пʼятниця, 27 травня 2022 р.

Iris Poudre Frederic Malle

 Iris Poudre Frederic Malle




   Ще у кінці квітня подруга надіслала одне чудове відео, а їй - її учениця. Це плантація ірисів у Провансі. На жаль, я видалила відео з телефону, тому поділюся посиланням у групі на ФБ, та світлина все з того ж регіону й від тієї ж дівчинки.


Прованс, квітень 2022 р


    Чи то у ті дні під враженням відео, чи з іншої причини, та я дістала Iris Poudre Frederic Malle. І було це не раз. При зустрічі Катя запитала: "Які парфуми у Вас сьогодні? "Пудровий Ірис"? А звучать, як вінтажні".

   Сьогодні ж я знову дістала іриси Malle, надихнувшись вже фіолетовими квітами у нашому парку.





    Розглядаючи те відео у ФБ, один парфумерний поціновувач прокоментував: "Багато ірисових ароматів перепробував та так, щоб пахло тим дикорослим ірисом з дитинства, так і не зустрів".

  Так, погоджуся з ним. При всій любові до цієї групи ароматів, запах квітів у композиціях видається "грубуватою спробою" передати витончену красу. Але сприйматимемо ольфакторну історію як фантазію й не будемо порівнювати.

  Напевно, Iris Poudre Frederic Malle входить до улюбленої "ірисової" трійки разом з Splendiris Dusita та Jardin de Giverny Arte Profumi. Так закортіло уважно  внюхатися у зап'ястя! Зловила себе на думці, що дуже скучила за парфумами та задоволенням від них. Як це колись було, коли одночасно мріялося нанести кілька композицій. Пам'ятаєте?

   У Пудрового Іриса Маля, а точніше П'єра Бурдона, кисло-терпко-гіркий цитрусовий старт. Терпка волога землистість запудрується та стає солодкуватою. 

   Фруктовий натяк та виразна фіолетова помадність фіалки. Сонячність іланг-ілангу, водянистість та свіжість ніжних, але не ідентифікованих, квітів. Терпкість деревини.

   Згодом, якщо довго вдихати аромат із зап'ястя, то вдасться помітити індольність жасмину.

   Багато масного мускусу і щось саме таке пахуче, як у масажному кабінеті.

    Та все ж найбільша присутність у композиції гірко-солодко-терпко-борошнистого аромату ірисів, які часом видаються кремовими, іншим разом шоколадними, трохи пильними, але такими чарівними.
   

четвер, 26 травня 2022 р.

La Chasse aux Papillons L'Artisan Parfumeur

 La Chasse aux Papillons L'Artisan Parfumeur


      Красою можна милуватися та насолоджуватися, але її не можна втримати. Вона швидкоплинна, як захопливий чарівний світанок, як розквітла рослина чи помах крил метелика. Гарну комаху вдається впіймати та засушений метелик, приколений голкою до панно, поширює навколо себе енергію смерті.

    "La Chasse aux Papillons" / "Полювання на метеликів" - це назва аромату L'Artisan Parfumeur, яка у певний час надихнула на роздуми, постановку хореографічного номера та мала б бути назвою мистецької програми, на якій планувала повторити торічний ольфакторний експеримент, коли всі учасники та частина глядачів пахнули ароматом Sakura Imperial LF.

   Виконавці нової постановки реально розлетілися по всьому світу, як метелики, концепція програми стала іншою. Залишилися лише роздуми на тему, при чому глибшими та від цього більш сумними, та й парфуми поки що у наявності.

   Свіжість, прохолода та фруктова кислинка La Chasse aux Papillons такі ж чарівні, як сонячний травневий мирний день. На терпкуватому тлі деревини поступово з'являється кремова вершковість туберози. Мінлива ванільність змінюється то фруктовістю, то зеленкуватою гіркотою зламаної гілки, то ніжністю гарденії.

   У шлейфі чути  медові ознаки квітів липи, які нагадують запах іспанського Льорет де Мар, та доповнюються ольфакторними й мандрівними мріями про море.

   Не вистачає індольності та чуттєвості жасмину. Та це такі вже незначні дрібнички в порівнянні з життєвоважливими потребами.

   У іншому сенсі наші учні теж нагадують тих "метеликів". Тільки но ми їх сформували, надали граційних ліній тілу, навчили елегантної майстерності, філігранної техніки, як мусимо відпустити у доросле життя. Краса учнів тішить та засмучує прощання з ними.

   Чарівне захоплення та драма - це теж про красу та La Chasse aux Papillons. А ця жахлива війна вам не нагадує "полювання на метеликів"? Полювання на свободу, волю та національну вроду, щоб приколоти голкою до убогості та не дозволити літати.

середа, 25 травня 2022 р.

Iris Celadon Giorgio Armani

 Iris Celadon Giorgio Armani


  Спокійний світло-зелений колір, який має назву китайської кераміки 25 років н.е, я несподівано виявила у палітрі інтер'єру кухні після чергового діставання аромату Giorgio Armani. 

   Про самі парфуми ж згадала, нагинаючись до квітника з ірисами. Пригадала про весняну традицію ірисового марафону, який влаштовувала останніх 2-3 роки, з часу, як ірис зайняв місце фаворита серед інших квітів у парфумерії.

   Часом традиційність та систематичність видаються нудними та з часом малоцікавими та драматична й хаотична цьогорічна весна доводить, що яке ж це було щастя, коли все врівноважено та стабільно.

   І ось Iris Celadon, який за задумом парфумера має розквітнути у сіро-зеленому кольорі, на самому старті видає запах замші мишиного відтінку. Гірка пильність змінюється землистою вологістю. Солодка фруктовість амбрети доповнюється шоколадністю пачулі.  Масний присмак мате та копченість. Специфічний зеленкуватий запах бадилля моркви.

   У природі іриси не пахнуть так, як фантазійний гірко-димно-шоколадний Iris Celadon, як і не існує квітів з кольором селадон. Та мені подобається аромат, хоча вже не здається, як колись, тихим та акварельним. Можливо, це на тлі війни так - всі запахи видаються виразнішими. Й не лише квіти, а вся природа, викликає ще дужче захоплення.
   

понеділок, 23 травня 2022 р.

Hanbury Maria Candida Gentile

Hanbury Maria Candida Gentile 


   "Я не користуюся парфумами, бо це здається мені не етично. Всі пляшки у лютому заховала у диван, щоб зберегти. Планую щодня дістати та все якось не до того"- каже Юля.
  "Я вчора черговий раз пакувала валізу і вклала дві повні пляшки парфумів. Так у мене ж їх лише дві і є, а ти яку частину колекції планувала зберегти?"- запитує Оля.
   "Я так хочу придбати Floveris Parfums Ciro, щоб хоть чимось підняти настрій. Допоможіть знайти!" - просить Олена.
   "Я збиралася взяти з собою в евакуацію Шанель №5 та потрібно було спакувати мінімум речей. Пляшка так і залишилася на тумбі у київській квартирі, а я з задоволенням нюхаю ваше мило"- дякує Катя.

   Це лише кілька фраз про аромати, які прозвучали останнім часом.Такі різні, такі зрозумілі та всі сумні.

  Я ж продовжую пахнітися механічно. Писати все так не можу: то не етично, як каже Юля, то за новинами часу не вистачає.
  
  У моїй валізі ж виявилося лише три флакони: Carnation MdO, Unspoken RD та 5 Chanel у червоній пляшці. Поклала випадково, без аналізу та найбільшої поваги. Це вже не мало значення, коли світ перевернувся вверх ногами.

   Коли сьогодні бачу оголошення про продаж ароматів, тішуся,- це якось заспокоює, нагадує минуле життя та створює ілюзію спокою.

  Кілька днів носила Hanbury MCG, яким у минулому житті розпочинала літній сезон. Насолоджувалася квітковою красою та ось вмовила себе про це розповісти. Радіти життю та красі - це необхідність та обов'якок.
  
   Цитрусова кислинка та соковитість у старті так сподобалася чоловіку, що навіть зацікавився що за парфуми такі пахучі. Гірко-борошнистий запах деревини та мімози змінює медова солодкість та терпкість. Часом помітно липкість. А в повітрі - аромат акації, який чітконагадав один день у  такому далекому 2019 році.



   Ледь вловна кремовість та густа вершкова ванільність бензоїну.
   Пухкий та трохи мильний мускус, який у базі видає якісне вінтажне звучання. 
   Щоразу колись, розповідаючи про 
Hunbury, пригадувала про екзотичний калікантус. Сьогодні у мене не вистачає зосередженості, щоб уважно "роздивитися", як тоді, а сам аромат незмінно зачаровує, як й при першому знайомстві, хоча вже не здається не зрозумілим та не вловним.

вівторок, 17 травня 2022 р.

Старовинний посуд для ароматичних мазей

Старовинний посуд для ароматичних мазей


   Бальзамарії та скляні флакони  I-II cт.н.е.
   Скляні бальзамарії та флакони були типовими для I-III ст.н.е. Два вироби були знайдені у Пантикапеї -столиці Боспорського царства, їх походження невідоме. За римського часу було винайдено техніку видування скляних посудин. Саме так виготовлені ці вироби. У бальзамаріях та флаконах давні греки зберігали ефірні олії. Згодом скляні бальзамарії витіснили з ужитку керамічні посудини, оскільки скло краще зберігало властивості цінних олій. Поступово скляний посуд став обов'язковою частиною поховального інвентарю.
    Інформація із Національного музею України

   
   На початку XII століття виробництво скла у Киїській Русі переходить від переважно обслуговування потреб церкви і князівського двору до задоволення потреб широких верств населення. Давньоруські склярі засвоїли майже всі прийоми і досягнення цивілізації в цій ділянці. Вироби київських склярів поширювалися на великих територіях, від Рейну до Уралу. В наступних століттях Київ і надалі залишався основним центром виробництва скла, але власні виробництва в цей час виникають у Звенигороді, Галичі, Чернігові та ін. містах.


   Церковний бальзамарій або єлейницю археологи знайшли на території міського парку Буськана Львівщині. Фахівці вважають, що знахідки виготовлені у XII ст.


    Ритуальні бальзамарії XIII ст, які схожі на сучасні декоративні вази, знаходяться у музеї скла у підвалі палацу Бандінеллі у Львові на площі Ринок у Львові. Бальзамарії ставили довкола небіжчиків, у них наливали пахощі, щоб усунути неприємний запах.

Музей скла, Львів


  
   

   


   

понеділок, 16 травня 2022 р.

White Flowers 1.41 Yosh

 

White Flowers 1.41 Yosh


   24 лютого стало не актуально все, чим я жила та захоплювалася. Моя робота, хобі, плани та мрії. Величезна прірва поглинула у себе та накрила мороком. Вся увага зосередилася на новинах та очікуванні звістки "перемога". 
   Щодня наносила улюблені парфуми та це було так автоматично, як інші побутові ритуали. Часом здавалося, що помічаю особливе розкриття ароматів. Та все це не мало ніякого значення, бо було багато інших думок.

   Чомусь саме сьогодні вирішила пригадати як це було, коли ранок розпочинався не з новин. Не впевнена, що вийде та опублікую свої думки. Та все ж спробую...
   
   Весна, на диво, вдалася такою квітучою. Чи то так здається на тлі війни?
   Рівне останні роки тішило рожевим різнобарв'ям сакур та магнолій, галявинами тюльпанів та ірисів та такої кількості розкішних квітів не пам'ятаю. Саме повітря міста, здається, просочене La Tulipe Byredo та Sakura Imperial Lucien Ferrero.



   Та й стільки різноманітних букетів у мене навесні ще не було, якщо не пригадувати ранки після концертів. Така своєрідна естетико-, аромо- та кольоро- терапія.







   Вибір аромату без особливої логіки, як це буває зазвичай у колекціонерів, та виключно квіткова палітра.

   Сьогодні, наприклад, - улюблені весняні White Flowers 1.41 Yosh.
   Знайома зелена гіркота, пильна борошнистість, соковита трав'янистість та солодковершковий посмак туберози.
   Якщо свіжість та деревні ознаки фрезії, весняний настрій нарцисів та листя конвалій роздивитися вдається, все ж їх звучання змішане з іншими квітковими акцентами, то яскрава тубероза об'єднує всі елементи до купи, ніби скріплює своєю тягучістю та харизмою.
   Фруктова помадність троянди - новий фрагмент, який вдалося вловити у розкритті композиції, а далі - густа бальзамність та димність, які характерні для ароматів Yosh.

  Я не оплатила за хостинг, тому мій старий блог "Парфумерні фантазії MaRS" не активний, а у перенесених текстах на цю платформу зникли деякі зображення. Відповідно, змінився шрифт тексту та форма. Не має потужності засмучуватися та виправляти ситуацію.Сподіваюся, невдовзі прилаштуюся до нових умов.

  Всім мирного дня без сирен та вибухів!