понеділок, 31 травня 2021 р.

Marilyn Rouge Andy Warhol

 

Marilyn Rouge Andy Warhol


   Енді Воргол (Ворхол) - американський художник, дизайнер, кінорежисер, продюсер, письменник, яскрава особистість в історії поп арт руху та сучасного мистецтва, засновник ідеології "комерційний поп арт". А також пристрасний поціновувач ароматів та колекціонер парфумерії.

  "Суспільству потрібні ідоли" - зробивши такий висновок, він взяв собі у музи та моделі відомих особистостей. У списку "7 жінок Воргола" є і кінодіва Мерилін Монро.

   У 1962 році через тиждень після смерті актриси митець почав створювати шовкографічне полотно у стилі поп-арт, яке згодом стане  знаменитим. За допомогою трафаретного друку художник наніс на тканину п'ятдесят однакових зображень Мерилін, використавши світлину, яку було зроблено на фільмуванні "Ніагари".

   25 зображень Монро у лівій частині диптиху у яскравому кольорі, а з другого боку - в чорно-білих відтінках, де-не-де бліді та не чіткі. Ніби асоціація контрасту між життям та смертю актриси.

фото із мережі

  У 1964 році, розмалювавши акриловими фарбами трафаретне зображення, Воргол зробив "Бірюзову Мерилін". Після цього він почав змінювати кольори і через три роки вже випустив набір із 9 портретів Монро. Так "Джоконда 20 століття" знайшла дорогу до мас.

фото із мережі

   У 1999 році ( через 4 роки як не стало художника) після підписання ліцензійної угоди Confinluxe, Міжнародного фонду візуального мистецтва та музейних майстрів Енді Воргола парфумерна компанія, яка зналася на творчості з зірковими іменами, випустила лінію ароматів Parfum Andy Warhol .

   Енді Воргол один із найдорожчих художників 20 століття. Три його роботи входять у 25 ку вартісних картин світу і серед них - портрет Мерилін Монро (84 млн дол). У Confinluxe Parfum Andy Warhol є три композиції, присвячені актрисі: Монро Червона, Оранжева та Блакитна. Зрозуміло, що амбіцій у парфумерної компанії не було створити дорогоцінну рідину, бюджетний варіант допомагає привернути широку увагу шанувальників творчості як художника, так і Мерилін Монро. Ну, звісно, і нас, парфумерних колекціонерів.

   Флакони та упакування були натхнені принтами художника. Так образ Червоної Монро має червоні акценти у зачісці, тінях для очей, помаді, ковпачку та червоній рамці на пляшці з підписом автора. Мій зразок 30 мл туалетної води ще й червоній коробці.

   Парфумер Cecille Matton створив Marilyn Rouge цукерно-фруктовою. З перших секунд нагадує ніби щось добре знайоме. Кисло-солодкувато-квіткове, щільне помадно-кремове.

   Найлегше впізнається запах смородини на деревному тлі.

   Апетитна ягідність та тягуча карамельність, борошнистість деревини доповнюється маслянистими нюансами. Не дуже переконливий, але все ж аромат троянди і помадність у парфумах саме завдяки їй. Солодкість не липка та ще й завдяки чергуванню з кислими відтінками не набридає.

   Marilyn Rouge швидко розкривається, не вражаючи ні глибиною, ні складністю, та зачаровує приємною аурою, яка поступово затихає, залишаючи апетитний посмак фруктової жувальної гумки. Такий собі поп арт у парфумерії.

   Цікаво, яка була б реакція на аромати Andy Warhol у самого художника, враховуючи, що він добре знався на парфумах?

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар