середа, 24 червня 2020 р.

"Запах жіки" / запахи та аромати у кіно

"Запах жінки"





   "Запах жінки" (1992) Мартіна Бреста у головній ролі з Аль Пачіно я дивилася три рази точно, а можливо і більше. Перше знайомство з фільмом було звичайне, як у простого любителя фільмів. На головний лейтмотив, який "червоною стрічкою" проходив через усю історію, я майже не звернула уваги. Вірніше, звернула, але не так уважно, як потрібно б було. Другий мій перегляд був уже у ролі глядача-парфманіяка, який жадібно поглинає всю інформацію стосовно запахів та ароматів. За третім разом я вже розуміла, чому кожна з героїнь пахла саме тим, чим пахла (юна дівчина Донна ледь вловимим запахом мила Oligvie Sisters, що символізує запах чистоти; у дружини брата Гретхен не має власного запаху, він змішався з запахом кухні та страв, а невістка Гейл користується парфумами Mitsouko Guerlain, які розповідають, що за образом зразкової домогосподарки приховується пристрасна жіноча натура; вільнолюбна інтелектуалка з рудим волоссям пахне Fleurs de Rocailles Caron, а дівчина з вулиці, що вибилась в люди, - Floris ).

   А ось недавно зовсім випадково дізналася, що американський "Запах жінки" - це ремейк на італійський однойменний фільм 1974 року Діно Різі та роман Джованні Арпіно "Морок і мед".


   "Profumo di donna" мене щиро розчулив та залишив приємний післясмак. Крім яскравих моментів із запахами у фільмі відбувається подорож по улюбленій Італії: Генуя, Рим та Неаполь. Ну, і чудова гра актора Вітторіо Гасмана та романтична музика.

   Не хочу порівнювати картини, кожна хороша по-своєму і заслуговує на гарні відгуки. Тим більше, що у американському ремейку збережено назву, ідею та головним героєм є все той же сліпий полковник, який не любить людей, окрім жінок. Та сюжети розвиваються по-різному і є багато цікавих образів та нюансів що в одному, що в іншому. Для поціновувачів ароматів неодмінно потрібно знати обидва для обізнаності та естетичного задоволення.

   Можливо, ви вже давно і знали про ці дві кінокартини. Що скажете? Вам який фільм до вподоби? Кому більше симпатизуєте полковнику Фаусто чи Френку Слейду? Якщо ні, то приємного перегляду! Впевнена, залишитеся задоволені!

   До слова, є ще навіть південно-корейський серіал "Запах жінки" (2011). Не люблю серіалів, тому й не дивилася. Але якщо порадите, що цікаво, то можу зрадити своєму принципу ради мистецтва.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар