четвер, 30 грудня 2021 р.

Chornobryvtsi Arboretum

 

Chornobryvtsi Arboretum


   19.07.2019
    Мені завжди здавалося, що ці яскраві невибагливі квіти чорнобривці червоно-помаранчевого, жовто-гарячого кольору, які все літо і осінь прикрашають квітники, парки, сади та городи, мають виключно українське походження, так як є одним із народних символів, про який згадують у казках, художніх творах, віршах та піснях.

   "Яка ж молодець автор парфумів з назвою "Chornobryvtsi", що обрала образ цієї квітки для створення саме сучасного українського аромату" - подумала я, коли з'явилася перша згадка в мережі про композицію. Здавалося, вдалішої та влучнішої назви і не придумаєш.

   Та виявляється, батьківщиною рослини вважають Центральну Америку, Мексику, а головні постачальники сировини чорнобривців у світі - Китай, Індія, Таїланд, деякі країни Центральної Америки та Африки. А ще чорнобривці, наприклад, у Китаї вважають символом довголіття, у Великобританії називають "Золотом Мері", в Німеччині вони отримали назву "студентські квіти".

   Та все ж у нас їх, напевно, цінують та люблять по-особливому. Чорнобривці в Україні є символами матері і батьківщини. А ще їх застосовують в народній медицині, косметології та кулінарії.

   А як же вони пахнуть!!! Чорнобривці мають характерний сильний гіркуватий аромат, що поєднує запахи полину та трави, квіткові та фруктові відтінки. Ця особлива "шипрова гірчинка" вже нагадує вишукані парфуми. Ще квіти пахнуть і літом, і осіннім парком, і сонцем, і теплом, і прілою землею. Запах мають і квіти, і листя.

   Звичайно, парфумери не могли обійти стороною такий цікавий, яскравий аромат і з задоволенням використовують в композиціях. Ефірну олію для парфумерії виготовляють з 20 років XX століття. Для цього найкраще підходять сорти "Tagetes minuta L" та "Tagetes grandulifara Schrank".

   Щоразу я з захопленням розповідала, коли виділяла цю квітку у парфумах, а її просто неможливо не помітити: Boucheron BoucheronMolinard de Molinard Molinard, Mogadess MariaLux, Bal d'Afrique Byredo.

   Але повернуся до Chornobryvtsi Arboretum.

   Автор композиції київський парфумер Олена Бєлова. Про Arboretum я писала минулого разу, але після сьогоднішнього знайомства виникає бажання більш детально розповісти про цей бренд сучасної української високої парфумерії. Якщо чесно, то я навіть не здогадувалася на скільки мені сподобається аромат! Я і здивована, і приємно вражена, і пишаюся, що у колі українських парфумерів є така талановита жінка. Завжди з повагою відносилася до всіх представників української гільдії парфумерів та у такому захваті вперше.

   Виникло нестримне бажання порівняти зі всіма згадуваними композиціями "Чорнобривці" Олени і завтра на зустрічі ми це обов'язково зробимо.

   Українські Chornobryvtsi розпочинаються медово-пряно-резиновим запахом, з гіркувато-терпкими відтінками. В цьому звучанні легко впізнаються червоно-помаранчеві квіти. Далі ще більш гірко-трав'янисто, волого-прохолодно - всі ознаки суворого гальбануму. Трохи лікарсько-камфорних нюансів та поступово різкість вгамовується і пом'якшується.

   Солодкувата землистість корінців ірису змінюється пудровістю та кремовістю квітів з зеленкуватою гірчинкою. Помічаю фруктовість на кислуватому тлі оксамитового листя фіалки і з'являється помадність. Саме з цього місця я починаю дивуватися і цей стан продовжується до стихання аромату.

   Повільно Chornobryvtsi набувають кремово-вершкової тягучості. На мить запахло чимось гнилим (та ми ж таке любимо!), але швидко на зміну з'явилася солодка ванільність, але така невагома і абсолютно не кондитерська. І як добре, що це не про гурманіку! І знову ніжна помадність, а потім дивовижна квіткова кремовість з чергуванням гіркуватої борошнистості.

   Це самобутня композиція, яка зацікавлює та закохує в себе, та в ній я вловлюю (і це мене також радує) згадку про Amyitis Mona di Orio - напевно із-за дуету філки та ірису, та гіркий гальбанум навіває думки про 19 Chanel.

   Друзі, якщо вам потрібно на подарунок придбати якийсь презент саме українського виробника, який не соромно представити в будь якому товаристві, Chornobryvtsi Arboretum прекрасний варіант. І для розширення парфумерного свідогляду потрібно знайомитися з ароматом! І для того, щоб якісні парфуми мати у колекції!!!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар