вівторок, 17 травня 2022 р.

Старовинний посуд для ароматичних мазей

Старовинний посуд для ароматичних мазей


   Бальзамарії та скляні флакони  I-II cт.н.е.
   Скляні бальзамарії та флакони були типовими для I-III ст.н.е. Два вироби були знайдені у Пантикапеї -столиці Боспорського царства, їх походження невідоме. За римського часу було винайдено техніку видування скляних посудин. Саме так виготовлені ці вироби. У бальзамаріях та флаконах давні греки зберігали ефірні олії. Згодом скляні бальзамарії витіснили з ужитку керамічні посудини, оскільки скло краще зберігало властивості цінних олій. Поступово скляний посуд став обов'язковою частиною поховального інвентарю.
    Інформація із Національного музею України

   
   На початку XII століття виробництво скла у Киїській Русі переходить від переважно обслуговування потреб церкви і князівського двору до задоволення потреб широких верств населення. Давньоруські склярі засвоїли майже всі прийоми і досягнення цивілізації в цій ділянці. Вироби київських склярів поширювалися на великих територіях, від Рейну до Уралу. В наступних століттях Київ і надалі залишався основним центром виробництва скла, але власні виробництва в цей час виникають у Звенигороді, Галичі, Чернігові та ін. містах.


   Церковний бальзамарій або єлейницю археологи знайшли на території міського парку Буськана Львівщині. Фахівці вважають, що знахідки виготовлені у XII ст.


    Ритуальні бальзамарії XIII ст, які схожі на сучасні декоративні вази, знаходяться у музеї скла у підвалі палацу Бандінеллі у Львові на площі Ринок у Львові. Бальзамарії ставили довкола небіжчиків, у них наливали пахощі, щоб усунути неприємний запах.

Музей скла, Львів


  
   

   


   

Немає коментарів:

Дописати коментар