неділя, 23 серпня 2020 р.

Rumba Balenciaga

 

Rumba Balenciaga

Rumba Balenciaga

    Моя професія хореографа розпочалася з дитячого захоплення бальними танцями, якими я прозаймалася до 14 років. У моїй улюбленій латиноамериканській програмі важко виділити танець, який би не подобався, але до румби було особливе хвилююче відношення, хоча у ті часи підлітки не танцювали так майстерно, як це роблять сьогодні, та й передати емоції та почуття "танцю кохання" вряд чи могли, хоча супер-технічні сучасні дансери вряд чи у юному віці також знають щось про пристрасть.

   Cтиль музики і танцю румби зародився на Кубі в XVI столітті в результаті взаємодії африканської і іспанської культури, тобто змішання культури рабів, яких привезли на острів, з культурою іспанських колоністів. З африканцями на Кубі з'явилися і їхні традиційні вірування. Танці і музика сантерія - афро-кубинської релігії, синкретизму католицтва і африканських культів - вдихнули життя в румбу, стали її основою.

   Румба народилася в бідних кварталах Куби. Щосуботи сусіди по solar збиралися разом, щоб розчинитися в цьому танці і таким чином забути свої печалі і смуток. Для того, щоб грати мелодію румби їм достатньо було ложок та каструль. Зміст пісень було направлено на соціальні теми: люди висловлювали свій протест проти тодішнього уряду (уряду США), ну і, звичайно ж, головною темою румби було кохання.

   На початку 19 століття існувало три варіанти румби: Ямбу, Гуагуанко та Колумбія. Але широку популярність здобув гуагуанко - танець, під час якого кавалер слідує за дамою в пошуках зіткнення стегнами, а дама намагається цього уникнути. У цьому танці дама ніби є об'єктом зухвалого залицяння і намагається стримати пристрасть свого партнера. Можливо через це за румбою і закріпилася назва - «танець кохання». 

Rumba Balenciaga


   Звичайно, у парфумерного колекціонера та хореографа особливий інтерес викликають всі парфуми з хореографічними назвами, ну, і Rumba Balenciaga не виняток. Є у мене здогадка, що у кутюр'є було особливе відношення та танцювального мистецтва. Так є версія (хоча не підтверджена), що аромат Michelle присвячений Михайлю Баришнікову. Але і не факт, що аромат названий на честь танцю, так як "румбою в Іспанії слово «rumbo» означає шлях, напрям або гуляння, а «rumba» — звалювання в кучу. Також «rhum» — це сорт лікеру, популярний в Карибському басейні."(с)

   Rumba Balenciaga вийшла у світ у 1989 році і пишуть, що випускається до цього часу. Парфумери Ron Winnegrad та Jean-Claude Ellena. Знаючи парфумерні композиції останнього, не можливо не здивуватися такій яскравій колоритній роботі. З 2009 року аромат Rumba випускає компанія Ted Lapidus, маючи право як на композицію, так і дизайн флакону та коробки.

   Мій зразок - мініатюра 1990 року. Дату випуску визначила за коментарями "Рейдерів втраченого часу": короткий список інгредієнтів (це до 2004 року), є штрих-код (1990-1991), позначка італійська марка оподаткування UTIF використовувалася до 1990 року, згодом замінено на UTF.

   Чесно скажу, що з самого початку трохи злякалася яскравості Rumba і не дивно, так як мені до душі більше мінімалістичні роботи Jean-Claude Ellena останніх років. Але за кілька днів адаптувалася, набралася сміливості і не лише вдома "роздивлялася" комбінації та ольфакторні па, але й повноцінно носила у світ. Варто зазначити, що концентрація edt має таку потужність, що де-які extrait позаздрять, наносити намазом буде в самий раз.

   В пряно-терпкому старті Rumba Balenciaga вловлюю присутність коріандру, який швидко змінюється чітким гірким звучанням календули. Ця жовто-оранжева специфічна квітка не так часто зустрічається в парфумерії, тому відразу пригадуються знайомі варіанти. В першу чергу - Boudoir Vivienne Westwood.

   Гостро-кислувато, з маслянистістю, дегтярністю та анімалістичністю запах шкіри, а згодом на його тлі солодка терпкість зацукреного меду.

   Кислинка бергамоту, льодяниковість та колюча мшистість. Солодка карамельність та смолисто-вершковий стиракс. Зацукрена слива та димність чорносливу.

   Квіткове серце розкривається тягучою кремовістю туберози та іскристими спалахами жасмину.

   Довге розкриття закінчується мшисто-деревною базою і думкою, що не все так страшно, як видавалося у перші хвилини. Принаймні, раз в рік на турнір бально-спортивних танців, де найбільше зібрання стильних та харизматичних людей, сміливо можна "одягати".


Rumba Balenciaga

   Особисто я ольфакторний образ танцю румба все ж бачу у Septieme Sens (7e Sens) Sonia Rykiel, а Rumba Balenciaga у мене асоціюється швидше з самим виглядом танцюристів латиноамериканських танців, яких цікаво роздивлятися і захоплюватися як розкішними сукнями, так і макіяжем.

Rumba Balenciaga




Немає коментарів:

Дописати коментар