, по-друге, експансія молодіжної культури в 1950-1960-х роках у США і Західній Європі, що сприяло різкому підвищенню кількости графіті і появі написів та зображень в якісно новому вигляді."

   Напевно, "дослідник форми", любитель геометричних фігур, чистоти та чіткості ліній Роберто Капуччі надихнувся розвитком субкультури і вибрав саме таку назву для своїх парфумів.

   Ця шипрова композиція розпочинається гіркою зеленню, трохи маслянистою та пряною. Початок нагадує Chanel 19 і неодмінно сподобається всім, хто любить такого елегантно-вишуканого, рафіновано-витонченого характеру аромати.

   Пильність, трав'янистість, мшистість. Солодкувато-свіжа квітковість майже не помітна та з часом все ж вдалося помітити ніжну фіалково-квіткову помадність та кремовість, з ледь вловимою свіжістю жасмину. А винагородою за терплячість - солодкувато-фруктова ванільність.

   Звучать парфуми стримано і тихо та коли налаштувалася на "частоти" Graffiti, захопилася "розгляданням" зелено-квіткової палітри та відчуттям запашної аури.

   Десь зустріла інформацію, що парфумером Graffiti Roberto Capucci був Michel Hy та підтвердження не знайшла, хоча у Ivoire de Balmain (1979) щось нагадує про Графіті.

   Неодмінно покажу вам чайно-гібридну троянду із сорто-серії Тоскана, яка названа на честь Роберто Капуччі. Вона має великі махрові квіти світлого рожевого кольору з ще більш світлими зовнішніми пелюстками та перламутрово-рожевим центром. Кажуть, дуже запашна.


                                                            Троянда Роберто Капуччі

    З задоволенням придбаю у колекцію книгу Роберто Капуччі "Roberto Capucci: Timeless Creativity", яка ілюструє оригінальну творчість, велику багатогранність та абсолютну сучасність всесвіту Капуччі, єдиного модельєра, запрошеного виставляти одяг, який увійшов до історії міжнародного мистецтва у провідних світових музеях.

   Використана література: Є.Бажкова, М.Лур'є, К.Шумов "Міські графіті"

Немає коментарів:

Дописати коментар