понеділок, 3 травня 2021 р.

First Van Cleef & Arpels

 

First Van Cleef & Arpels


   І парфуми, і ювелірні прикраси не лише доповнюють та завершують образ жінки, а й додають родзинки, винятковості, запалюють очі вогником радості, пробуджують задоволення. Якщо дозволити собі фантазувати та мріяти, то ні парфумів, ні коштовностей багато бути не може для жодної з нас. Та все ж, якщо бути реалістом, то якщо ти не із королівської родини чи магнатів, то приходиться втішатися ароматам - "найдоступнішим коштовностям, таким собі дорогоцінному повітрю, замість діамантів"(с)*

   "Я мріяв про парфуми, подібні на наші прикраси: стримані, але коштовні, ефемерні, але реальні. Парфуми такі ж всеосяжні, як і Van Cleef & Arpels" - говорив П'єр Арпельс ще задовго до того, як його мрія здійснилася, раніше, ніж про це могли подумати Картьє, Бушерон чи Мобуссен. І у 1976 році завдяки таланту парфумера Жан-Клода Еллена з появою аромату First у компанії Van Cleef & Arpels розпочався новий виток у творчості - парфумерний.

   Логічно, що і флакон First Van Cleef & Arpels має форму прикраси. Стопер одночасно нагадує перевернуту пляшку парфумів та сережки із колекції Snowflake, на яку надихнула краса сніжинок. Дизайнером флакону був Жак Льоренте.

   Для First Van Cleef & Arpels я чекала нагоди, щоб не поспішати, не бути заклопотаною, щоб насолодитися складним розкриттям та мінливостями, щоб нічого не пропустити, щоб повністю зануритися у атмосферу квітково-шипрової краси.

   Підсилила бажання вчорашня мандрівка у селище Хотин, яке, здавалося, тонуло у жовтому кольорі та ароматі нарцисів. Не зважаючи на білосніжні сади, кущі форзиції, галявини пролісків на околицях, все ж нарцисів було стільки, що їх кількість вразила і запах квітів спонукав дістати нарцисовий First.

   І ось я насолоджуюся гірко-солодкою квітковістю, кремово-помадно-пудровою гармонією та розчиняюся у солодкувато-деревній мшистості, як вчора Хотин потопав у квітниках.

   А розпочинається аромат маслянисто-помадно-восковими альдегідами, сонячними цитрусами, насиченою кислинкою димного бергамоту, солодкуватістю та зеленою галявиною десь з околиць все того ж Хотина. А далі море нарцисів - з гірко-борошнистим ароматом, хрусткими стеблами, витонченістю та виправданою самозакоханістю. Вони видаються головними у First Van Cleef & Arpels, звучать протягом всього довгого розкриття, час від часу ховаються за апетитною фруктовою солодкістю персика, дають можливість показатися і малиново-помадній троянді, і бальзамно-пряно-льодяниковому іланг-ілангу, чергуються з деревною борошнистістю на мшисто-колючому, терпкому, вологому тлі.

   Ця прохолодна елегантна нарцисово-мшиста краса має ніжне кремове серце, яке доповнює ванільна солодкість та медовість. Ознаки цибетину, які добре чую із пляшечки, так майстерно замасковані, що не відволікають увагу, на відміну від індольності яскравого жасмину.

   Ближче до бази свіжий, зеленкувато-деревний запах розтертого листя смородини нагадав мені Magie Noire Lancome.

   Так, First Van Cleef & Arpels - сяючий та коштовний, як ювелірна прикраса, розкішний, позачасовий зразок для наслідування. Час від часу я приймаю рішення, що більше не буду купувати вінтажні парфуми, лише зосереджуся на ніші, яка розвивається у найкращих традиціях минулого, та все ж мати у колекції таку пляшку у вигляді кулону-підвіски це велика радість колекціонера.

 
   15.04.2018
    У мене сьогодні вихідний і я вирішила дістати якісь парфуми, які не надіну у світ. Якесь ретро, щось старомодне, можна крикливе. Напевно, я забула зміст однієї композиції, бо довго перебираючи пробірки, чомусь нанесла First Van Cleef & Arpels. І в першу ж секунду пошкодувала, що таку цінну рідину використовую будучи у домашньому костюмі.

   Терпкість бергамоту і маслянистість та тепло цибетину вже з початку композиції. Цитрусова кислинка та духмяність квітів. І якщо чесно, то я не очікувала такого проникливого та багатогранного звучання. Одночасно за лічені хвилини ожили гіркувато - пудрові гіацинти, "м'ясистий", фруктово-медово-п'янкий з індольність жасмин, деревинно-бальзамічний з помітним лікарським нюансом іланг-іланг, ванільно-помадна троянда.

   Волога, терпка, з багатством відтінків лісу, соковитої трави, листя мшистість. Вона настільки прониклива і вражаюча своєю глибиною, що хочеться мовчки спостерігати і ввібрати у себе всі найвитонченіші деталі. Солодкуватість розтертого листя змінюється запахом деревини, пильність і шершавість кори - димністю ветиверу. Тягуча вершковість тонка бобів додає густоти, ваніль солодкуватості. Смолистість ніжно огортає. А потім знову повертається мшистість, але вже якась особливо ніжна та вершкова.

   Сказати, що цікаво - нічого не сказати. Дорогоцінно не у сенсі вартості, а за змістом та емоціями. Якщо вам подобається Turbulences Revillon та Michelle Balenciaga, то обов'язково розшукайте краплю First!

Немає коментарів:

Дописати коментар