вівторок, 26 липня 2022 р.

Шедеври парфумерного мистецтва. Парфумерна зустріч.

 Шедеври парфумерного мистецтва


   Французькою "шедевр" - головний твір, вінець праці, вища робота.

   Твір мистецтва, що володіє ознаками свіжості та новизни при простому та зрозумілому для більшості втіленні ідеї, в поєднанні з глибоким смаком. Як правило, шедевр визначається великою кількістю людей, які так назвуть цей твір без спеціальних доказів та обгрунтувань. А з іншого боку - хороший смак - це знання. А як можна щось оцінити, коли не маєш навичок та досвіду?

  Шедевральність витвору мистецтва має збігтися із суспільною потребою, з готовністю публіки прийняти щось як шедевр. Хоча ми знаємо багато випадків, коли художник випереджав час і його роботу могли оцінити лише згодом. Та хіба цінність роботи від цього зменшується?

   Цей твір, який зветься "шедевром", неодмінно витримує перевірку часом. Напевно, це єдина ознака, яку не можливо заперечити чи посперечатися.

   Мистецтво є передовсім продуктом людської свідомості, а вона у кожного своя. Саме тому не існує творів, які сприймаються однаково й у всіх викликатимуть однакові асоціації.

   Варто також залишити тезу "Мистецтво не зобов'язане вчити глядача, а глядач не зобов'язаний розуміти мистецтво" невідомого автора, яка допоможе розвивати думку.

   У парфумерії, як і у будь-якому виді мистецтва, є свої шедеври. Хто визнав їх? Хто склав списки?
 
   Напевно, єдина точна відповідь буде - все той же час. А про інше можна багато сперечатися та обговорювати, аналізувати та розмірковувати.

   Тим не менше, для нас складно вкластися у "10" найкращих ароматів, тому найчастіше тішимося рейтингу зі 100 позиціями й всі варті уваги та шани. Звичайно, ми помітимо розбіжності у списку, оскільки все ж маємо різні вподобання.

   Знавці рекомендують прислуховуватися до спеціалістів, довіряти їм. Радять щоразу повертатися до незрозумілих чи неоцінених композицій, спробувати "роздивитися" їх під іншим ракурсом, у інших умовах. Задавати собі запитання: "Що хотів сказати автор?", "Як саме автор передає те, що я бачу у цьому творі?"

   
Буває, що розумієш цінність твору, але він не викликає емоцій. Та оцінити об'єктивно професіоналізм та якість допоможуть лише знання.

  Отож, так все складно та неоднозначно у мистецтві, а тим більше з визначенням шедеврів, які є продуктом тонкого поєднання логіки та емоцій.

   Та ми спробуємо розібратися. Звичайно, довіримося рекомендаціям визнаних критиків та народній славі. 

    

   

Немає коментарів:

Дописати коментар