середа, 3 березня 2021 р.

Аромати та запахи осінньої Баварії, жовтень 2019 р.

 

Аромати та запахи осінньої Баварії


   Я з таким нетерпінням чекала моменту, коли зможу розповісти про Баварію! Це було продовження моєї дивовижної осінньої мандрівки! Це була чергова казка, яка ожила! Це були абсолютно нові місця, з якими я вперше познайомилася!

   Один із найтепліших регіонів Німеччини зустрів нас лагідним сонцем і тому здався більш гостинним і щирим після містичної, загадкової Чехії. 

   Так як вперше була у цих землях, хотілося уважно роздивитися всі деталі. Ліси з високими стрункими соснами змінювалися охайними полями, а ті чергувалися невеликими озерами. Контури гір та фантазійні хмари малювали горизонт і здавалися особливо манкими. Стільки зелених відтінків, що на якийсь час я забула про осінь. Лише час від часу одинокі берези додавали жовто-коричневих плям, а кущі - багряних спалахів. 

   Привернули увагу величезна кількість диких козуль, які сміливо виходили з лісів і рухалися вздовж нашого маршруту. Пригадала чомусь історію дитинства легендарної красуні Сісі - Єлизавети Баварської. 

   Ще цікавіше стало, коли в'їхали у Нюрнберг - місто, яке століттями вважалося неофіційною столицею Священної Римської імперії та резиденцією німецьких королів. Середньовічний колорит, готична архітектура та унікальна атмосфера.  Абсолютно все і фортеці, і вулички, і фахверкові дерев'яно-цегляні будинки, і паркани, і вивіски, і фонтани, і мости дихає історіє та пахне землисто-пильним камінням, прілою та сухою деревиною, солодкувато-бальзамним ладаном, холодним металом та вологим і дзвінким повітрям. 

Фахверк - тип будівельної конструкції, несучої основою якої є просторова секція з дерев'яних балок. Фахверк з'явився в Німеччині в 15 столітті і швидко став дуже популярним в Європі, особливо в Британії, Німеччині, Бельгії, Франції та північній частини Європи. Фахверковий будинок має жорсткий і міцний несучий каркас з вертикальних стійок, горизонтальних балок і діагональних розкосів які є основною відмінною особливістю конструкції фахверка. Простір між елементами каркасу заповнювався глиною або цеглою, панелі штукатурилися, а сам каркас залишався видимим. Елементи дерев'яного каркасу візуально розділяли білі стіни, саме вони надавали зовнішньому вигляду будинку особливого вигляду, який і став архітектурною особливістю фахверка. Так були збудовані сотні тисяч дерев'яних будинків в Європі, які стоять вже по 300-500 років, що є найкращим доказом надійності технології.

Ім'я Альбрехта Дюрера входить до надзвичайно популярних сьогодні збірок "ста великих художників" або й навіть "ста геніїв людства". Графік, живописець, теоретик мистецтва. Його називають "найяскравішою зіркою німецького мистецтва", "північним Леонардо", "найвидатнішим майстром гравюри"... А ще він був ученим, дослідження якого в галузі теорії перспективи і геометрії не застаріли й сьогодні.

 

   І як тут не згадати про запах фарб та старих картин після музею Альбрехта Дюрера!

   Ще характерна особливість Нюрнбергу - запах солоду знаменитого червоного пива (як завжди, не пила). Нюрнберзькі ковбаски, присипані карі, з тушеною капустою та картоплею додають характерного гастрономічного аромату та смаку. А якщо коштувати ці страви у ресторані з сереньовічним дизайном, то бонусом отримуєш ще більще вражень та емоцій.  

   Підсилюють гурманський ольфакторний образ Нюрнберга мега-смачні пряники Elisen-Lebkuchen з мигдальної муки та імбиру, із сухофруктами та спеціями, у чорному та білому шоколаді.

Історія пряників сягає у XV століття, до імператора Фрідріха ІІІ, який, за легендою в Різдвяний тиждень роздавав дітям пряники зі своїм зображенням. Є ще історія про доньку пекаря, Елізабет, яка захворіла і батько вигадав для неї особливі пряники. Але ця історія не така давня, як записи про німецьких імператорів. Ці пряники запатентовані і лише кілька фірм мають право випікати та продавати їх під назвою нюрнберзьких пряників.

 

   Місто пахне радістю та щастям, магією та дивами - адже це столиця виробництва іграшок. Хоча до Різдва ще далеко, але унікальна атмосфера свята добре відчувається: всі магазинчики вже прикрашені сувенірами та атрибутами, ялинками та прикрасами, дзвіночками та ангелочками. Непомітно заражаєшся цим настроєм і хочеться ним поділитися зі всіма. Виникає бажання зберегти ці відчуття, законсервувати і надихатися час від часу, коли буде сумно, сіро-похмуро чи холодно.

   Осінь у Нюрнберзі теж якась унікальна і видається мистецьким шедевром. Золото-багряна, з насиченим блакитним кольором високого неба, з яскравою палітрою квітів, ягід та фруктів.

  Всі види мистецтв органічно переплелися і створили багатогранний образ. Поєднання середньовічної архітектури Нюрнбергу, баварського колориту, золотистої сонячної осені та різдвяних мрій і надій залишило незабутній післясмак. Не можливо не захотіти сюди знову повернутися, щоб відчути особливий аромат щастя.

Скульптура Заєць була створена в 1984 році з бронзи німецьким скульптором Юргеном Гертцем (Juergen Goertz) як пародія на знамениту графічну роботу у Альбрехта Дюрера «Молодий польовий заєць», створену їм в XVI столітті, і встановлена на гранітному постаменті в центрі міста.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар